Vasfű (Verbena officinalis)

Vasfű (Verbena officinalis)

Vasfű vagy verbéna fűszernövény

Boszorkányok mindenre jó gyógynövénye, vámpírok legyőzője

A vasfű, vagy ismertebb nevén verbéna, egy meglehetősen méltatlanul elfeledett fűszernövény – vagy gyógynövény, illetve dísznövény.

Elvégre a közönséges vasfű vagy verbéna nemcsak az eledeleinket teszi kellemesebbé, de egészségünket is javítja, ráadásul még kedves megjelenésű is. Arról nem is beszélve, hogy öreganyáink idejében a vasfű volt a szinte bármilyen bajra a kéznél levő orvosság. A fiatalabb generáció számára pedig onnan lehet ismerős, hogy a legendák szerint* a vasfű megvéd minket a vámpíroktól is. Íme, bemutatjuk ezt a csodálatos és sokoldalú fűszernövényt: a közönséges vasfüvet vagy verbénát.

Vasfű (Verbena officinalis)
Vasfű (Verbena officinalis)

A közönséges vasfű vagy verbéna fűszernövény rendszertani besorolása, származása, élőhelye

A vasfű vagy verbéna a mintegy 200 fajt tartalmazó vasfűfélék/verbénafélék családjának névadó nemzetsége. Legtöbb fajuk Amerika szubtrópusi területein él, hazánkban egyetlen őshonos fajtája a közönséges vasfű fűszer/gyógynövény (melynek ugyancsak számos változata van). A közönséges vasfű fűszernövény nálunk utak, árkok, folyók mentén, parlagföldeken terem vadon.

Itthon a közönséges vasfű ismert még orvosi vasfű, vasfű, kakascímer, keserűfű, lakatfű, uborkafű neveken is. A latin verbéna kifejezés abból ered, hogy az ókori Rómában áldozati oltárokat díszítettek vele.

Vasfű (Verbena officinalis)
Vasfű (Verbena officinalis)

A közönséges vasfű vagy verbéna fűszernövény megjelenése, igényei, termesztése

A közönséges vasfű egy évelő fűszernövény, ami viszonylag alacsony, 30-120 centiméter magasra nő meg. Bokros hajtású, ágai szőrösek, levelei lándzsásak, ovális alakúak, alsó levelei cakkozottak. A közönséges vasfű vagy verbéna virágai aprók, orgonaszínűek.

A közönséges vasfű/verbéna fűszernövény a napos, félárnyékos helyeket kedveli és hűvös, tápanyagban gazdag talajban érzi jól magát, nyáron gazdagon öntözve. Magvetéssel szaporítható, melyeket tavasszal (március-május között) ültessünk ki.

Vasfű (Verbena officinalis)
Vasfű (Verbena officinalis)

A közönséges vasfű vagy verbéna fűszernövény felhasználása

A közönséges vasfű/verbéna fűszernövényt virágzáskor, június-szeptember idején szokták begyűjteni. A leveleket szedés után gyorsan tegyük el: szárítsuk meg, vagy fagyasszuk le alufóliába csomagolva, hogy minél tovább megőrizzék frissességüket.

A közönséges vasfű/verbéna univerzálisan használható gyógynövény is, legtöbbször tea formájában fogyasztják. Többek között használják:

 • megfázásra,
 • gyulladáscsökkentésre,
 • allergia ellen,
 • anyagcsere-javításra, méregtelenítésre,
 • emésztésjavításra,
 • fájdalomcsillapításra,
 • fejfájásra,
 • gyomorpanaszokra,
 • vérszegénységre,
 • közérzetjavításra, stresszoldásra,
 • máj- és epeműködés javítására,
 • bőrproblémákra.

A verbéna vagy vasfű ezeken kívül női problémákra is alkalmazható. Régi időkben javasasszonyok (boszorkányok) szüléskönnyítésre, az anyák tejtermelésének fokozására használták, valamint menstruációs görcsök enyhítésére is jó lehet.

A közönséges vasfű vagy verbéna fűszernövény felhasználása a konyhában

A közönséges vasfű/verbénának nincs jellegzetes illata, íze pedig kesernyés. Fűszerként levesekbe, salátákba, káposztás vagy tökből készült ételekhez, köretekhez használják. Savanyúságokhoz is jó, kellemes aromát ad nekik; a porrá tört szárított gyökere segít az eltett uborka keménységének megőrzésében.

A közönséges vasfű fiatal hajtásai salátának is kiválóak.

* Utolsó megtekintés: 2022-03-08

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek