Rebarbara fűszernövény: a barbárok gyökere

Rebarbara fűszernövény

Rebarbara, a pikáns fűszernövény: a barbárok gyökere

…és egyben zöldség/gyümölcs, gyógynövény és dísznövény is

A rebarbara az egyik legizgalmasabb növények közé tartozik, ami kertünkben teremhet. A neve mint egy nőé; sokan azt hiszik, hogy gyümölcs, miközben zöldség; és még jótékony hatásai is vannak. De mindez még semmi: a rebarbara egy rendkívül népszerű fűszernövény, ami egyúttal házikerted tökéletes dísznövénye is lehet. Ismerjük meg a rebarbara fűszeres oldalát is!

Rebarbara fűszernövény

A rebarbara rendszertani besorolása, származása

A rebarbara a szegfűvirágok rendjébe, a keserűfélék családjába tartozó növénynemzetség, melynek számos faját ismerjük. Ezekből sok emberi fogyasztásra is alkalmas, sőt, gyógyhatással is rendelkező fűszernövény: ilyen például a Rheum rhabarbarum.

A rebarbara a Volga folyó szibériai szakasza környékéről származik, ahonnan Ázsia felé terjedt tovább. Eleinte inkább gyógyhatásai miatt volt kedvelt, és csak később fedezték fel jellegzetes ízét, mely azután a fűszernövények közé is emelte.

A rebarbara egyébként görög eredetű megnevezés, és azt jelenti: „barbár, idegen növény, gyökér”. Maga a fűszernövény a XVI. század óta ismeretes Európában, és állítólag Marco Polónak köszönhetjük az elterjedését.

Rebarbara fűszernövény

 

A rebarbara fűszernövény megjelenése, igényei, szaporítása

A rebarbara fűszernövény a lágyszárúak közé tartozó, terjedelmes bokorrá növő évelő növény. Levelei hatalmasak, levélnyelei pedig feltűnő pirosas színűek, ezeknek köszönheti, hogy dísznövényként is igen népszerű. Magasan kiálló virágszárán pici, fehér szirmú virágok nőnek. Ezek sok tápanyagot elvesznek a rebarbara leveleitől, ezért gyakran ezeket a szárakat megszűntetik, hogy teljes szépségében pompázhasson.

A fűszernövény szinte bárhol megterem, de azt különösen meghálálja, ha napos helyre és tápanyagban gazdag talajba ültetjük.

A rebarbara fűszernövény magvetéssel is szaporítható, de ez csak évek múlva hoz fejlett töveket. Ennél gyorsabb, ha tőosztással vagy az idős bokrok sarjaiból szaporítjuk.

A rebarbara fűszernövény felhasználása

A rebarbara levelei nagy mennyiségben mérgezőek, így elsősorban a szárát, levélnyelét és gyökerét szokták felhasználni. Fontos: figyeljünk, hogy ne fagyjon el télen, mert akkor a rebarbara leveleiből a száraiba is eljut a mérgező anyag.

A fűszernövény rengeteg hasznos anyagot tartalmaz, ennek köszönheti számos jótékony gyógyhatását, de a rebarbara gyökerét hajszőkítésre is használják.

A rebarbara fűszernövény felhasználása a konyhában

A rebarbara szárait akkor érdemes leszüretelni, amikor elszíneződik. Ha szára és húsa piros, akkor enyhén édeskés; piros szár, zöld hús esetén savanykás és kesernyés ízvilágot kapunk. Ha mindkettő zöld, akkor fanyar, nagyon savanyú az íze. Érdemes frissen, minél hamarabb felhasználni.

A fűszernövényből leginkább kompótot, szörpöt, lekvárt, fagylaltot szoktak készíteni, de mártások egzotikussá tételéhez is kiváló. A rebarbarából készült limonádé különösen nyári melegben rendkívül üdítő hatású lehet.

Különböző gyümölcsös desszertekbe is passzol a rebarbara: fanyarkás ízének köszönhetően rendkívül pikáns, érdekes ízvilágot eredményez ez a rendkívül sokoldalú fűszernövény.

 

Rebarbara fűszernövény

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek