Futó virág teraszra: miért jó, és mire figyeljünk?

Futó virág teraszra: miért jó, és mire figyeljünk.

Futó virág teraszra: miért jó, és mire figyeljünk a kiválasztásnál

+ 1 igazán különleges futónövény, ha az érintetlen természet varázsát szeretnéd megteremteni erkélyeden

A természetszerető emberek számára mindig fontos, hogy sok szép, tarka növény vegye körül. És ezt az sem befolyásolja, hogy van-e a saját otthonában kertje vagy sem. Természetesen a lakásban is meg lehet oldani a virágos környezet kialakítását. De még szerencsésebbnek mondhatjuk magunkat, ha rendelkezünk terasszal/erkéllyel.

Már csak azért is, mert a teraszok kiválóan alkalmasak például különböző futónövények életteréül is. Márpedig a futóvirágoknak, azon túl, hogy mennyire dekoratívak tudnak lenni, számos szuperjó tulajdonságuk is van.

Futóvirág teraszra – miért jó, ha futónövények vannak környezetünkben?

A futóvirágok nemcsak a növények általános jó tulajdonságaival rendelkeznek, de még azon túl is vannak előnyei. Nézzük, miért érdemes a teraszunkra futóvirágot (is) ültetni:

  • A futóvirágok, mint minden más növény, oxigént termelnek.
  • A futóvirágok csökkentik a nagy hőmérsékletingadozást, így kiváló mikroklímát tudnak teremteni a teraszunkon. Segítségével így a nyári forróságok is elviselhetőbbek lehetnek, és még a házfalat is hűtik puszta létezésükkel.
  • A futónövények árnyékot is adnak. Nincs is kiválóbb pihenés annál, mint mikor napközben kiülünk a teraszra – futóvirágaink árnyat adó menedékében.
  • A futóvirágok mindemellett a porszennyezést is csökkentik a teraszon, így védve a lakásunkat is tőle.
  • A futóvirágok egyúttal csökkentik a rezgéseket és a zajt is megszűrik.
Futó virág teraszra: miért jó, és mire figyeljünk.
Futó virág teraszra: miért jó, és mire figyeljünk.

Futóvirág teraszra – mire érdemes figyelni, +1 tipp

De ami a futóvirágok legnagyobb előnye a „sima” növényekkel szemben, az az, hogy függőlegesen és nagy területeken is képesek elterjeszkedni. Így válik teraszunk csodálatos, természetközeli kis kuckóvá.

Ám azért a terjeszkedésnek is lehetnek hátrányai – főleg, ha nem vagyunk előrelátóak. A futóvirágok ugyanis szépek, dekoratívak, gyorsan nőnek, de nem tudnak gondolkodni. Számukra bármilyen felület alkalmas lehet arra, hogy tovább terjedjen, függetlenül attól, hogy az még a mi otthonunkhoz tartozik-e vagy sem. Ezért hát fontos, hogy figyeljünk arra, hogy szomszédainknak ne okozzunk vele bosszúságot.

Így például, nálunk a legismertebb és népszerű futóvirágok a borostyán és a vadszőlő. Ezek valóban gyönyörűek, de érdemes folyamatosan figyelni, gondozni, és szükség esetén kicsit visszafogni a terjeszkedésüket. Ha viszont figyelembe vesszük környezetünk elvárásait, nemcsak szép teraszunk lesz, de a szomszédunkkal is megmaradhat a jó viszonyunk.

Futó virág teraszra: miért jó, és mire figyeljünk?
Futó virág teraszra: a borostyán népszerű.

Tippünk egy igazán különleges, teraszra való futónövényre:

Ha inkább egy kevésbé populáris futóvirágot szeretnél az erkélyedre – válaszd az aranykomlót! Ez a sárgászöld, akár 10 méterre is megnövő futónövény nem különösebben igényes, így kezdő kertészek is bátran választhatják. Az aranykomló ráadásul gyógynövény is – így amellett, hogy valódi esőerdei hangulatot teremt, még hasznos is lehet!

Futó virág teraszra: miért jó, és mire figyeljünk.
Futó virág teraszra: komló.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek