Metélőhagyma vagy snidling fűszernövény

Metélőhagyma vagy snidling fűszernövény

Metélőhagyma vagy snidling fűszernövény

A tavasz előhírnöke

Kezdő kertész vagy? Szereted a hagyma ízét? Akkor jó hírünk van: a snidlinget vagy más néven metélőhagyma fűszernövényt kifejezetten neked találták ki!

Ideje mesélnünk a hagymaformák legkisebb képviselőjéről, és egyúttal a tavasz egyik előhírnökéről. És ki tudja…? Végül lehet, hogy nemcsak az étvágyad jön meg rá, hanem kedved támad saját kertedben is termeszteni.A metélőhagyma vagy snidling fűszernövény rendszertani besorolása, származása, élőhelye

A metélőhagyma fűszernövény egyszikű, a spárgavirágúak osztályába, azon belül a hagymafélék családjába tartozik. Pontos származási helye nem ismert, az egyik nézet szerint a Földközi-tenger környékéről származhat, mások Közép-Ázsiát tartják őshazájának. Napjainkban Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is termesztik, Magyarországon pedig kifejezetten népszerű. Vadon legtöbbször erdőszéleken, ligetekben, patakpartokon vagy egyéb, parlagon hagyott területeken találkozhatunk snidlinggel, Zala és Vas megyéink egyik leggyakoribban előforduló növénye.

A metélőhagyma fűszernövény nálunk egyéb ismert nevei még: pázsithagyma, pázsitfű, kígyóhagyma. A snidling elnevezés a német megfelelőjéből ered.

Metélőhagyma vagy snidling fűszernövény
Metélőhagyma vagy snidling fűszernövény
A metélőhagyma vagy snidling fűszernövény megjelenése, igényei, termesztése

A metélőhagyma évelő fűszernövény, ami első ránézésre olyan, mintha szimpla fűcsomó lenne. Kétféle megjelenési formája van, az egyik 60-70 cm magas növényzetűvé cseperedik. A másik csak mintegy 20-30 centiméteres magasságot ér el, és levelei picit vékonyabbak. Mindkettőnek csőszerű, hengeres levélzete van, rózsaszínű virágaik ernyőben nyílnak; legkönnyebben akkor tudjuk beazonosítani, ha érezzük jellegzetes hagymaszagát. Gyökerei apró hagymácska formájúak.

A metélőhagyma fűszernövény nem különösebben igényes növény, ezért sokan ennek termesztésével kezdik kertész pályafutásukat. Ültethetjük árnyékos, napos helyre egyaránt; hidegtűrő, talajigénye átlagos, de jót teszünk vele, ha néha kicsit fellazítjuk a snidlingek körül. Eleinte érdemes bőségesen locsolni, de később már nem okoz gondot neki a szárazság sem.

A metélőhagyma fűszernövény tőosztással, magvetéssel szaporítható, melyeket március végén, április elején érdemes elültetni. Első sziklevelei mintegy három-négy hét után várható, hogy előbukkanjanak. Három-négy évente nem árt másik helyre ültetni, mert szereti a változatosságot.

Metélőhagyma vagy snidling fűszernövény
Metélőhagyma vagy snidling fűszernövény
A metélőhagyma vagy snidling fűszernövény felhasználása

A snidling fűszernövény élénkzöld színével, kedves rózsaszín virágaival dísznövényként is megállja a helyét, akár a lakásban is. Jellegzetes illatát a benne található illóolajnak köszönheti, de többféle vitamin is található benne; nem véletlen, hogy számos gyógyhatással is rendelkezik. Vértisztító, érelmeszesedés-lassító hatású, de jó különböző bélbántalmakra, valamint szájüregi, garati fertőzések kezelésére is használják.

A metélőhagyma a kertben is hasznos szerepet tölt be: védi a növényeket a levéltetvek ellen.
A snidling vagy metélőhagyma fűszernövény felhasználása a konyhában

A metélőhagyma fűszernövénynek a levelét használjuk fel, amit tőről kell leszakítani/levágni. Hosszabban tárolni lefagyasztva, zacskóban érdemes.

A snidling jellegzetes hagymaízt kölcsönöz az ételeknek: csak frissen adjuk hozzá bármihez, főzve elvész az aromája. Salátákhoz, hús- halételekhez, szendvicsekhez egyaránt kiváló, de sajtokhoz, mártásokhoz is adják.
Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek