A kukorica (Zea mays) egy nagyon népszerű és hasznos növény, amely sokféle módon felhasználható a kertben. A kukorica magas terméshozammal rendelkezik, és gyorsan nő, így hamar betelepítheti kertjét.
A kukorica számos vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre. Ráadásul, a kukorica nagyon jól tárolható, így egész évben élvezhetjük a friss, ízletes termést.
A kukorica jól tűri a meleget és a szárazságot, és nem igényel túl sok gondozást, így könnyen termeszthető, aki kezdő kertész.
A kukorica (Sea mays) jellemzése, rendszertani besorolása
A kukorica (Zea mays) a növényvilág kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának kalászosok (Poaceae) családjába tartozó faj. Magasra nő, lehet akár 4-5 méter magas is. A szára erős, rugalmas és általában szürke színű. A levelek hosszúk, szélesek és zöldek. A virágok kétféle: a női virágok kalászban, a férfi virágok pedig az ágakon találhatók. A termés, kukorica érlelődik, ami általában sárga, de lehet fehér, vörös, vagy fekete is. A kukorica a földművelésben elterjedt növény, főként élelmiszer- és állatetetésre használják.
A kukorica (Sea mays) származása, előhelye
A kukorica (Zea mays) természetes származási helye az Amerikai Kontinens, főként Mexikó és Közép-Amerika. Az őslakos népek már több ezer éve termesztik ezt a növényt élelemforrásként.
A kukorica a spanyol felfedezők által került Európába (Kolumbusz közvetítésével)a 16. században, és azóta elterjedt a világ számos részén. Ma az Egyesült Államok a legnagyobb kukorica termelő ország a világon, de más országokban is jelentős mennyiségben termesztik, mint például Kína, Brazília, Argentina, Ukrajna és India.
Ültetése, szaporítása, gondozása
A kukorica ültetése elsősorban tavasszal történik, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 10-15 °C-ot. A kukorica magokat általában 1,5-2,5 cm mélyen ültetik a talajba, és tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajra van szükségük. A kukorica szaporítása magról történik, a magokat általában május közepétől június elejéig ültetik.
A kukorica gondozása során fontos, hogy megfelelő mennyiségű vízzel és tápanyaggal lássák el, valamint rendszeresen eltávolítsák a gyomokat. A kukorica fényigénye nagyon magas, így helyezze el a napos területen. A kukorica szükségleteinek megfelelően, a talajt rendszeresen táplálni kell, és amikor a kukorica eléri a kívánt magasságot, akkor a földet is ki kell dolgozni, hogy a talaj ne legyen túl nehéz. A kukorica általában 60-100 nap alatt érik be.
Az öntözés is fontos a kukorica gondozásában. A kukorica szüksége van a rendszeres öntözésre, különösen a meleg időszakban, és ha a talaj száraz. Az öntözés helyett, az esőzés is elegendő lehet, de a kukorica számára a rendszeres öntözés ajánlott.
A kukorica begyűjtése, tárolása
A kukorica begyűjtése általában a növény érésének végén történik, amikor a kukorica szemek már teljesen éretté váltak. A kukorica szemeknek héjuk van, és amikor megszilárdulnak, a héj is szilárdabbá válik, és a szemek belsejében a nedvesség eltűnik.
A kukorica begyűjtése kétféleképpen történhet: manuálisan és gépi úton. A manuális begyűjtés során, a kukorica szemeket kézzel távolítják el a fülekről. A gépi begyűjtés során, a kukorica füleket egy speciális gép segítségével szedik le.
A kukorica tárolása során, fontos, hogy a szemek ne legyenek nedvesek, mert ez penészedéshez vezethet. A kukorica szemeket általában száraz, hűvös és jól szellőző helyen tárolják, amíg felhasználásra kerülnek. A kukorica szemeket hosszú távú tárolásra, hűtőszekrényben is tárolhatjuk, de a hűtés nagymértékben lelassíthatja a romlási folyamatot, de nem állítja meg teljesen.
A bébikukorica
Ha bébikukoricát szeretnénk szüretelni, akkor a szemeket vessük sorba, sűrűn egymáshoz (kb. 20 cm). Ilyenkor az a lényeg, hogy elkerüljük a beporzást és a magkezdemények ne nőhessenek meg. A bébikukoricát a teljes érése előtt szedjük le, amikor csupán néhány centiméter hosszú. Ehetjük nyersen vagy pár percig főzve.
A kukorica (Sea mays) felhasználása
A kukorica számos részét használják fel különböző célokra.
- A kukorica szemeket használják fel élelmiszeripari célokra, mint például kukoricapehely, kukoricakeményítő, kukoricadara, kukoricaszirup és cukor.
- A kukorica héja is hasznos, mert a kukoricahéjat használják takarmányként állatok számára.
- A kukorica levél és szára is hasznos, mert a kukorica levél és szára használják takarmányként állatok számára, valamint a kukorica szára használható kukoricahéj készítéséhez.
- A kukoricaolaj is hasznos, mert a kukoricaolajat használják élelmiszeripari célokra, mint például főzéshez és sütéshez, valamint állatok takarmányozására és kozmetikai termékek készítésére.
A kukorica nagyon hasznos növény, mert számos célra használják fel, és számos terméket állítanak elő belőle, mint például élelmiszert, takarmányt, kozmetikai termékeket és bioüzemanyagot.
Kukorica teleltetése
A kukorica teleltetése azt jelenti, hogy a kukorica növényeket télen tárolják, hogy jövőre újra termeszthessék őket. A kukorica teleltetése általában a kukorica növények szárával együtt történik, amikor a kukorica szemei már éretté váltak és a növények meghalnak.
A kukorica teleltetése általában kétféle módon történik:
- A kukorica szárakat megtisztítják és száraz helyen tárolják, hogy megszabaduljanak a nedvességtől és a rothadástól.
- A kukorica szemeket eltávolítják a szárakról, és száraz, hűvös helyen tárolják, hogy megszabaduljanak a nedvességtől és a rothadástól.
A kukorica teleltetése lehetővé teszi, hogy a termesztők a kukorica szemeket jövőre újra elültessék, és ezáltal növeljék a termést.
A kukorica teleltetése az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a termesztők újra és újra termeszthessenek kukoricát, anélkül, hogy új magvakat kellene vásárolniuk minden évben.
A kukorica (Sea mays) betegségei, kártevői
A kukorica (Zea mays) többféle betegséget és kártevőt okozhat. A leggyakoribb betegségek és kártevők a következők:
- A kukorica atka (Diabrotica spp.) egy rovar, amely a kukorica leveleket, a szárakat és a szemeket támadja meg.
- A kukorica szürkepenész (Aspergillus flavus) egy gomba, amely a kukorica szemeket támadja meg, és a kukorica termés minőségét rontja.
- A kukorica fonálférgek (Diabrotica spp.) egy rovar, amely a kukorica gyökerét támadja meg, ami a növény halálához vezethet.
- A kukorica levélfodrosodás (Pseudomonas syringae) egy bakteriális betegség, amely a kukorica leveleket támadja meg, ami a növény halálához vezethet.
- A kukorica helminthosporium betegség (Helminthosporium spp.) egy gombás betegség, amely a kukorica leveleket és a szárakat támadja meg, és a termés mennyiségét és minőségét rontja.
A kukorica betegségeinek és kártevőinek ellenőrzése és kezelése általában a megelőző intézkedésekre, a jó talajkezelésre, a megfelelő vízellátásra és a megfelelő időben történő vetésre alapul. A kártevők és betegségek ellen szelektív növényvédelmi szerekkel is védekezhetnek.
Élettani hatása a szervezetre
A kukorica (Zea mays) egy népszerű élelmiszer, amelynek számos élettani hatása van a szervezetre. A kukorica gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, beleértve a B-vitaminokat, a vasat, a káliumot és a magnéziumot.
- Rostok: A kukorica rendkívül magas rosttartalmának köszönhetően segít fenntartani a bélrendszer egészségét és javítja a bélmozgásokat.
- Vitaminok: A kukorica gazdag B-vitaminokban, amelyek fontosak az idegrendszer egészségére és a sejtek energiaellátására.
- Ásványi anyagok: A kukorica gazdag vasban, amely fontos a vörösvértestek termeléséhez és a oxigén szállításához.
- Antioxidánsok: A kukorica magas antioxidáns tartalmának köszönhetően segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt és csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A kukorica fogyasztása azonban a cukorbetegség, a szívbetegség és a rák kockázatának növekedését is okozhatja, ha túl magas a glikémiás indexe, vagy ha túl sok cukrot, sót és zsírt tartalmaz.
Ezért fontos, hogy a kukorica fogyasztása az egészséges étrend részeként történjen, és kerülni kell a cukros, sós és zsíros kukoricatermékeket.
Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek
A kukorica (Zea mays) gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben, beleértve:
- Vitaminok: A kukorica magas B-vitamin tartalommal rendelkezik, beleértve a niacint, a tiamint és a folsavat.
- Ásványi anyagok: A kukorica magas kálium, magnézium, foszfor és vas tartalmú.
- Nyomelemek: A kukorica tartalmaz jódot, cinket, rézt, kobaltot, mangánt és szelént is.
- Ezenkívül a kukorica magas rosttartalommal is rendelkezik, amely segít fenntartani a bélrendszer egészségét.
A kukorica gazdag összetételének köszönhetően számos jótékony hatása van az egészségre, mint például a sejtek energiaellátásának javítása, a vérkeringés javítása, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése és az idegrendszer egészségének fenntartása.
Tipp:
Csemege kukorica főzése
A csemege kukorica főzése nagyon egyszerű és gyors.
A csemege kukorica általában frissen szedett, amikor a szemek még puhák és édesek. A csemege kukorica főzéséhez először mossuk meg alaposan a kukoricát, majd vágjuk le a szárakat. A következő lépés az, hogy felforrósítsunk egy nagyobb edényben vízt, és beletesszük a kukoricát.
A főzés ideje általában 8-10 perc, de a főzési idő attól is függ, hogy mennyire érett a kukorica. Ha a kukorica megfőtt, akkor kiveszünk a forró vízből és lehűtjük. A csemege kukorica készen is fogyasztható, de sokan szeretik melegen, vajjal és sóval ízesítve.
A csemege kukorica remekül kombinálható salátákkal, grill ételekkel és önmagában is nagyszerűen fogyasztható.
Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:
- Díszkert
- Fűszer és gyógynövények
- Gyümölcs
- Kertépítés
- Kerti ötletek
- Kerti virágok
- Kerttervezés
- Konyhakert
- Szobanövény
- Zöldség
Gyógynövényinfó