A levendula (Lavandula) ültetése, gondozása, fajtái és felhasználása

A levendula (Lavandula) ültetése, gondozása, fajtái és felhasználása

A levendula (Lavandula) egy nagyon szép és illatozó növény, amely sokféle módon használható a kertben. Különösen alkalmas az árnyékos helyeken való termesztésre, és jól tűri a szárazságot.

A levendula illóolaja gyulladáscsökkentő, légzőszervi és emésztési problémákra is használható. A levendula virágai szép díszítő elemei lehetnek a kertnek, és sokféle módon felhasználhatóak a konyhában is.

A levendula számos betegséggel és kártevővel szemben ellenálló, így kevés gondozást igényel, ezért jó választás lehet a kertünkbe.Levendula (Lavandula) jellemzése, rendszertani besorolása

A levendula (Lavandula) egy fás, évelő növény, amelynek jellegzetes, szalmaszerű virágai vannak. A virágok színe lehet fehér, rózsaszín, lilák vagy kék. A levendula magassága általában 20-60 cm között van. A levelei szürkészöldek, oválisak, és finoman harapottak. A levendula rendszertani besorolása: osztály: Magnoliopsida (virágos növények); rend: Lamiales; család: Lamiaceae;

A levendula (Lavandula) ültetése, gondozása, fajtái és felhasználása
A levendula (Lavandula) ültetése, gondozása, fajtái és felhasználásaLavandula (Levendula) származása, előhelye

A levendula (Lavandula) eredetileg a Mediterrán-régióban őshonos, de ma már széles körben termesztik a világon. Leginkább az európai országokban, Ázsiában és Afrikában található. A Mediterrán-régióban őshonos fajok a Lavandula stoechas, a Lavandula latifolia és a Lavandula angustifolia.

A levendula a meleg, napos helyeket szereti, de jól tűri a szárazságot is. A legjobb termesztési feltételek között a homokos, savanyú talajokat kedveli.

A nemzetség leggyakrabban használt faja a közönséges levendula (Lavandula angustifolia), amit sokszor csak levendulaként említenek. Az 1700-as években került Magyarországra.

Levendula fajták

A levendula (Lavandula) családjába több mint 30 faj tartozik, de a legismertebbek és legnépszerűbbek a következők:

 1. Lavandula angustifolia (kék levendula): ez a faj a legnépszerűbb levendulafaj, és az egyik legjobban termeszthető faj. Magassága 20-60 cm között van, és kék, rózsaszín vagy fehér virágú.
 2. Lavandula x intermedia (félvad levendula): ez a faj a Lavandula angustifolia és a Lavandula latifolia keresztezéséből származik. Magasabb, mint a kék levendula, elérheti a 80 cm-t is.
 3. Lavandula stoechas (spanyol levendula): ez a faj a Mediterráneum területén őshonos, és karakteres, pirosas-lilás „szobrocskák” alakú virágai vannak.
 4. Lavandula latifolia (széleslevelű levendula): ez a faj a Mediterráneum déli részén őshonos, és magasabb, mint a kék levendula, elérheti a 1 m-t is.
 5. Lavandula dentata (fogazott levendula): ez a faj a Maghrebben és a Közel-Keleten őshonos, és harapott levelei vannak.
 6. Lavandula pedunculata (szárlevél levendula): ez a faj a Mediterráneum déli részén őshonos, és magasabb, mint a kék levendula, elérheti a 1 m-t is.
 7. Hibrid levendula: jellegzetes francia illatos levendula, túlnyomórészt kék vagy lilás színű virágait júliustól augusztusig hozza. Téli védelmet igényel.
 8. Gyapjas levendula: Többéves, de nem télálló növény. Dél-Spanyolországból származik fehér filces, gyapjas leveleket hoz. Sötétlila virágai erős illatot árasztanak.
 9. Nyugati levendula: Nem télálló többéves levendula, szürkészöld páfrányszerű leveleket hoz és enyhe oregánó illata van. Lila vagy kék virágai spirál alakban helyezkednek el a virágzatban. Alkalmas dézsában és cserépben történő nevelésre is.
 10. Francia vagy füzéres levendula: többéves nem télálló fajta. Az egész Földközi-tenger vidékén őshonos. Kis virágainak, melyek júliustól októberig jelennek meg édes fahéj- és kámfor illatuk van. Néha rózsaszín vagy fehér fellevelek, de általában lila virágúak. Kertészetekben sok különböző fajtát árulnak.
A levendula (Lavandula) ültetése, gondozása, fajtái és felhasználása
A levendula (Lavandula) ültetése, gondozása, fajtái és felhasználásaÜltetése, szaporítása, gondozása

A levendulát szaporíthatjuk magról, de tudnunk kell, hogy viszonylag nehezen csírázik, szükséges számára a fagyhatás és fényen csírázik, tehát a magokat ne vagy csak nagyon kis rétegben takarjuk be földdel!

Egyszerűbb szaporítani dugványozással, virágzás után vágjunk 10-15 cm-es hajtásvégeket, és dugványozzuk őket laza, jó vízáteresztő képességű talajba.

A levendula ültetése:

 • A legjobb idő a tavaszi vagy őszi ültetés, amikor a növények még pihennek.
 • Válasszon napos, meleg helyet, és homokos, savanyú talajt.
 • A levendulát jól tűri a szárazságot, ezért nem szükséges gyakran öntözni.

A levendula szaporítása:

 • A levendula többféle módon is szaporítható, például vágással, magról, vagy cserépben nevelt növényből való ültetéssel.
 • A vágással szaporítás az egyik legegyszerűbb módja, és a legjobb időszak a tavasz vagy ősz.
 • A magról való szaporítás a legjobb időszak a tavasz.

A levendula gondozása:

 • A levendula jól tűri a szárazságot, ezért nem szükséges gyakran öntözni.
 • A levendulát évente kicsit mélyebben kell megöntözni, hogy a gyökérzet jól fejlődjön.
 • A levendulát évente egyszer jó átültetni, hogy a gyökérzet jól fejlődjön.
 • A levendulát évente jó visszavágni, hogy a növény ne nőjön túl magasra és szép alakú legyen.

Egy általános tanács, hogy a levendulát évente kétszer jó visszavágni, elsősorban tavasszal és nyár elején, hogy a növény ne nőjön túl magasra és szép alakú legyen, és a másodikat pedig ősszel, hogy a növény ne túlzottan növekedjen és túlélje a hideget.

A levendula (Lavandula) ültetése, gondozása, fajtái és felhasználása
A levendula (Lavandula) ültetése, gondozása, fajtái és felhasználásaLevendula (Lavandula) begyűjtése, tárolása

A levendula begyűjtése:

 • A legjobb idő a virágzás kezdetén begyűjteni a levendulát, amikor a virágok még teljesen nyitva vannak.
 • A virágokat vágással lehet begyűjteni, és a szárakat külön-külön kell szárítani.

A levendula tárolása:

 • A száraz levendulát lehet tárolni:
  • Papírzacskóban, hogy a levegő áramolhasson és ne penészedjen.
  • Zárt edényben, hogy a levegő ne szárítsa ki és ne penészedjen.
 • A levendulát huzamosabb ideig is lehet tárolni, de érdemes évente ellenőrizni, hogy nincs-e penész, és ha igen, azonnal dobni.
A levendula (Lavandula) ültetése, gondozása, fajtái és felhasználása
A levendula (Lavandula) ültetése, gondozása, fajtái és felhasználásaLevendula felhasználása

A levendula sokféleképpen felhasználható:

 • Illóolajának kinyerése: A levendulából kinyerhető illóolajat sokféleképpen használhatjuk, például aromaterápiában, gyógyászatban, kozmetikai termékekben, stb.
 • Illatanyagként: A szárított levendula virágokat használhatjuk illatanyagként, például ruháinkba téve, vagy párologtatóban.
 • Dísznövényként: A levendula nagyon szép és illatos dísznövény, és sokféleképpen díszíthetjük vele kertünket, például cserépben, kiskertekben, stb.
 • Tea készítéséhez: A levendulából készült tea nyugtató hatású, és segít a stressz és az alvászavarok leküzdésében.
 • Fűszerként: A levendulát használhatjuk fűszerként, például halételekhez, süteményekhez, stb.
 • Gyógynövényként: A levendulát gyógynövényként is használhatjuk, például fejfájás, izomfájdalmak, stb. kezelésére.
 • Kozmetikai termékekben: A levendulából készült kozmetikai termékek segítenek a bőrproblémák kezelésében, például pattanások, bőrgyulladások, stb. ellen, valamint a bőr hidratálásában és öregedésgátlásában.
 • Párologtatóban: A levendulát párologtatóban helyezve segít a nyugtatásban és alvás javításában.
 • Szappan, krém, parfüm, és egyéb kozmetikai termékek készítéséhez: A levendula illóolajat használhatjuk szappan, krém, parfüm, és egyéb kozmetikai termékek készítéséhez, hogy élvezhessük a levendula jótékony hatásait.
A levendula (Lavandula) ültetése, gondozása, fajtái és felhasználása
A levendula (Lavandula) ültetése, gondozása, fajtái és felhasználásaLevendula teleltetése

A levendula teleltetése az egyik legegyszerűbb dolga, hiszen a levendula egy természetesen hidegtűrő növény, így jól bírja a téli hideget.

Az alábbiakat kell tenni a levendula teleltetéséhez:

 1. Vágja le a levendula szárait a virágzás után, hogy ne kapjanak túl sok fényt és melegséget, ami elpusztíthatja a növényt.
 2. Távolítsa el a beteg vagy sérült leveleket, hogy megelőzze a betegségek és a gombafertőzések terjedését.
 3. Állítsa a cserépben lévő levendulát szabadban, de olyan helyen, ahol a fagy ne érhesse el, például egy fedett teraszon, egy fűtött pincében, vagy egy fűtött garázsban.
 4. Tartsa a talajt nedvesen, de ne engedje, hogy a talaj vízzel teli legyen, mert ez elpusztíthatja a növényt. A levendula számára optimális talajnedvesség a talaj felső rétegének állandó nedvességtartalmának megtartása.
 5. Ha a levendula cserépben van, érdemes a cserepet áthelyezni egy hidegebb helyre, ami általában 5-10°C-os hőmérsékletet jelent, hogy a levendula pihenni tudjon.
 6. Ne fertilizálja a levendulát télen, mert ez csak a növekedését serkentené, ami a téli hidegben nem javára válna.
 7. A téli hideg végén, amikor a fagypont alatt álló hőmérséklet már stabilan megemelkedik, készítse elő a levendulát a tavaszi növekedésre, vágja vissza a szárait és helyezze ki a napos helyre.
 8. Támogassa a levendula növekedését, öntözze rendszeresen és biztosítson megfelelő mennyiségű napfényt és talajt.

A teleltetés után, amikor a levendula újra elkezd nőni, és a virágzás időszak elérkezik, gondoskodjon arról, hogy a levendula megfelelő mennyiségű fényt és nedvességet kapjon, valamint hogy a talaj megfelelően el van készítve a virágzás számára.Levendula (Lavandula) betegségei, kártevői

A levendula (Lavandula) növényeknek számos betegsége és kártevője lehet, amelyek közül néhány az alábbiak lehet:

 1. Levendula gombabetegségek: A levendula növényeknek számos gombabetegsége lehet, amelyek közül néhány a levendula levélfoltossága, a levendula levélrothadása és a levendula levélgomba.
 2. Levendula levéltetvek: A levendula levéltetvek olyan kártevők, amelyek a levendula leveleken élnek és a levendula növekedését gátolják.
 3. Levendula talajbetegségek: A levendula talajbetegségek közé tartozik a levendula talajban élő gombák és baktériumok, amelyek a levendula gyökérét támadhatják.
 4. Levendula szárazság: A levendula növényeknek szárazság okozhat problémát, ami a levendula szárait és leveleit kiszáríthatja és a levendula virágzását is befolyásolhatja.

