Borostyán, a kétarcú futónövény

Borostyán, a kétarcú futónövény

Borostyán, a kétarcú futónövény – eloszlatunk 3 tévhitet

A borostyán szó már eleve többfélét takarhat. Egyrészt egy szépséges, áttetsző, aranysárga ékkövet, másrészt pedig egy nálunk nagyon elterjedt kúszónövényt. Most ez utóbbiról mesélünk kicsit.

A borostyán futónövény valaki számára áldás, valaki számára átok. Tény, hogy szemet gyönyörködtető tud lenni, ha uralma alá vesz egy területet. De a gond akkor van, amikor nem éppen azt, amit mi szeretnénk…

Pedig a borostyán valójában nagyon is ártalmatlan növény, és kiválóan meghálálja gondoskodásunkat. Egy kert éke lehet – amennyiben megfelelő helyre kerül, és megfelelően kezeljük.

Borostyán, a kétarcú futónövény
Borostyán, a kétarcú futónövény

A borostyán különlegessége, hogy futónövény

A borostyán azért különleges, mert gyökereivel nemcsak a földben képes megkapaszkodni, hanem gyakorlatilag bármilyen felületen, legyen az sima és/vagy függőleges. Felkúszik a falakra, fákra, kerítésekre, és a szárain növő gyökerei segítségével tudja rögzíteni magát. Ezeket meg is különböztetjük a sima, talajban található gyökereitől. Léggyökereknek hívjuk, ami kizárólag kapaszkodásra szolgál, szemben a földben levővel, ami tápanyagot is biztosít neki.

Magyarországon igazából a borostyánon kívül csak a vadszőlő ilyen elterjedt kúszónövény. Nem véletlen, hogy akik kedvelik a kertben elterülő, különleges zöld színű növényekkel borított felületeket, e kettő közül választanak.

Borostyán, a kétarcú futónövény

Borostyán futónövény és a vele kapcsolatos néphitek

A borostyán egészen komoly múltra tekinthet vissza, hiszen már az ókorban is ismerték. A régi Rómában annyira megbecsülték, hogy ebből készült koszorúval fejezték ki tiszteletüket az elismert költőknek.

Ez lehet az oka annak, hogy már a babonákban is találhatunk róla népi megfigyeléseket. Ilyen például, hogy megvédi a gonosztól és ártó boszorkányoktól azokat, kiknek házfalán végigfut a borostyán. De a túlvilág is köthető a borostyánhoz, ezért is láthatunk gyakran olyan temetőket, ahol a sírokat borostyántakaró fedi el.

Ám nem csak jóval kötötték össze a borostyánt: ha házunkban tartjuk, bánat érhet minket. A házasulandó leány pedig kevesebb eséllyel fog férjet találni magának.

Borostyán futónövény és a vele kapcsolatos tévhitek

Manapság is többen fenntartással vannak a borostyánnal szemben, mert úgy gondolják, ártalmas is lehet. Ám ha belegondolunk, valójában nem a borostyán a ludas, ha úgy is tűnhet néha. Ezeket róják fel neki leggyakrabban:

  1. Kárt tesz a falakban, melyekre felfut

A borostyán nem tud ártani a falaknak, mivel csak kapaszkodik. Ha lejön a vakolat, akkor annak oka az, hogy gyenge volt vagy bevizesedett.

Borostyán, a kétarcú futónövény

  1. Kiszívja az életet a fákból

Sokszor látunk vastagon borostyánnal borított fákat, és ilyenkor sokan aggódnak, hogy a borostyán kiszívja a nedvességet és tápanyagot a növényből. Pedig, ahogyan írtuk, fába kapaszkodó léggyökerei kizárólag kapaszkodásra szolgálnak.

Borostyán, a kétarcú futónövény

  1. Vonzza a kártevőket

A valóságban ez azt jelenti, hogy esetleg néhány méhecske száll rá, de azok is inkább csak virágzás idején érdeklődnek iránta.

Összességében tehát a borostyán ártalmatlan. Futónövényként kifejezetten esztétikus, és gyönyörűvé tudja varázsolni kertünket, és bármilyen felületet, amire felfuttatjuk.

Borostyán, a kétarcú futónövény

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek