Kapor (Anethum graveolens L.) fűszernövény

Kapor (Anethum graveolens L.)

Kapor fűszernövény – nemcsak finom, egészséges, de szép is

Termesszünk bátran kertünkben kaprot!

Az Olasz-kaporral az étkekben szintén úgy élhetni,

mint a’ közönséges kaporral, mind levelével, ‘s mind magával.

(Lippai János: Posoni kert*)

A kaprot mint fűszernövényt talán nem is szükséges különösen bemutatni; főleg nekünk, magyaroknak, elvégre egyik jellegzetes fűszere nemzeti konyhánknak. De ezen kívül a kapor számos meglepetést tartogat nekünk: nemcsak a túrós piténket dobhatja fel, de természetesen gyógyhatása is van. A tetejébe pedig ráadásul a kapor a kertünk díszítésére is kiválóan alkalmas, esztétikus megjelenésének köszönhetően.

A kapor fűszernövény eredete, származása

Kapor (Anethum graveolens L.)
Kapor (Anethum graveolens L.)

 

 

A kapor a zellerfélék családjába tartozik, hasonlóan számos más ismert növényhez, mint például az ánizs, kömény vagy akár a sárgarépa.

Magyar népi elnevezései többek között lehetnek: fűszerkapor, kertikapor, kertikömény, uborkafű.

A kapor fűszernövény eredeti hazája a Földközi-tenger környéke volt, hozzánk a rómaiak hozták be. Már az ókortól kezdve rendkívül népszerű fűszer- és gyógynövény volt.

 

 

 

 

A kapor fűszernövény jellemzői, igényei

A kapor egyéves növény, lágy szára fásodásra hajlamos, és akár másfél méterre is megnőhet. Alsó levelei nyelesek, ezzel szemben a felső levelek ülők. A kapor további jellegzetessége szép sárga virágernyői, melyek május-júliusban nyílnak.

A kapor nemcsak kellemes külsejű, de könnyen termeszthető is saját kertünkben. Sőt: a jó hír, hogy ha hagyjuk teremni, akár el is szaporodhat. Még az is lehet, hogy a következő évben is teremni fog.

A kapor közepesen melegigényes, a hidegre viszonylag érzéketlen. Eleinte félárnyékban növekszik jól, de a virágzásához szükséges a fény. Ha tavasszal elegendő a talajnedvesség, öntözést sem igényel, a talaj minőségére nem különösebben érzékeny.

A kaprot magról jól lehet szaporítani, de palántákat is vásárolhatunk az ültetéshez.

Kapor (Anethum graveolens L.)
Kapor (Anethum graveolens L.)

A kapor fűszernövény felhasználása

A kaprot az ókorban nyugtatószerként használták, míg a középkorban az ártó szellemeket, boszorkányokat igyekeztek elűzni vele, talizmánként.

A kapornak mind a levelét, virágát, és érett termését is felhasználják, akár frissen leszedve, akár szárítva. Lehet egészben, morzsolva alkalmazni, magját le is darálhatjuk.

A kapor jellegzetes aromáját a benne található illóolajoknak köszönheti. Gyógynövényként tea formájában, gyomorpanaszokra: vízhajtásra, felfúvódás, hányinger ellen használják, de csuklás ellen is kiváló lehet.

A száraz kapornövény vázában tartva otthonunkat is díszítheti.

Kapor (Anethum graveolens L.)
Kapor (Anethum graveolens L.)

A kapor fűszernövény felhasználása a konyhában

A kapor fokozza az egyes ételek ízélményét. Zöldségek (pl. kovászos uborka, cékla), húsok (szárnyasok, borjú, bárány), mártások, tengeri fogások kiváló fűszere lehet. A magyar konyhában a tökfőzelék egyik fő fűszere a kapor.

A kaprot édes ételek, desszertek ízesítésére használják, így például a túró egyik jellegzetes fűszere, gondoljunk csak a finom túrós palacsintára.

Ezen kívül a kaprot használják különböző páclevekhez, sőt, likőrt is készítenek belőle. A kapor a cukkinis ételekhez is nagyon jól illik.

* Utolsó megtekintés: 2021-03-22

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek