A bőrlevél (Bergenia) ültetése, gondozása, szaporítása

A bőrlevél (Bergenia) ültetése, gondozása, szaporítása

A bőrlevél (Bergenia) származása, története

A bőrlevél (Bergenia) a kőtörőfűfélék (Saxifragaceae) családjába tartozó, Közép-Ázsiában honos növénynemzetség. A nemzetség nevét Karl August Bergen német botanikusról kapta.A bőrlevél őshazája Közép-Ázsia hegyvidékei, Kínától Afganisztánig és Kazahsztánig. A növény már évszázadok óta termesztett dísznövény. Európába először a 18. században került, és hamarosan népszerűvé vált a kertészek körében.

A bőrlevélnek számos fajtája létezik, amelyek közül a legismertebb a Bergenia cordifolia. Ez a fajta nagy, szív alakú leveleiről és rózsaszín vagy lilátlan virágairól ismert. Más népszerű fajták közé tartozik a Bergenia crassifolia, a Bergenia purpurascens és a Bergenia stracheyi.

A bőrlevél egy szívós növény, amely kevés gondozást igényel. Jól bírja a szárazságot és a hideget, és árnyékos helyen is jól fejlődik. A növény levelei egész évben zöldek, és a téli hónapokban is díszítik a kertet.

A bőrlevélnek számos gyógyászati ​​tulajdonsága is van. A leveleket és a gyökereket régóta használják a hagyományos gyógyászatban a hasmenés, a gyomorhurut és a fekélyek kezelésére. A növény antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

A bőrlevél története

A bőrlevél őshazájában, Közép-Ázsiában már évszázadok óta használják a hagyományos gyógyászatban. A növény leveleket és a gyökereket a hasmenés, a gyomorhurut és a fekélyek kezelésére használták. A növényt dísznövényként is termesztették.

A bőrlevél Európába először a 18. században került. A növényt Carl August Bergen német botanikus hozta be, aki a Himalája hegységben gyűjtötte. Bergen a növényt a saját nevéről nevezte el.

A bőrlevél hamarosan népszerűvé vált a kertészek körében. A növény szívós és kevés gondozást igényel. Jól bírja a szárazságot és a hideget, és árnyékos helyen is jól fejlődik. A növény levelei egész évben zöldek, és a téli hónapokban is díszítik a kertet.

A 19. században a bőrlevelet a gyógyászatban is elkezdték használni Európában. A növény leveleket és a gyökereket a hasmenés, a gyomorhurut és a fekélyek kezelésére használták. A növényt sebgyógyító szerként is használták.

A bőrlevél ma is népszerű dísznövény. A növényt kertekben és parkokban ültetik. A növényt szobanövényként is lehet tartani.

A bőrlevél felhasználása

A bőrlevélnek számos felhasználási módja van. A növényt dísznövényként, gyógynövényként és talajtakaróként is használják.

Dísznövény

A bőrlevél egy szívós növény, amely kevés gondozást igényel. Jól bírja a szárazságot és a hideget, és árnyékos helyen is jól fejlődik. A növény levelei egész évben zöldek, és a téli hónapokban is díszítik a kertet.

A bőrlevél (Bergenia) ültetése, gondozása, szaporítása
A bőrlevél (Bergenia) ültetése, gondozása, szaporításaA bőrlevél (Bergenia) jellemzői

Megjelenése:

A bőrlevél egy örökzöld évelő növény, melynek vastag, húsos levelei és gyöktörzse van. A levelek spirálisan elrendezettek, 6-35 cm hosszúak és 4-15 cm szélesek, fényesek, bőrszerűek és szív alakúak, gyakran hullámos vagy fogazott szélűek. A levelek színe fajtól függően változhat, a sötétzöldtől a bordóig terjedhet.

Felépítése:

A bőrlevél gyöktörzse vastag és húsos, melyből számos levél és virágszár emelkedik ki. A levelek hosszú nyelűek, a levéllemez vastag és bőrszerű. A virágszárak 15-30 cm magasak, a tetejükön kúp alakú bugavirágzatot hoznak.

Mérete:

A bőrlevél fajtától függően 20-50 cm magasra nőhet. A levelek 6-35 cm hosszúak és 4-15 cm szélesek lehetnek. A virágszárak 15-30 cm magasak.

Virága:

A bőrlevél virágai aprók, ötszirmúak, a bugavirágzatban sűrűn helyezkednek el. A virágok színe leggyakrabban rózsaszín, de lehet fehér, piros vagy lilátlan is. A virágzási időszak a fajtától függően márciustól májusig tart.

Rövid leírás:

A bőrlevél egy szívós, kevés gondozást igénylő növény, mely ideális talajtakarónak és árnyékos helyek díszítésére. A növény egész évben díszít a sötétzöld, fényes leveleivel. Tavasszal a rózsaszín, fehér, piros vagy lilátlan virágok további díszt adnak a növénynek.

Bemutatása:

A bőrlevél egy sokoldalú növény, melyet számos célra lehet használni. A növény ideális talajtakarónak, árnyékos helyek díszítésére, sziklakertekbe és szegélynövényként is. A bőrlevél leveleit és gyökereit a hagyományos gyógyászatban is használják.

A bőrlevél (Bergenia) ültetése, gondozása, szaporítása
A bőrlevél (Bergenia) ültetése, gondozása, szaporításaGondozása, igényei

A bőrlevél egy szívós növény, mely kevés gondozást igényel. Jól bírja a szárazságot és a hideget, és árnyékos helyen is jól fejlődik.

Napfény és víz igénye:

A bőrlevél ideális helye félárnyékos vagy árnyékos. A tűző napon a levelek megéghetnek. A növény vízigénye mérsékelt, csak mértékkel kell öntözni. A pangó víz károsíthatja a növényt.

Hőmérséklet:

A bőrlevél jól bírja a hideget, -20 °C-ig is télálló. A nyári meleget is jól tűri, de a tűző napon a levelek megéghetnek.

Öntözés:

A bőrlevél csak mértékkel igényel öntözést. A legjobb, ha a talajt nedvesen tartjuk, de nem pangó vízben. A nyári szárazságban sűrűbben kell öntözni, de a téli hónapokban kevesebb vízre van szüksége.

Tápoldatozás:

A bőrlevél nem igényel tápanyagutánpótlást. A jó minőségű talajban a növény minden szükséges tápanyagot megtalál.

Növényvédelem:

A bőrlevél egy viszonylag ellenálló növény, melyet kevés betegség és kártevő támad meg. A leggyakoribb problémák a levélfoltosság és a levéltetvek.

Levélfoltosság:

A levélfoltosság egy gombás betegség, mely a leveleken barna foltokat okoz. A fertőzött leveleket el kell távolítani, és a növényt gombaölő szerrel kell kezelni.

Levéltetvek:

A levéltetvek apró, zöld színű rovarok, melyek a növény nedveit szívogatják. A levéltetvek ellen rovarölő szerrel lehet védekezni.

Tippek a bőrlevél gondozásához:

 • Ültesse a növényt félárnyékos vagy árnyékos helyre.
 • Csak mértékkel öntözze a növényt.
 • Ne tápoldatozza a növényt.
 • Távolítsa el a fertőzött leveleket.
 • Szükség esetén kezelje a növényt gombaölő szerrel vagy rovarölő szerrel.

A bőrlevél egy szívós növény, mely kevés gondozást igényel. A növény jól bírja a szárazságot és a hideget, és árnyékos helyen is jól fejlődik. A növényt csak mértékkel kell öntözni, és nem igényel tápanyagutánpótlást. A téli hónapokban a növényt takarni kell a fagy ellen.

A bőrlevél (Bergenia) ültetése, gondozása, szaporítása
A bőrlevél (Bergenia) ültetése, gondozása, szaporításaA bőrlevél (Bergenia) ismertebb fajtái

A bőrlevél fajtái:

 • Bergenia cordifolia: a leggyakoribb faj, nagy, szív alakú levelekkel és rózsaszín vagy lilátlan virágokkal
 • Bergenia crassifolia: vastag, húsos levelekkel és rózsaszín virágokkal
 • Bergenia purpurascens: vöröses-lila levelekkel és rózsaszín virágokkal
 • Bergenia stracheyi: szőrös levelekkel és fehér virágokkal

A bőrlevél (Bergenia) virágja

Íme a bőrlevél (Bergenia) virágjának legfontosabb jellemzői:

 • Mérete: A bőrlevél virágai aprók, jellemzően 1-2 cm átmérőjűek.
 • Szín: A virágok színe elsősorban a fajtától függ. Leggyakoribb a rózsaszín árnyalatainak változatossága, a halvány rózsaszíntől az erőteljes lilás-rózsaszínig. Léteznek fehér, pirosas és halványlila virágú fajták is.
 • Forma: A virágok ötszirmúak, harang vagy csésze formájúak.
 • Virágzat: A virágok kúp vagy bugaszerű, tömött virágzatot alkotnak a szár csúcsán.
 • Virágzási idő: A legtöbb bőrlevél fajta tavasztól kora nyárig virágzik, általában márciustól májusig.
 • Illat: A bőrlevél virágai általában nem illatosak.

Néhány példa ismert fajták virágzatára:

 • Bergenia cordifolia: Leginkább rózsaszínű virágú
 • Bergenia crassifolia: Élénk rózsaszín virágzat
 • Bergenia purpurascens: Lilás-rózsaszín virágok, a levelek vöröses árnyalatúak
 • Bergenia stracheyi: Fehér virágok, szőrös levelek

A bőrlevél virágai apró méretük ellenére mégis látványosak a tömött virágzatnak és az adott fajtára jellemző színeknek köszönhetően. Hosszantartó virágzásuk tovább növeli díszítő értéküket.

A bőrlevél (Bergenia) ültetése, gondozása, szaporítása
A bőrlevél (Bergenia) ültetése, gondozása, szaporításaA bőrlevél (Bergenia) ültetése a kertbe

A bőrlevél ültetésére a legideálisabb időszak a kora tavasz (március-április) vagy a késő ősz (szeptember-október). Ebben az időszakban a talaj már kellően felmelegedett, de még elkerülhetjük a forró nyári hónapokat, ami megkönnyíti a növény számára a beilleszkedést.

Hogyan:

 1. Helyválasztás: Válasszunk a kertben egy félárnyékos vagy árnyékos helyet, ahol a talaj jó vízelvezető képességű. A bőrlevél nem szereti a pangó vizet.
 2. Talajelőkészítés: Lazítsuk fel a talajt a kiválasztott területen, és keverjünk bele komposztot vagy trágyát a tápanyagok javítása érdekében.
 3. Ültetés: Ássunk ültetőgödröket a növények méretének megfelelően. Helyezzük a növényeket a gödrökbe, és takarjuk be őket földdel. A talajt enyhén nyomkodjuk le, és öntözzük meg a növényeket.
 4. Öntözés: A beültetés utáni időszakban fontos a növények rendszeres öntözése, hogy a talaj nedves maradjon.
 5. Mulcsolás: A talajtakarás segít megőrizni a nedvességet, és megakadályozza a gyomok növekedését. A bőrlevél ültetése után terítsünk mulcsot a növények köré.

Tippek a bőrlevél ültetéséhez:

 • Ültetéskor ne ültessük túl mélyre a növényeket. A gyökérgallérnak a talajszinttel egyenlő magasságban kell lennie.
 • Ha a talaj nagyon homokos, adjunk hozzá agyagot a víztartó képesség javítása érdekében.
 • Ha a talaj nagyon agyagos, adjunk hozzá homokot a vízelvezetés javítása érdekében.
 • A bőrlevél jól bírja a szárazságot, de a beültetés utáni időszakban fontos a rendszeres öntözés.
 • A téli hónapokban a növényeket takarhatjuk fenyőgallyakkal a fagy elleni védelem érdekében.

A bőrlevél ültetése nem bonyolult, de fontos betartani néhány alapvető szabályt a sikeres beültetés érdekében. A növény jól bírja a szárazságot és a hideget, és kevés gondozást igényel. A bőrlevél ideális talajtakarónak és árnyékos helyek díszítésére.

A bőrlevél (Bergenia) ültetése, gondozása, szaporítása
A bőrlevél (Bergenia) ültetése, gondozása, szaporításaSzaporítása

A bőrlevél (Bergenia) szaporítása többféleképpen is történhet:

Magról:

 • A magokat ősszel kell elvetni egy cserépbe vagy palántanevelő tálcába.
 • A magokat fedjük be vékonyan homokkal.
 • A cserepet vagy tálcát tartsuk hűvös, de fagymentes helyen.
 • A magok tavasszal fognak kikelni.
 • A palántákat neveljük tovább, amíg kellően megerősödnek, majd ültessük ki őket a kertbe.

Tőosztással:

 • A tőosztás a bőrlevél szaporításának legegyszerűbb és leggyorsabb módja.
 • A tőosztást kora tavasszal vagy ősszel végezzük.
 • Ássuk ki a növényt a földből, és óvatosan osszuk szét a gyöktörzset.
 • Minden tőnek legyen legalább 3-4 levele és egy darab gyöktörzse.
 • Ültessük el a tőosztályokat a kertben.

Levéldugványról:

 • A levéldugványról történő szaporítás kevésbé megbízható, mint a tőosztás, de lehetséges.
 • Válasszunk egy egészséges levelet, és vágjuk le a levélnyéllel együtt.
 • A levélnyél alsó végét mártsuk be gyökeresedést elősegítő hormonba.
 • Ültessük el a levéldugványt egy cserépbe homokos talajba.
 • A cserepet tartsuk meleg, párás helyen.
 • A levéldugványok néhány héten belül meggyökeresednek.

Fontos megjegyezni:

 • A magról szaporított bőrlevél 3-4 évig is eltarthat, amíg virágot hoz.
 • A tőosztással és levéldugványról szaporított növények hamarabb fognak virágozni.
 • A bőrlevél szaporításakor fontos, hogy a növények ne száradjanak ki.

A bőrlevél szaporítása többféleképpen is történhet. A magról történő szaporítás a leglassabb, de a legegyszerűbb. A tőosztás a leggyorsabb és legmegbízhatóbb módja a szaporításnak. A levéldugványról történő szaporítás kevésbé megbízható, de lehetséges.Teleltetése

A bőrlevél (Bergenia) a kertben történő teleltetéséhez általában nem szükséges különösebb óvintézkedéseket tenni, az alábbiakra azonban érdemes odafigyelni:

Miért teleltethetjük kint?:

 • Kiváló fagytűrés: A bőrlevél fajtától függően jól bírja a hideget, akár -20 °C fokig is problémamentesen telel.
 • Örökzöld: Levelei egész évben zöldek, emiatt télen is mutatós marad, díszítve kertünket.

Tippek a kertben teleltetéshez:

 • Védett hely: Válasszunk védett helyet, ahol nem éri a növényt közvetlenül a jeges, téli szél.
 • Mulcsozás: Az első fagyok előtti időszakban érdemes teríteni a növény tövére egy vékony réteg mulcsot (fakéreg, lehullott lomb). Ez a föld védelme mellett némileg szigeteli a gyökérzónát is.
 • Extra takarás erős fagyok esetén: Nagyon erős, hosszan tartó fagy esetén (-15 °C vagy az alatt) érdemes ideiglenesen a növényt szellőző takaróanyaggal (pl. jutazsák), fenyőágakkal védeni – a levélzet károsodása ellen is.
 • Öntözés: Télen kevesebb vízre van szüksége a növénynek, azonban ha fagymentes az idő, néha pótoljuk a kissé megöntözve. Aszályosabb teleken ez fontos szempont lehet.

Teendők tavasszal:

 • Amikor elmúltak a tél végi fagyok (kb. márciusban), távolítsuk el a mulcsot és a takarást.
 • Az esetleg elszáradt, sérült, megbarnult leveleket távolítsuk el. Ez segíti az új hajtások fejlődését is.

A bőrlevél szívós növény, a teleltetéssel jellemzően nem szokott probléma lenni a magyarországi éghajlaton.A bőrlevél (Bergenia) lehetséges betegségei, kártevői

A bőrlevél (Bergenia) egy viszonylag ellenálló növény, de nem mentes a betegségektől és kártevőktől. Íme, a leggyakoribb problémák:

Betegségek:

 • Levélfoltosság: Ez a leggyakoribb betegség, melyet gombák okoznak. A leveleken barna foltok jelennek meg, melyek idővel elszáradhatnak és lehullanak. A fertőzött leveleket el kell távolítani, és a növényt gombaölő szerrel kell kezelni.
 • Lisztharmat: A leveleken fehér bevonat jelenik meg, mely később megbarnulhat. A fertőzött leveleket el kell távolítani, és a növényt gombaölő szerrel kell kezelni.

Kártevők:

 • Levéltetvek: Apró, zöld színű rovarok, melyek a növény nedveit szívogatják. A levéltetvek ellen rovarölő szerrel lehet védekezni.
 • Csigák: A csigák a leveleket rágják le. A csigák ellen csigaölő szert lehet használni, vagy fizikai akadályt (pl. csigakerítés) lehet alkalmazni.

Megelőzés:

 • A megelőzés a legjobb módja a betegségek és kártevők elleni védekezésnek.
 • Ültessük a növényt megfelelő helyre, ahol jó a vízelvezetés és a levegőmozgás.
 • Rendszeresen ellenőrizzük a növényeket, és távolítsuk el a fertőzött leveleket.
 • Erősítsük a növények ellenállóképességét komposzt vagy trágya trágyázással.

Fontos megjegyezni:

 • A növényvédő szerek használatakor mindig kövessük a címkén található utasításokat.
 • Ha nem biztos benne, hogy mi a probléma a növénnyel, forduljon szakemberhez.

A bőrlevél egy szívós növény, de nem mentes a betegségektől és kártevőktől. A megelőzés a legjobb módja a növények védelmének. Ha mégis megjelennek a betegségek vagy kártevők, fontos a korai felismerés és a megfelelő kezelés.Gyakori problémák a bőrlevél (Bergenia) gondozásakor és lehetséges megoldások:

Levélfoltosság:

 • Tünetek: Barna foltok a leveleken, melyek idővel elszáradhatnak és lehullanak.
 • Ok: Gombák okozta fertőzés.
 • Megoldás:
  • Távolítsa el a fertőzött leveleket.
  • Kezelje a növényt gombaölő szerrel.

Lisztharmat:

 • Tünetek: Fehér bevonat a leveleken, mely később megbarnulhat.
 • Ok: Gombák okozta fertőzés.
 • Megoldás:
  • Távolítsa el a fertőzött leveleket.
  • Kezelje a növényt gombaölő szerrel.

Levéltetvek:

 • Tünetek: Apró, zöld színű rovarok a leveleken, melyek a növény nedveit szívogatják.
 • Ok: Kártevők.
 • Megoldás:
  • Használjon rovarölő szert.
  • Öblítse le a növényeket vízzel a levéltetvek eltávolításához.

Csigák:

 • Tünetek: A levelek le vannak rágva.
 • Ok: Kártevők.
 • Megoldás:
  • Használjon csigaölő szert.
  • Helyezzen csigakerítést a növények köré.

Levélbarnulás:

 • Tünetek: A levelek széle barnulni kezd.
 • Ok: Túl sok napfény, száraz levegő, vízhiány.
 • Megoldás:
  • Helyezze a növényt félárnyékos helyre.
  • Növelje a páratartalmat a növény körül.
  • Rendszeresen öntözze a növényt.

Növekedési problémák:

 • Tünetek: A növény lassan vagy egyáltalán nem nő.
 • Ok: Tápanyaghiány, rossz vízelvezetés, nem megfelelő talaj.
 • Megoldás:
  • Trágyázza a növényt komposzttal vagy trágyával.
  • Javítsa a talaj vízelvezetését.
  • Ültesse a növényt megfelelő talajba.

Fontos megjegyezni:

 • A növényvédő szerek használatakor mindig kövessük a címkén található utasításokat.
 • Ha nem biztos benne, hogy mi a probléma a növénnyel, forduljon szakemberhez.

Tippek a bőrlevél gondozásához:

 • Ültesse a növényt félárnyékos helyre.
 • Jól vízelvezető talajba ültesse.
 • Rendszeresen öntözze a növényt, de ne öntözze túl.
 • Trágyázza a növényt komposzttal vagy trágyával.
 • Rendszeresen ellenőrizze a növényeket, és távolítsa el a beteg vagy sérült leveleket.

A bőrlevél egy viszonylag igénytelen növény, de a fenti tippek betartásával még szebbé és egészségesebbé tehetjük.Érdekességek a bőrlevelről (Bergenia)

 • A bőrlevél Ázsiából származó, örökzöld növény.
 • A Bergenia nemzetségnek mintegy 10 faja létezik.
 • A bőrlevelét dísznövényként is termesztik, mutatós levelei és virágai miatt.
 • A bőrlevél levelei húsosak, vastagok, és bőrszerűek.
 • A bőrlevél virágai aprók, rózsaszínűek, lilák, vagy fehérek.
 • A bőrlevél gyógyhatású növény, leveleit és gyöktörzsét is használják gyógyászati célokra.
 • A bőrlevélből készült tea enyhíti a gyulladást, és segít a sebgyógyulásban.
 • A bőrlevél leveléből készült pakolás segít a bőrproblémák kezelésében.

Néhány rövid történet a nagyvilágból a bőrlevelről

 • Kínában a bőrlevél ősidők óta használt gyógyászati ​​növény. A hagyományos kínai orvoslásban a bőrlevél teáját használják a gyomor-bélrendszeri panaszok, a légúti megbetegedések és a gyulladások kezelésére.
 • Japánban a bőrlevél népszerű dísznövény. A japánok úgy tartják, hogy a bőrlevél szerencsét hoz.
 • Európában a bőrlevél a 18. században vált népszerűvé. A bőrlevelét először dísznövényként termesztették, de később felismerték gyógyhatásait is.
 • Magyarországon a bőrlevél a 19. század óta ismert és kedvelt dísznövény. A bőrlevél gyakran megtalálható a magyarországi kertekben és parkokban.

A bőrlevél egy sokoldalú növény, melynek számos felhasználási módja van. A bőrlevél dísznövényként, gyógyászati ​​növényként és talajtakaró növényként is hasznos.

 Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:Képek: Vistacreate, Pixabay

A bőrlevél (Bergenia) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.