Napot szerető növények

Napot szerető növények: jukka

Napot szerető növények

1 díszfű, 1 mediterrán különlegesség + 1 pálma, ami nem is pálma

Sokan szeretik a kánikulát. Főleg akkor, ha van egy uszodájuk a kertben, amibe bele lehet csobbanni, ha már égetővé vált a nyári napsugárzás. De van, aki inkább a hűvöset preferálja. Ám talán a legtöbbünk az arany középutat kedveli, a nem túl nagy hőséget, de zegernye nélküli időszakot.

Nincsen ez másképpen a növényekkel sem. A nálunk őshonos virágok többsége a csapadékos, nem túl meleg, de azért napos időjárásban virul leginkább. Sajnos azonban nálunk is megfigyelhető az a tendencia, hogy minden évben egyre melegebb lesz, és egyre kevesebb az eső. Ezért érdemes a kertünkbe olyan növényeket ültetni, melyek inkább a napot szeretik. Korábban már bemutattunk néhány ilyen, napfényt kedvelő kerti virágot, most lássunk néhány dísznövényt.

Napot szerető növények: a díszfüvek között több ilyet is találunk

Manapság nagyon divatos kellékei a modern kerteknek a különbözőféle díszfüvek. Ma már egyre több olyat is választhatunk itthon is, ami nemcsak jól tűri a szárazságot, de kifejezetten napot szerető növény. Itt van például egy eredetileg keleten őshonos növény:

  • japánfű

Ez a más néven kínai virágosnádként is ismert növény eredetileg Ázsiából származik, és rendkívül dekoratív megjelenése kerted dísze lehet. Hosszú, karcsú szárai dús bokrot alkotnak. Imádja a napot, viszonylag igénytelen, mindössze arra érdemes figyelni, hogy óvjuk a tövét a túlzottan erős fagyoktól.

Napot szerető növények: Japánfű
Napot szerető növények: Japánfű

Napot szerető növények: a mediterrán vidéken sok ilyet találhatunk

Most egy különleges félcserjét mutatunk be:

  • hamvas cipruska

Nemcsak bájos, de illatos is! Szinte bármilyen kertben gyönyörűen mutat, sőt, balkonnövénynek is kiváló, mivel nem nő túl magasra. De akár sövénynek is kiváló lehet, ráadásul ferde síkú talajon is jól elél. Különlegessége fehéres árnyalatú levele, mellyel kitűnhet a többi zöld növény közül. Virágai sárga színben pompáznak.

Napot szerető növények: Hamvas cipruska
Napot szerető növények: Hamvas cipruska

Természetesen a hamvas cipruska is egy kiváló példája a napot szerető növényeknek. A szárazságot is jól bírja, a laza szerkezetű talajt kedveli. Télen azért őt sem árt védeni a túlzott hidegtől.

Napot szerető növények: pálmaliliom, ami se nem pálma, se nem liliom

Ezt a növényt gyakorta láthatjuk út menti házak előtt. Virágzás előtt csak egy tüskés levelű bokornak tűnik, de ha egyszer megnő a szára, és kinő a virága…

  • pálmaliliom

A sivatagok világából származik, így nem csoda, ha egyike a legnépszerűbb napot kedvelő növényeknek. Valójában a spárgafélék közé tartozik, nevét a pálmára hasonlító levélüstökéről és liliomra emlékeztető fehér virágainak köszönheti.

Napot szerető növények: pálmaliliom
Napot szerető növények: Pálmaliliom

Természetesen kifejezetten szárazságtűrő, és nem meglepő módon a homokos talajt kedveli.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek