Sziklai ternye (Aurinia saxatilis) ültetése, gondozása, szaporítása

Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)

Sziklai ternye (Aurinia saxatilis) származása, története

A sziklai ternye (Aurinia saxatilis, korábban Alyssum saxatile) egy Európában őshonos növény, amely a közép- és délkelet-európai régióban, beleértve Magyarországot is, természetes élőhelyeken fordul elő.

Történet:

 • Őshonos előfordulás: A sziklai ternye sziklás hegyoldalakon, száraz gyepeken és napos lejtőkön őshonos. Eredetileg vadvirágként tette szebbé a tájat.
 • Kerti dísznövény: Szépsége és igénytelensége miatt hamar kedvelt kerti dísznövénnyé vált. Már a 18. században megjelent az európai kertekben, és azóta is népszerű választás sziklakertekbe, szegélyekbe és támfalak tetejére.
 • Elnevezés: A növény korábban az Alyssum nemzetségbe tartozott, innen erednek a régebbi elnevezései (szirti ternye, sziklai ternye). A tudományos nevét később Aurinia saxatilis-ra változtatták.
 • Védett státusz: Magyarországon a sziklai ternye védett növény, így természetes élőhelyéről tilos gyűjteni.

Érdekességek:

 • Jellegzetes élőhely: A sziklai ternye a „bazaltorgonák” jellegzetes növénye, amelyek a vulkáni tevékenység során keletkezett különleges sziklaalakzatok.
 • Népies nevei: A sziklai ternyét különböző népi neveken is ismerik, például aranyos ternye, aranyeső, sziklavirág.
 • Szimbolika: A növény a kitartást, az erőt és az alkalmazkodóképességet szimbolizálja, mivel képes a legmostohább körülmények között is megélni.
Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)
Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)

Sziklai ternye (Aurinia saxatilis) jellemzői

A sziklai ternye (Aurinia saxatilis) egy alacsony termetű, évelő növény, amely jellegzetes megjelenésével és élénk sárga virágaival hívja fel magára a figyelmet.

Megjelenés és jellemzők:

 • Alacsony termet: A sziklai ternye általában 10-30 cm magasra nő, így kiválóan alkalmas sziklakertekbe, szegélyekbe és támfalak tetejére.
 • Sűrű párnákat alkot: A növény sűrűn növő, elágazó hajtásokat fejleszt, amelyek idővel párnás formát öltenek.
 • Ezüstös-zöld levelek: Levelei aprók, keskenyek, ezüstös-zöld színűek, amelyek télen sem hullanak le.
 • Élénksárga virágok: A sziklai ternye tavasszal (április-májusban) hozza jellegzetes, élénksárga virágait, amelyek tömött fürtökben nyílnak. A virágok négy szirmúak, keresztes virágzatot alkotnak.
 • Termése becő: A virágok elnyílása után becőtermések fejlődnek, amelyek apró magokat tartalmaznak.

Rövid leírás:

A sziklai ternye egy alacsony termetű, dúsan virágzó évelő növény, amely ezüstös-zöld leveleivel és élénksárga virágaival díszít. Sziklás, napos helyeken érzi jól magát, és igénytelen gondozást igényel.

További információk:

 • Felhasználás: A sziklai ternyét elsősorban dísznövényként ültetik sziklakertekbe, szegélyekbe, támfalakra, de alkalmas virágágyásokba, edényekbe is.
 • Gondozás: A növény szárazságtűrő, kevés öntözést igényel. Napos helyen fejlődik a legszebben, és a jó vízelvezetésű talajt kedveli.
 • Szaporítás: A sziklai ternye magról vagy tőosztással szaporítható.
Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)
Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)

Gondozása, igényei

A sziklai ternye (Aurinia saxatilis) egy igazi túlélő, amely a legmostohább körülményekhez is képes alkalmazkodni. Íme a napfény-, víz- és hőmérséklet-igénye, valamint gondozásával kapcsolatos tudnivalók:

Napfényigény:

A sziklai ternye kifejezetten napfényigényes növény. Legalább napi 6-8 óra közvetlen napfényre van szüksége ahhoz, hogy egészségesen fejlődjön és bőségesen virágozzon. Árnyékos helyen megnyúlik, kevesebb virágot hoz, és hajlamosabb a betegségekre.

Vízigény:

A sziklai ternye szárazságtűrő, így nem igényel sok öntözést. A túlöntözés kifejezetten káros lehet számára, mert gyökerei rothadásnak indulhatnak. Általában elég hetente egyszer alaposan megöntözni, de ha nagyon száraz és meleg az idő, akkor lehet, hogy kétszer is öntözni kell. Fontos, hogy a talaj jó vízelvezetésű legyen, hogy a felesleges víz el tudjon folyni.

Hőmérséklet:

A sziklai ternye jól tűri a szélsőséges hőmérsékleteket is. A forró nyarakat és a hideg teleket egyaránt jól viseli. Az optimális hőmérséklet számára a 15-25°C közötti tartomány, de ennél melegebb vagy hidegebb időben is szépen fejlődik.

Öntözés:

 • Kevés öntözés: A sziklai ternye nem igényel sok vizet. Túlöntözés esetén a gyökerek rothadásnak indulhatnak.
 • Jó vízelvezetésű talaj: Fontos, hogy a talaj jó vízelvezetésű legyen, hogy a felesleges víz el tudjon folyni.
 • Öntözés gyakorisága: Általában elég hetente egyszer alaposan megöntözni, de ha nagyon száraz és meleg az idő, akkor lehet, hogy kétszer is öntözni kell.

Tápoldatozás:

A sziklai ternye nem igényel sok tápanyagot. Általában elég tavasszal egy kis komposztot vagy szerves trágyát a tövéhez tenni. Ha mégis tápoldatozni szeretnéd, akkor használj kifejezetten virágzó növényeknek való tápoldatot, és kövesd a csomagoláson található utasításokat.

Növényvédelem:

A sziklai ternye általában ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben. Ha mégis megtámadnák, akkor használj természetes növényvédő szereket, például neem olajat vagy rovarölő szappant. Fontos, hogy a növényvédő szert a megfelelő időben és módon alkalmazd, hogy ne károsítsd a növényt.

Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)
Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)

Sziklai ternye (Aurinia saxatilis) virágja

A sziklai ternye (Aurinia saxatilis) virágai igazán káprázatosak és jellegzetesek, amelyek tavasszal igazi színpompába borítják a növényt. Íme a virágainak főbb jellemzői:

Szín:

A sziklai ternye virágainak legfeltűnőbb jellemzője az élénk, aranysárga színük. Ez a ragyogó sárga szín vonzza a tekintetet, és igazi vidámságot áraszt a kertben.

Méret:

A virágok viszonylag aprók, átmérőjük általában 1-2 cm. Az egyes virágok négy sziromból állnak, amelyek keresztes virágzatot alkotnak.

Illat:

Bár a sziklai ternye virágai nem kifejezetten illatosak, enyhe, mézes illatot áraszthatnak, különösen napos időben.

Virágzás ideje:

A sziklai ternye virágzása általában április-májusban kezdődik, és néhány hétig tart. Ebben az időszakban a növény szinte teljesen beborul a sárga virágokkal, ami lenyűgöző látványt nyújt.

Elhelyezkedés:

A virágok a növény hajtásainak végén, tömött fürtökben nyílnak. Ez a fürtös elrendezés még látványosabbá teszi a virágzást, és vonzza a beporzó rovarokat, például a méheket és a lepkéket.

Egyéb jellemzők:

 • A virágok elnyílása után a növény becőterméseket hoz, amelyek apró magokat tartalmaznak.
 • A sziklai ternye virágai kiválóan alkalmasak vágott virágnak is, és sokáig megőrzik szépségüket vázában.

Összességében a sziklai ternye virágai a növény egyik legvonzóbb tulajdonsága. Élénk színükkel, bőséges virágzásukkal és fürtös elrendezésükkel igazán különlegessé teszik ezt a növényt, és igazi díszei a tavaszi kertnek.

Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)
Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)

Sziklai ternye (Aurinia saxatilis) ültetése a kertbe

A sziklai ternye (Aurinia saxatilis) ültetésének ideális időpontja a tavasz (március-április) vagy az ősz (szeptember-október). Ezekben az időszakokban a talajhőmérséklet megfelelő, és a növénynek elég ideje van megerősödni a tél beállta előtt, illetve az új vegetációs időszak kezdete előtt.

Hogyan ültessük:

 1. Helyszínválasztás: Válasszunk napos, meleg fekvést a sziklai ternye számára. A növény a jó vízelvezetésű, laza, akár köves talajt kedveli. Kerüljük az árnyékos, pangóvizes helyeket.
 2. Talajelőkészítés: Lazítsuk fel a talajt legalább 30 cm mélyen, és keverjünk hozzá komposztot vagy érett trágyát a tápanyagellátás javítása érdekében. Ha a talaj túl kötött, adjunk hozzá homokot vagy apró kavicsot a vízelvezetés javítására.
 3. Ültetés: Ássunk akkora ültetőgödröt, hogy a növény gyökérzete kényelmesen elférjen benne. Helyezzük a növényt az ültetőgödörbe úgy, hogy a gyökérnyak (ahol a gyökér a szárba megy át) egy szintben legyen a talaj felszínével. Töltsük fel a gödröt földdel, óvatosan nyomkodjuk meg a növény körül, majd alaposan öntözzük be.
 4. Távolság: A sziklai ternye tömött párnákat alkot, ezért hagyjunk elegendő helyet a növények között (kb. 20-30 cm).
 5. Gondozás ültetés után: Az első időszakban ügyeljünk a rendszeres öntözésre, különösen száraz időben. A növény megerősödése után már kevesebb öntözést igényel.

További tippek:

 • Ha konténeres növényt vásárolunk, ültessük ki a lehető leghamarabb, hogy a gyökerek ne növekedjenek körbe a cserépben.
 • Tavasszal ültethetünk magokat is, de ebben az esetben a virágzás csak a következő évben várható.
 • A sziklai ternye jól mutat más sziklakerti növényekkel, például varjúhájjal, kőtörőfűvel vagy levendulával együtt.
Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)
Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)

Szaporítása

A sziklai ternye (Aurinia saxatilis) szaporítása két fő módszerrel történhet:

1. Magvetés:

 • Időpont: A magokat tavasszal (március-április) vagy ősszel (szeptember-október) vethetjük el.
 • Előkészítés: A magokat nem kell külön előkészíteni, közvetlenül elvethetők.
 • Vetés: A magokat vessük el végleges helyükre, vagy palántanevelő edénybe. A magok fényre csíráznak, ezért csak finoman takarjuk be őket földdel.
 • Gondozás: Tartsuk a talajt nedvesen, de ne tocsogósan. A magok általában 2-3 hét alatt csíráznak ki.
 • Kiültetés: A palántákat akkor ültessük ki végleges helyükre, amikor már elég erősek (kb. 10 cm magasak).

2. Tőosztás:

 • Időpont: A tőosztást tavasszal vagy ősszel végezzük.
 • Előkészítés: Óvatosan ássuk ki a növényt a földből, ügyelve arra, hogy ne sérüljenek a gyökerek.
 • Tőosztás: A gyökérlabdát osszuk több részre, mindegyik résznek legyen legalább néhány hajtása és ép gyökere.
 • Ültetés: Az új növényeket ültessük el külön-külön, ugyanúgy, ahogy az új növények ültetésekor tennénk.
 • Gondozás: Az első időszakban ügyeljünk a rendszeres öntözésre, hogy a növények megerősödjenek.

Fontos:

 • A sziklai ternye Magyarországon védett növény, ezért természetes élőhelyéről tilos gyűjteni.
 • A szaporításhoz használjunk saját kertünkben nevelt vagy kertészetből vásárolt növényeket.
Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)
Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)

Teleltetése

A sziklai ternye (Aurinia saxatilis) kiválóan télálló növény, így a kertben való teleltetése általában nem okoz gondot. Azonban néhány dologra érdemes odafigyelni, hogy a növény a lehető legjobban vészelje át a hideg hónapokat:

Őszi előkészületek:

 • Visszavágás: A virágzás után vágjuk vissza a növényt körülbelül a felére. Ez segít megőrizni a kompakt formáját, és elősegíti az új hajtások fejlődését tavasszal.
 • Tisztogatás: Távolítsuk el az elszáradt leveleket és virágokat, hogy megelőzzük a gombás betegségek kialakulását.
 • Talajtakarás: A tél beállta előtt takarjuk be a növény tövét vastag (kb. 5-10 cm) rétegben lombbal, szalmával vagy komposzttal. Ez segít megvédeni a gyökereket a fagytól, és megőrzi a talaj nedvességtartalmát.

Téli gondozás:

 • Öntözés: A téli hónapokban a sziklai ternye kevesebb öntözést igényel. Csak akkor öntözzük, ha a talaj teljesen kiszáradt. Kerüljük a túlöntözést, mert a pangó víz károsíthatja a gyökereket.
 • Védelem a hótól: Ha nagy mennyiségű hó esik, óvatosan távolítsuk el a növényről, hogy ne törjenek le az ágai.
 • Védelem a széltől: Ha a kertünkben erős szél fúj, érdemes a sziklai ternye köré szélvédőt helyezni, például nádszövetet vagy fenyőágakat.

Tavaszi teendők:

 • Talajtakaró eltávolítása: A tavasz beköszöntével távolítsuk el a talajtakarót, hogy a növény levegőhöz jusson és könnyebben felmelegedjen a talaj.
 • Tápoldatozás: A vegetációs időszak kezdetén adjunk a növénynek egy kis komposztot vagy szerves trágyát, hogy elősegítsük a növekedését és virágzását.

Fontos:

 • A sziklai ternye általában jól tűri a hideget, de a nagyon kemény teleken (amikor a hőmérséklet tartósan -15°C alá süllyed) érdemes lehet a növényt takarással védeni.
 • A fiatal, frissen ültetett növények érzékenyebbek a fagyra, ezért az első télen különösen fontos a talajtakarás.

Sziklai ternye (Aurinia saxatilis) lehetséges betegségei, kártevői

A sziklai ternye (Aurinia saxatilis) általában ellenálló növény, de néhány betegség és kártevő mégis megtámadhatja. Íme a leggyakoribb problémák:

Betegségek:

 • Gombás betegségek: A túlzott nedvesség vagy a rossz vízelvezetésű talaj gombás betegségekhez vezethet, mint például a levélfoltosság vagy a gyökérrothadás. Ezek a betegségek a levelek sárgulásához, barnulásához és hervadásához vezethetnek. Megelőzésük érdekében kerüljük a túlöntözést, és biztosítsunk jó vízelvezetést a talajnak. Ha a növény már megfertőződött, gombaölő szerrel kezelhetjük.
 • Lisztharmat: Ez a gombabetegség fehér, lisztes bevonatot képez a leveleken és a hajtásokon. A fertőzött növényrészek eltorzulhatnak és lehullhatnak. A lisztharmat megelőzésére fontos a jó légáramlás biztosítása a növények között, és kerülni kell a túlöntözést. Ha a növény már fertőzött, gombaölő szerrel kezelhetjük.

Kártevők:

 • Levéltetvek: Ezek az apró, zöld vagy fekete rovarok a levelek fonákján telepednek meg, és szívogatják a növény nedveit. A fertőzött levelek elszíneződnek, eltorzulnak és lehullanak. A levéltetvek ellen rovarölő szappannal vagy neem olajjal védekezhetünk.
 • Pajzstetvek: Ezek a rovarok páncélszerű bevonattal rendelkeznek, és a növény szárain és levelein telepednek meg. A pajzstetvek szívogatják a növény nedveit, ami a levelek sárgulásához és hervadásához vezethet. A pajzstetvek ellen rovarölő szappannal vagy neem olajjal védekezhetünk.
 • Tripszek: Ezek az apró, szárnyas rovarok a levelek és a virágok nedveit szívogatják. A fertőzött növényrészek elszíneződnek, eltorzulnak és lehullanak. A tripszek ellen rovarölő szappannal vagy neem olajjal védekezhetünk.

Általános tanácsok a növényvédelemhez:

 • Rendszeres ellenőrzés: Rendszeresen ellenőrizzük a növényeket betegségek és kártevők jelei után.
 • Megelőzés: A betegségek és kártevők megelőzésére fontos a megfelelő gondozás, beleértve a megfelelő öntözést, tápanyagellátást és a jó légáramlás biztosítását.
 • Természetes növényvédő szerek: Ha lehetséges, használjunk természetes növényvédő szereket, mint például a neem olaj vagy a rovarölő szappan.
 • Kémiai növényvédő szerek: Ha a természetes módszerek nem hatékonyak, akkor kémiai növényvédő szereket is alkalmazhatunk, de mindig kövessük a csomagoláson található utasításokat.

Gyakori problémák és megoldások

A sziklai ternye (Aurinia saxatilis) általában problémamentes növény, de néhány gyakori gond felmerülhet a termesztése során. Íme néhány ezek közül, valamint a lehetséges megoldások:

1. Kevés virágzás:

 • Ok: Túl kevés napfény, túlöntözés, tápanyaghiány.
 • Megoldás: Helyezzük a növényt naposabb helyre, csökkentsük az öntözést, és adjunk neki tápoldatot virágzó növényeknek.

2. Megnyúlt, gyenge hajtások:

 • Ok: Túl kevés napfény, túl sok nitrogén a talajban.
 • Megoldás: Helyezzük a növényt naposabb helyre, és kerüljük a magas nitrogéntartalmú műtrágyák használatát.

3. Sárguló, hervadó levelek:

 • Ok: Túlöntözés, gombás betegség.
 • Megoldás: Csökkentsük az öntözést, és ellenőrizzük a talaj vízelvezetését. Ha gombás betegségre gyanakszunk, alkalmazzunk gombaölő szert.

4. Kártevők:

 • Ok: Levéltetvek, pajzstetvek, tripszek.
 • Megoldás: A kártevők ellen használhatunk természetes növényvédő szereket, mint például neem olajat vagy rovarölő szappant. Súlyos fertőzés esetén kémiai növényvédő szerekre is szükség lehet.

5. Téli károsodás:

 • Ok: Túlzott nedvesség, fagy.
 • Megoldás: Ősszel takarjuk be a növény tövét vastag rétegben lombbal vagy szalmával. Kerüljük a túlöntözést télen.

Általános tanácsok:

 • Ültetés: Ültessük a sziklai ternyét napos, jó vízelvezetésű helyre.
 • Öntözés: Öntözzük mértékkel, csak akkor, amikor a talaj kiszáradt.
 • Tápoldatozás: Tavasszal adjunk a növénynek egy kis komposztot vagy szerves trágyát.
 • Metszés: Virágzás után vágjuk vissza a növényt, hogy megőrizze kompakt formáját.
 • Figyeljük a növényt: Rendszeresen ellenőrizzük a növényt betegségek és kártevők jelei után.

Ha odafigyelünk ezekre a dolgokra, a sziklai ternye egészséges és gyönyörű marad, és sokáig díszíti majd kertünket.

Érdekességek róla

A sziklai ternye (Aurinia saxatilis) nem csak szépségével, de néhány érdekességével is felkeltheti a figyelmünket:

 • Élő kövület: A sziklai ternye ősi növényfaj, amely már évmilliókkal ezelőtt is létezett. Ezt bizonyítják a fosszilis leletek, amelyek a növény ősi rokonait őrzik.
 • Bazaltorgonák virága: A sziklai ternye gyakran megtalálható a bazaltorgonák jellegzetes természeti képződményein. Ezek a vulkáni tevékenység során keletkezett különleges sziklaoszlopok, amelyeken a sziklai ternye élénksárga virágai még látványosabbá teszik a tájat.
 • Népies nevek: A sziklai ternye számos népi elnevezéssel rendelkezik, amelyek a növény megjelenésére vagy tulajdonságaira utalnak. Ilyen például az aranyeső, aranyos ternye, sziklavirág vagy kősziklavirág.
 • Gyógyhatású növény: A népi gyógyászatban a sziklai ternye egyes részeit vizelethajtó és vértisztító hatásúnak tartják. Azonban fontos megjegyezni, hogy a növény védett, ezért gyűjtése tilos, és alkalmazása előtt mindig konzultáljunk szakemberrel.
 • Szimbolika: A sziklai ternye a kitartás, az erő és a túlélés szimbóluma. A növény képes a legmostohább körülmények között, sziklás, száraz talajon is megélni és virágozni, ami az alkalmazkodóképesség és az életerő jelképévé teszi.
 • Méhlegelő: A sziklai ternye virágai bőséges nektárt és virágport kínálnak a méheknek és más beporzó rovaroknak, így fontos szerepet játszik a beporzásban és a biológiai sokféleség fenntartásában.

Tények röviden összefoglalva

JellemzőLeírás
Tudományos név
Aurinia saxatilis (korábban Alyssum saxatile)
Család
Keresztesvirágúak (Brassicaceae)
Származás
Közép- és Délkelet-Európa
Élőhely
Sziklás lejtők, száraz gyepek
Magasság10-30 cm
Levelek
Aprók, keskenyek, ezüstös-zöldek
Virágok
Élénksárga, tömött fürtökben nyílnak (április-május)
TermésBecő
NapfényigényMagas
VízigényAlacsony
Talaj
Jó vízelvezetésű, laza, akár köves
Szaporítás
Magvetés, tőosztás
Felhasználás
Sziklakertek, szegélyek, támfalak, virágágyások, edények
TeleltetésTéli takarással
Betegségek, kártevők
Gombás betegségek (levélfoltosság, gyökérrothadás), lisztharmat, levéltetvek, pajzstetvek, tripszek
Érdekességek
Élő kövület, bazaltorgonák virága, gyógyhatású (népi gyógyászatban), a kitartás jelképe

 Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:

 Képek: Vistacreate, Pixabay

Sziklai ternye (Aurinia saxatilis) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.