Fűszernövény magok ültetése

Fűszernövény magok ültetése: rozmaring

Fűszernövény magok ültetése – így csináld, hogy friss, egészséges fűszernövényeid legyenek

Nincsen kellemesebb íze főztünknek, mint amikor saját, házilag termesztett fűszernövényt szórunk bele vagy rá, azon frissiben szüretelve. Ezért ha valaki ilyen ízélményekre vágyik, akkor mindenképpen érdemes ültetnie néhány fűszernövényt otthon, a balkonjára vagy a kertbe. Nézzük, hogy történjen a fűszernövény magok ültetése.

Jobb a fűszernövény magok ültetése, mint a boltból vett cserepes

Sokan úgy gondolják, hogy az is tökéletes megoldás, hogy friss fűszernövényt használjunk a főzés során, ha cserepeset veszünk a boltban. Ám sajnos az ilyen fűszernövények leginkább kis cserépben, tápanyagszegény földben élnek, és a gyökereiket sem kezelik szakszerűen. Ennek az az eredménye, hogy ezek a növénykék kevésbé életképesek, hamar elpusztulnak, ezért leginkább csak egyszeri konyhai felhasználásra alkalmasak.

Így tehát, ha valóban ízletes, hosszan zöldellő fűszernövényeket szeretnénk otthonra, ültessünk inkább mi magunk fűszermagokat.

De hogyan lássunk hozzá?

Fűszernövény magok ültetése: petrezselyem
Fűszernövény magok ültetése: petrezselyem

Fűszernövény magok ültetése: mi kell hozzá?

Mint minden munkát, a fűszernövény magok ültetését is érdemes átgondoltan megkezdeni, és felkészülten nekilátni.

A legelső lépés, hogy beszerezzük hozzá a szükséges kellékeket. Melyek ezek?

  • vetőmagok
  • virágcserép
  • táptalajkeverék

És persze víz is kell majd hozzá, a rendszeres öntözéshez.

Fűszernövény magok ültetése: oregánó
Fűszernövény magok ültetése: oregánó

Fűszernövény magok ültetése lépésről lépésre

Lássuk, hogyan ültessünk fűszernövénymagokat ahhoz, hogy sokáig élvezhessük az ízüket.

  1. Fűszernövény vetőmagok

A jó fűszernövények egyik titka a jó alapanyag. Érdemes megbízható boltból beszerezni, és figyelni a magok lejárati idejére.

  1. Virágcserép a fűszernövény magokhoz

Mint a legtöbb növénynél, a fűszernövények esetében is lyukas aljú cserepeket használjunk. Ne felejtsünk a cserép alá tálkát is tenni, hogy el tudjon folyni a felesleges vízmennyiség.

Egy cserépbe több fűszermagot tegyünk, hogy nagyobb legyen a siker esélye. A virágföld ne telítse be teljesen a cserepet, hanem elég, ha alatta néhány centivel ér véget. Így a növény öntözése is könnyebb lesz.

A fűszernövény magok cserepeit olyan helyre tegyük, ahol nincs túl meleg.

  1. Milyen az ideális táptalajkeverék a fűszernövény magokhoz?

Használjunk általános virágföldet, de kerüljük azokat, amelyekben növényvédő szerek vagy káros műtrágyák találhatóak. A legjobb táptalajkeverék a szerves komposzt, de az is jó, ha rendszeresen (2 hetente) tápoldatozzuk a fűszernövényeink talaját.

Arra is figyeljünk, hogy a táptalaj kellően jó vízáteresztő képességű legyen. Időnként lazítsuk meg a fűszernövények földjét, hogy ne álljon össze túl keményen.

  1. Fűszernövény magok öntözése

A fűszernövények általában nem igényelnek túl sok vizet. Inkább csak akkor locsoljuk meg, ha a talaj felső része már száraznak tűnik, és akkor sem kell sok víz hozzá. Óvjuk viszont a fűszernövényeket a túlzott kiszáradástól, de a pangó víztől is.

Ha már kikeltek a fűszernövények, akkor is fontos a megfelelő ápolás: szélvédett, napos helyen tároljuk. Néha fürösszük le őket, hogy megszabadítsuk a portól és védjük a kártevőktől.

Fűszernövény magok ültetése: bazsalikom
Fűszernövény magok ültetése: bazsalikom

A fűszernövények fajtái

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek