Köménymag, fűszerkömény (Carum carvi)

Fűszerkömény, köménymag (Carum carvi)

Köménymag, fűszerkömény: íze fanyar, de így szeretjük

+1 érdekesség

Tudod-e, melyik az a három fűszer, amit mi, magyarok a leggyakrabban használunk? Talán nem meglepő az eredmény:

  • só,
  • paprika,
  • bors.

Ezek a fűszerek természetesen azért olyan népszerűek, mert nagyon sokféle étel ízesítésére szolgálnak.

Na de van egy olyan fűszer, ami éppenhogy csak lecsúszott a top 3-as listáról. Ez pedig, talán kevesen fogják kitalálni, nem más, mint a fűszerkömény, vagy hétköznapibb nevén a köménymag.

Fűszerkömény, köménymag (Carum carvi)
Fűszerkömény, köménymag (Carum carvi)

A fűszerkömény, köménymag eredete, és amit még tudni illik róla

A fűszerkömény az egyik legrégebben ismert és használt fűszer, már a Bibliában is megemlítik. Az ernyősvirágzatúak rendjébe és a zellerfélék családjába tartozik. Több más néven is ismert, úgy mint például: konyhakömény, keménymag, régikömény, hasznos kömény.

A fűszerkömény Ázsiából, Észak-Afrikából származik, nálunk, Európában pedig a 13. századtól terjedt el.

Fontos tudni: a fűszerkömény nem összekeverendő a római köménnyel, illetve az édesköménnyel, melyek ugyancsak népszerű fűszerek, de egymásnak nem rokonai.

A fűszerkömény jellemzése, igényei

A fűszerkömény vadon inkább hegyi mezők nyirkosabb részein terem, de előszeretettel termesztik kertekben is. Kétnyári növény, maximum 60 cm magasra nő, szára barázdált, szögletes, levelei keskenyek, lándzsás formájúak. Gyökere is ehető, fehér, gumós, édes, paszternákhoz hasonló íze van. A fűszerkömény virágai is fehérek, ernyősek, termése ánizsos, mentolos ízű.

A fűszerkömény számára fontos a nyirkos, tápdús, meszes vagy homokos talaj. Magját április elején vetik, gyakran egy másik társnövénnyel (pl. borsó, mák) együtt. A fűszerkömény a vetés utáni év júniusában érik, termését annak teljes beérése előtt, július-augusztusban érdemes leszedni.

Fűszerkömény, köménymag (Carum carvi)
Fűszerkömény, köménymag (Carum carvi)

A köménymag, fűszerkömény felhasználása a konyhában

A fűszerkömény erős, fanyar, nagyon jellegzetes aromájú fűszernövény, emiatt általában nem szokták másféle fűszerekkel keverni. Érdekes íze eleinte furcsa lehet, de egy idő után könnyen megbarátkozhatunk vele.

A fűszerkömény magvát a köménymagot használhatjuk egészben, az ételbe szórva, de őrölt formában is ízesíthetjük vele ebédünket. Főleg káposztás ételekbe teszik, a savanyú káposzta jellegzetes fűszere, de egyéb egytálételek, péksütemények, húsos, túrós finomságok, levesek ízesítésére használják.

A fűszerköményt iparilag is használják, a konzerv- és húsipar területén is. Érdekesség még, hogy a fűszerkömény a tömény szeszek ízesítésére is alkalmas. Németországban például van egy gabonapálinka, melynek jellegzetes összetevője a köménymag. Ez a jól ismert kümmel, azaz köménypálinka.

A fűszerkömény gyógyhatásai

A fűszerköménynek továbbá – sok más társához hasonlóan – nemcsak finom, hanem jótékony hatásai is vannak. Így például, a köménymag fogyasztása serkenti az emésztést, és szélhajtó is. Ezen kívül görcsoldó, antiszeptikus, valamint baktérium- és gombaölő, bélfertőtlenítő hatásai is ismertek. A köménymagot gyógynövényként általában tea formájában fogyasztjuk.

Érdekesség:

A fűszerköményt az arab orvoslásban is alkalmazzák mindmáig: a gyermekek ágybavizelési problémáit igyekeznek enyhíteni vele.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek