Színváltó boroszlán (Daphne tangutica) ültetése, gondozása, szaporítása

Színváltó boroszlán (Daphne tangutica)

Színváltó boroszlán (Daphne tangutica) származása, története

A színváltó boroszlán (Daphne tangutica) eredetileg Délnyugat-Kínából és Tibetből származik, ahol magashegyi réteken és erdőkben fordul elő. A növény a Thymelaeaceae (boroszlánfélék) családjába tartozik, amelynek tagjaira jellemző a mutatós virágzat és az erős illat.

A színváltó boroszlán története szorosan összefonódik a növénygyűjtő expedíciókkal, amelyek a 19. század végén és a 20. század elején indultak Ázsia feltáratlan területeire. Az európai kertészek és botanikusok nagy érdeklődést mutattak a különleges növények iránt, és számos új fajt hoztak be a kontinensre.

A színváltó boroszlán valószínűleg az 1900-as évek elején került be Európába, és hamar népszerűvé vált a kertészek körében, köszönhetően a mutatós virágainak és az illatának. Azóta számos kertészeti változatát nemesítették ki, amelyek különböző virágszínekkel és növekedési formákkal rendelkeznek.

A színváltó boroszlán ma már világszerte elterjedt dísznövény, amelyet széles körben termesztenek kertekben és parkokban. A növény különösen kedvelt a sziklakertekben és a természetes hatású kertrészekben, ahol jól érvényesül a kompakt növekedése és a mutatós virágzata.

Színváltó boroszlán (Daphne tangutica)
Színváltó boroszlán (Daphne tangutica)

Színváltó boroszlán (Daphne tangutica) jellemzői

A színváltó boroszlán (Daphne tangutica) egy kompakt, lassan növő, örökzöld cserje, amely a kert különleges dísze lehet.

Megjelenése és felépítése:

 • Levelek: Sötétzöld, fényes, bőrszerű levelei egész télen díszítik a növényt.
 • Ágak: Felfelé törő, világosbarna vagy szürke ágrendszere sűrűn elágazó.
 • Virágok: A növény igazi különlegessége a virágzáskor mutatkozik meg. Március végétől májusig nyílnak a mutatós, illatos virágai, amelyek bimbós állapotban rózsaszínes-lilás árnyalatúak, majd kinyílva hófehérré válnak. Ez a színváltás adja a növény nevét. A virágok az ágak végén, csoportosan helyezkednek el.
 • Termések: A virágokat ősszel piros bogyók követhetik, de ezek ritkán jelennek meg.
 • Méret: A színváltó boroszlán általában 60-100 cm magasra nő, és hasonló szélességet is elérhet.

Rövid leírás, bemutatás:

A színváltó boroszlán egy igazi ékszer a kertben, különösen a sziklakertekben és a természetes hatású kertrészekben érvényesül szépsége. Kompakt mérete miatt kisebb kertekben is elfér, örökzöld lombozata pedig télen is üde színfoltot biztosít. A bódító illatú, színváltós virágok pedig egyedülálló látványt nyújtanak.

Fontos tudnivaló: A színváltó boroszlán minden része mérgező, ezért gondozásakor fokozott óvatossággal kell eljárni.

Színváltó boroszlán (Daphne tangutica)
Színváltó boroszlán (Daphne tangutica)

Gondozása, igényei

A színváltó boroszlán (Daphne tangutica) gondozása odafigyelést igényel, de a szépsége és különlegessége miatt megéri a törődést.

Napfény és víz igénye:

 • Napfény: A növény a félárnyékos helyeket kedveli, ahol a reggeli vagy a délutáni nap éri. A tűző déli napfény megperzselheti a leveleit.
 • Víz: A színváltó boroszlán mérsékelt vízigényű. Fontos, hogy a talaja nyáron se száradjon ki teljesen, de a pangó vizet sem tolerálja. Az öntözésnél ügyeljünk arra, hogy a víz ne érje a leveleket, mert az foltosodást okozhat.

Hőmérséklet:

 • A színváltó boroszlán jól tűri a hideget, akár -20 °C-ig is fagytűrő. A forró nyári napokon azonban árnyékos helyre kell ültetni, hogy ne károsodjon.

Öntözés:

 • Tavasszal és nyáron rendszeres öntözést igényel, de ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl. A legjobb, ha az öntözővizet a növény tövéhez öntjük, így elkerüljük a levelek nedvesedését.
 • Ősszel és télen ritkábban kell öntözni, de a talajt ne hagyjuk teljesen kiszáradni.

Tápoldatozás:

 • A színváltó boroszlán tápanyagigényes növény, ezért tavasszal és nyáron érdemes havonta egyszer tápoldatozni. Használjunk kifejezetten örökzöld növények számára kifejlesztett tápoldatot.

Növényvédelem:

 • A színváltó boroszlán általában ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben. Azonban a túlöntözés gyökérrothadást okozhat, ezért fontos a megfelelő öntözés.
 • A levéltetvek és a pajzstetvek megjelenhetnek a növényen, de ezeket könnyen eltávolíthatjuk kézzel vagy rovarirtó szerrel.

Fontos: A színváltó boroszlán minden része mérgező, ezért gondozásakor mindig viseljünk kesztyűt, és ügyeljünk arra, hogy a növény ne kerüljön gyermekek vagy háziállatok közelébe.

Színváltó boroszlán (Daphne tangutica)
Színváltó boroszlán (Daphne tangutica)

Színváltó boroszlán (Daphne tangutica) virágja

A színváltó boroszlán (Daphne tangutica) virágjának legfőbb jellemzői:

 • Illat: A virágok intenzív, édes illatot árasztanak, amely különösen kellemes a kora tavaszi időszakban.
 • Szín: A bimbók rózsaszínes-lilás árnyalatúak, majd kinyílva fokozatosan hófehérré válnak. Ez a színváltás teszi a virágzást különösen látványossá.
 • Alak: A virágok kicsik, cső alakúak, négy sziromlevéllel.
 • Elhelyezkedés: Az ágak végén, csoportosan helyezkednek el, fürtökbe rendeződve.
 • Virágzási idő: A színváltó boroszlán általában március végétől májusig virágzik, de egyes változatok esetében a virágzás akár őszig is elhúzódhat.

A virágok nemcsak szépségükkel, hanem illatukkal is vonzzák a beporzó rovarokat, mint például a méheket és a lepkéket. A színváltó boroszlán virágzása igazi ünnep a szemnek és az orrnak, és különleges hangulatot teremt a kertben.

Színváltó boroszlán (Daphne tangutica)
Színváltó boroszlán (Daphne tangutica)

Színváltó boroszlán (Daphne tangutica) ültetése a kertbe

A színváltó boroszlán (Daphne tangutica) ültetésének ideális időpontja a tavasz (március-április) vagy az ősz (szeptember-október), amikor a talaj még kellően meleg, de már nem túl forró. Így a növénynek van ideje meggyökeresedni a tél beállta előtt, illetve a nyári forróság előtt.

Ültetés lépései:

 1. Helyszín kiválasztása: Válasszunk félárnyékos helyet a kertben, ahol a növény reggel vagy délután kap néhány órányi napsütést. A tűző déli napfény kerülendő.
 2. Talaj előkészítése: A színváltó boroszlán a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Ültetés előtt ássunk egy akkora gödröt, ami kétszer akkora, mint a növény gyökérlabdája. A gödör aljára tegyünk egy réteg komposztot vagy érett trágyát, majd keverjük össze a kiásott földdel.
 3. Ültetés: Helyezzük a növényt a gödörbe úgy, hogy a gyökérnyak (ahol a gyökér találkozik a szárral) a talaj szintjén legyen. Ezután töltsük fel a gödröt a földdel, és óvatosan nyomkodjuk le a növény körül.
 4. Öntözés: Ültetés után alaposan öntözzük meg a növényt, hogy a gyökerek jól érintkezzenek a talajjal.
 5. Talajtakarás: A talaj körüli talajtakaró segít megőrizni a nedvességet és megakadályozza a gyomok növekedését. Használhatunk fenyőkéreg, fakéreg vagy aprított leveleket.

Fontos: A színváltó boroszlán nem szereti az átültetést, ezért gondosan válasszuk meg a helyét. Ha egyszer elültettük, lehetőleg ne bolygassuk.

Tipp: A színváltó boroszlán jól mutat más örökzöld növényekkel, például rododendronokkal vagy azáleákkal társítva. Ültethetjük sziklakertekbe, szegélynövényként vagy akár cserépbe is.

Színváltó boroszlán (Daphne tangutica)
Színváltó boroszlán (Daphne tangutica)

Szaporítása

A színváltó boroszlán (Daphne tangutica) szaporítása több módszerrel is történhet, de mindegyik némi odafigyelést és türelmet igényel:

 1. Magvetés:
 • Ősszel gyűjtsük be az érett magokat a piros bogyókból.
 • A magokat hideg rétegzésnek kell alávetni, azaz néhány hétig nedves homokban, hűtőszekrényben kell tárolni.
 • Tavasszal vessük el a magokat cserépbe vagy tálcába, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajba.
 • Tartsuk a talajt nedvesen, de ne tocsogjon a vízben.
 • A magok csírázása több hétig is eltarthat.
 • A palántákat akkor ültessük ki a szabadba, amikor már elég erősek.
 1. Dugványozás:
 • Nyár végén vagy ősz elején vágjunk le 10-15 cm hosszú, félfás dugványokat.
 • Távolítsuk el az alsó leveleket, és mártsuk be a dugványok végét gyökereztető hormonba.
 • Ültessük a dugványokat cserépbe vagy tálcába, nedves homok és tőzeg keverékébe.
 • Takarjuk le a cserepet vagy tálcát fóliával, hogy megőrizzük a páratartalmat.
 • A dugványok gyökeresedése több hétig is eltarthat.
 • Amikor a dugványok meggyökeresedtek, ültessük át őket külön cserépbe, és neveljük tovább, mielőtt kiültetnénk őket a kertbe.
 1. Bujtás:
 • Tavasszal válasszunk ki egy egészséges, alacsonyan növő ágat.
 • Hajlítsuk le az ágat a földre, és rögzítsük egy U alakú dróttal vagy kővel.
 • A rögzített résznél takarjuk be az ágat földdel.
 • Tartsuk a talajt nedvesen.
 • A bujtás gyökeresedése több hónapig is eltarthat.
 • Amikor a bujtás meggyökeresedik, válasszuk le az anyanövényről, és ültessük el külön.

Fontos: A színváltó boroszlán szaporítása nem mindig sikeres, ezért érdemes több módszert is kipróbálni.

Tipp: A dugványozáshoz és a bujtáshoz használjunk mindig éles, tiszta szerszámokat, hogy elkerüljük a fertőzéseket.

Teleltetése

A színváltó boroszlán (Daphne tangutica) általában jól viseli a magyarországi teleket, hiszen -20 °C fokig fagytűrő. Azonban a fiatal növények, illetve a szélsőséges időjárás esetén érdemes odafigyelni a teleltetésre, hogy biztosítsuk a növény egészségét és túlélését.

Így teleltessük a színváltó boroszlánunkat:

 1. Őszi felkészítés: Az ősz beköszöntével csökkentsük az öntözést, hogy a növény felkészüljön a téli nyugalmi időszakra. A túlöntözés ugyanis gyökérrothadást okozhat a hidegben.
 2. Talajtakarás: Késő ősszel vastag rétegben takarjuk be a növény tövét lombbal, fenyőkéreggel vagy komposzttal. Ez megvédi a gyökereket a fagytól és segít megőrizni a talaj nedvességét.
 3. Védelem a széltől: A hideg, száraz szél kiszáríthatja a növényt, ezért érdemes védett helyre ültetni, vagy télire szélvédővel körbevenni.
 4. Téli öntözés: Ha a tél enyhe és száraz, időnként öntözzük meg a növényt, de csak mértékkel. A fagyott talajt ne öntözzük, mert az károsíthatja a gyökereket.
 5. Tavaszi gondozás: A tél végén távolítsuk el a talajtakarót, és ellenőrizzük a növényt. Ha vannak elszáradt vagy sérült ágak, metsszük le őket.

Fontos: A színváltó boroszlán nem szereti az átültetést, ezért lehetőleg ne bolygassuk télen. Ha mégis szükséges, akkor csak akkor ültessük át, amikor a talaj már felengedett.

Tipp: Ha a színváltó boroszlánunkat cserépben neveljük, akkor télire vigyük be egy világos, hűvös helyiségbe (pl. télikertbe vagy lépcsőházba), ahol a hőmérséklet 5-10 °C között van.

Színváltó boroszlán (Daphne tangutica) lehetséges betegségei, kártevői

A színváltó boroszlán (Daphne tangutica) általában ellenálló növény, de néhány betegség és kártevő mégis megtámadhatja:

Betegségek:

 • Gyökérrothadás: A túlöntözés vagy a rossz vízelvezetésű talaj gyökérrothadást okozhat. A tünetek közé tartozik a hervadás, a sárguló levelek és a rothadó gyökerek. Megelőzhető a megfelelő öntözéssel és a jó vízelvezetésű talaj biztosításával.
 • Gombás betegségek: A nedves, párás környezet kedvez a gombás betegségek kialakulásának. A leveleken foltok, penész vagy elszíneződés jelenhet meg. Megelőzésként kerüljük a túlöntözést, és biztosítsunk jó légáramlást a növény körül. Ha a betegség már kialakult, gombaölő szerrel kezelhetjük a növényt.

Kártevők:

 • Levéltetvek: Ezek a kis, zöld vagy fekete rovarok a levelek nedvét szívják, ami a levelek elszíneződéséhez, deformálódásához és hervadásához vezethet. A levéltetvek ellen rovarirtó szappannal vagy neem olajjal védekezhetünk.
 • Pajzstetvek: Ezek a rovarok a levelek és a szárak alsó részén telepednek meg, és viaszos pajzsot képeznek maguk körül. A pajzstetvek ellen rovarirtó szappannal vagy alkoholos oldattal védekezhetünk.

Megelőzés:

 • A betegségek és kártevők megelőzésének legjobb módja a megfelelő gondozás. Ügyeljünk a megfelelő öntözésre, a jó vízelvezetésű talajra és a rendszeres tápoldatozásra.
 • Rendszeresen ellenőrizzük a növényt, hogy időben észrevegyük a betegségek vagy kártevők jeleit.
 • Ha a problémát időben észleljük, könnyebben kezelhetjük, és megmenthetjük a növényt.

Fontos: A színváltó boroszlán minden része mérgező, ezért a növényvédő szerek használatakor mindig viseljünk kesztyűt és védőszemüveget, és tartsuk be a gyártó utasításait.

Gyakori problémák és megoldások

A színváltó boroszlán (Daphne tangutica) gondozása során felmerülő gyakori problémák és megoldások:

Probléma: A növény nem virágzik.

Megoldás:

 • Túl sok árnyék: Ültessük át a növényt naposabb helyre, ahol reggel vagy délután kap néhány órányi napsütést.
 • Tápanyaghiány: Tavasszal és nyáron rendszeresen tápoldatozzuk a növényt kifejezetten örökzöld növények számára kifejlesztett tápoldattal.
 • Túl sok vagy túl kevés víz: Ellenőrizzük a talaj nedvességét, és öntözzük a növényt csak akkor, ha a talaj felső rétege kiszáradt. Kerüljük a túlöntözést, mert az gyökérrothadást okozhat.

Probléma: A levelek sárgulnak vagy barnulnak.

Megoldás:

 • Túl sok napfény: Ültessük át a növényt félárnyékos helyre, vagy biztosítsunk árnyékolást a déli órákban.
 • Tápanyaghiány: Rendszeresen tápoldatozzuk a növényt.
 • Vírusos fertőzés: Sajnos a vírusos fertőzésekre nincs gyógymód. Ha a növény súlyosan fertőzött, távolítsuk el a kertből, hogy megakadályozzuk a fertőzés terjedését.

Probléma: A leveleken foltok jelennek meg.

Megoldás:

 • Gombás betegség: Ha a foltok nedvesek és penészesek, valószínűleg gombás betegség okozza őket. Kezeljük a növényt gombaölő szerrel.
 • Kártevők: A levéltetvek és a pajzstetvek is okozhatnak foltosodást a leveleken. Ellenőrizzük a növényt kártevők után, és szükség esetén kezeljük rovarirtó szerrel.

Probléma: A növény hervad.

Megoldás:

 • Túl kevés víz: Öntözzük meg alaposan a növényt, és figyeljünk oda a rendszeres öntözésre.
 • Gyökérrothadás: Ha a talaj túlságosan nedves, és a gyökerek rothadnak, a növény hervadni kezd. Ebben az esetben hagyjuk a talajt kiszáradni, és csökkentsük az öntözést.

Fontos: Ha a probléma nem szűnik meg, vagy nem tudjuk beazonosítani az okát, forduljunk szakemberhez (kertészhez vagy növényvédelmi szaktanácsadóhoz), aki segíthet a probléma megoldásában.

Érdekességek róla

A színváltó boroszlán (Daphne tangutica) számos érdekességgel rendelkezik:

 • Színváltó virágok: A legfeltűnőbb tulajdonsága a virágok színváltása. A bimbók rózsaszínes-lilás árnyalatúak, majd kinyílva fokozatosan hófehérré válnak. Ez a jelenség ritka a növényvilágban, és különösen vonzóvá teszi a színváltó boroszlán.
 • Intenzív illat: A virágok nemcsak szépek, hanem nagyon illatosak is. Az édes illat messziről érezhető, és kellemes hangulatot teremt a kertben.
 • Mérgező növény: Bár a színváltó boroszlán gyönyörű és illatos, fontos tudni, hogy minden része mérgező. A növény nedve bőrirritációt okozhat, a bogyók pedig lenyelés esetén súlyos mérgezést okozhatnak. Ezért fokozott óvatossággal kell bánni a növénnyel, és gyermekektől, háziállatoktól távol kell tartani.
 • Tibeti gyógyászat: A tibeti gyógyászatban a színváltó boroszlán kérgét és gyökerét különböző betegségek kezelésére használják. Azonban a növény mérgező volta miatt csak szakértő felügyelete mellett szabad alkalmazni.
 • Nehéz szaporítás: A színváltó boroszlán szaporítása nem egyszerű feladat, és a magok csírázási aránya is alacsony. Ez hozzájárul a növény különlegességéhez és értékéhez.
 • Számos kertészeti változat: A színváltó boroszlánnak számos kertészeti változata létezik, amelyek különböző virágszínekkel és növekedési formákkal rendelkeznek. Így mindenki megtalálhatja a kertjébe illő változatot.

Tények röviden összefoglalva

JellemzőLeírás
Származás
Délnyugat-Kína, Tibet
Család
Thymelaeaceae (boroszlánfélék)
Megjelenés
Kompakt, örökzöld cserje
Méret
60-100 cm magas, hasonló szélesség
Levelek
Sötétzöld, fényes, bőrszerű
Virágok
Illatosak, bimbós állapotban rózsaszínes-lilás, kinyílva hófehérek, március végétől májusig nyílnak
Termések
Piros bogyók (ritkán)
NapfényigényFélárnyék
VízigényMérsékelt
Talajigény
Jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag
Fagytűrés-20 °C-ig
Ültetés
Tavasz (március-április) vagy ősz (szeptember-október)
Szaporítás
Magvetés, dugványozás, bujtás
Betegségek, kártevők
Gyökérrothadás, gombás betegségek, levéltetvek, pajzstetvek
Figyelem!
Minden része mérgező!

 Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:

 Képek: Vistacreate, Pixabay

Színváltó boroszlán (Daphne tangutica) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.