A fűszernövények fajtái, egyenesen saját kertünkből

A fűszernövények fajtái, egyenesen saját kertünkből

Tárkony, menta, fahéj, rebarbara, póréhagyma, és még sorolhatnánk… Vajon mi a közös ezekben a szavakban, azon kívül, hogy olvasásukkkor összefut a nyál a szánkban? És azon kívül, hogy mindegyik szó hallatán, olvastán csodálatos aromák képzete jelenik meg előttünk.

A válasz pont ebben a remek tulajdonságukban keresendő. Ezek ugyanis mind, és szerencsére még rengeteg más növény is, közös abban, hogy fűszerként használjuk őket. Segítségükkel az ételek újjászületnek és csodálatos ízélményeket élhetünk át velük. És a legjobb, hogy annyi rengetegféle és -fajta fűszer közül választhatunk, hogy a bőség zavara fenyegethet bennünket. Természetesen a fűszereket is, mint minden mást, sokféle csoportba lehet sorolni.

A fűszernövények fajtái

A fűszernövények fajtái

Fűszernövények fajtái – de mi is az a fűszer?

De mit jelenthet vajon az, hogy fűszer?

mindazon növényekből, gombákból, állatokból vagy ásványokból nyert anyagok, amelyeket hatóanyagaik (illat/íz/zamat/szín- és tartósítóanyagok) miatt ételeink elkészítéséhez, tartósításához felhasználunk.” – írja a Wikipédia*

A fűszerek nagy többsége egyébként növényi eredetű. Abban viszont eltérnek egymástól, hogy az adott növénynek melyik részét használják fel az ételek ízesítésére. Általában ez az a rész, ami a legkisebb mennyiségben a legnagyobb ízhatást és aromát tudja ételeink számára átadni.

A fűszernövények fajtái

A fűszernövények fajtái

Fűszernövények fajtái, főbb csoportosításai

Ahogyan írtuk, gyakorlatilag bármennyiféleképpen csoportosíthatóak a fűszerek, amit csak ki tudunk gondolni, kedvünk szerint. Lehetne például az ízük szerint:

  • édes,
  • sós,
  • keserű,
  • savanykás stb.

Vagy aszerint, hogy milyen ételbe szánjuk:

  • levesbe,
  • mártásba,
  • főételbe,
  • édességbe stb.

De talán a legelterjedtebb csoportosítása a fűszereknek az alapján történik, hogy a fűszernövény melyik részét használjuk fel az ételeink ízesítésére.

A fűszernövények fajtái

A fűszernövények fajtái

Fűszernövények fajtái a felhasznált növényrész szerint, legnépszerűbb képviselői

Aszerint tehát, hogy melyik részét használjuk fel a növénynek, a következő kategóriákba sorolhatjuk a fűszereket:

  1. Gyökér- és kéregfűszerek, például:
  • fahéj,
  • gyömbér,
  • kurkuma.
  1. Levélfűszerek, például:
  • tárkony,
  • rozmaring,
  • babér.
  1. Termésfűszerek, például:
  • vanília,
  • szegfűbors,
  • fűszerpaprika,
  • ánizs.
  1. Virágfűszerek, például:
  • szegfűszeg,
  • kapri “bogyó” (a még ki nem nyílt virág fonnyasztott bimbóját használják),
  • sáfrány.
  1. Magfűszerek, például:
  • szerecsendió,
  • mustármag,
  • kardamom.

A Wikipédia* egyébként a teljesség igénye nélkül 118 fűszert sorol fel, melyből a lista utolsó helyén a szintetikus fűszerek állnak. Ahogyan a neve is mutatja, ezek nem természetes növénykivonatok, hanem az azokból kivont kémiai anyagok elegyei. Jellegzetes példa lehet erre a kókuszgolyó egyik legfontosabb ízesítője, a rumaroma – amennyiben nem áll rendelkezésünkre valódi rum 😉

A fűszernövények fajtái

A fűszernövények fajtái

A jó hír pedig az, hogy mindezen fűszerek nagy részét, legyen bármilyen fajta, kertünkben is termeszthetünk. Hiszen nincs is finomabb annál, mikor csak behozzuk a nálunk nevelt, frissen leszedett rozmaringot, és meghintjük vele lábosban piruló ételünket. 🙂

* utolsó megtekintés: 2020-05-26

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek

shares