A betegségek és kártevők megelőzésének és kezelésének legjobb módja a megfelelő gondozás és ápolás, valamint a rendszeres növényvédelem alkalmazása. Ha a levendula növények betegek, érdemes a növényeket elkülöníteni a többi növénytől, hogy megelőzzük a betegségek további kialakulását.

A levendula (Lavandula) ültetése, gondozása, fajtái és felhasználása
A levendula (Lavandula) ültetése, gondozása, fajtái és felhasználásaÉlettani hatása a szervezetre

A levendula (Lavandula) növénynek számos jótékony élettani hatása van a szervezetre, amelyek közül néhány az alábbiak lehet:

 1. Nyugtató hatás: A levendula illóolaja nyugtató hatással rendelkezik, és segíthet csökkenteni a stresszt és az idegességet.
 2. Fájdalomcsillapító hatás: A levendula illóolaja fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, és segíthet enyhíteni a fejfájást, a migrént és az ízületi fájdalmakat.
 3. Antibakteriális hatás: A levendula illóolaja antibakteriális hatással rendelkezik, és segíthet megelőzni és kezelni a bakteriális fertőzéseket.
 4. Antivirális hatás: A levendula illóolaja antivirális hatással rendelkezik, és segíthet megelőzni és kezelni a vírusfertőzéseket.
 5. Anti-inflammatory hatás: A levendula illóolaja gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és segíthet enyhíteni az ízületi gyulladást, az asztmát és a bőrgyulladást.
 6. Légzőszervi hatás: A levendula illóolaja segíthet enyhíteni az asztma tüneteit, és csökkentheti a légúti megbetegedések kialakulásának kockázatát.
 7. Emésztési hatás: A levendula illóolaja segíthet enyhíteni az emésztési panaszokat, mint például a hasmenés, a gyomorégés és a puffadás.
 8. Altató hatás: A levendula illóolaja segíthet javítani az alvás minőségét, és csökkentheti az insomnia tüneteit.

Az élettani hatásokat a levendula illóolaján keresztül érik el, amelyet a növény leveleiből és virágából nyernek ki. Az illóolajat masszázsolajokban, aromalámpákban, aromás fürdőkben, szagtalanítókban és egyéb termékekben használhatjuk.

Az illóolajat külsőleg és belsőleg is használhatjuk, de fontos megjegyezni, hogy a tiszta illóolajat nem szabad belsőleg fogyasztani, mert erősen mérgező lehet.

Mindig kérdezze meg orvosát, mielőtt bármilyen természetes gyógymódot alkalmazna, és konzultáljon egy szakértővel, mielőtt bármilyen illóolajat használna.Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

A levendula (Lavandula) növényben található vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek közül néhány a következők:

 1. Vitaminok: A levendula virágában található C-vitamin, E-vitamin és A-vitamin.
 2. Ásványi anyagok: A levendula virágában található kalcium, magnézium, kálium és foszfor.
 3. Nyomelemek: A levendula virágában található vas, cink és réz.

Az összes vitamin, ásványi anyag és nyomelem mennyisége a növény fajtájától és a termesztési körülményektől függ, így a pontos mennyiségek változóak lehetnek. Az illóolajban találhatóak egyes összetevők, de a mennyiségük jóval kisebb, mint a növényben találhatóak. Az illóolajat a levendula jótékony élettani hatásai miatt használják, de a táplálkozási célból való fogyasztása nem javasolt.Gyógyászati felhasználása

Belsőleg:
Teája idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert fejfájás-csillapító, fertőtlenítő hatása is. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére.   Kiválóan alkalmazható szorongás, pánik ellen, a „felborzolt” idegek megnyugtatására. Epeműködést serkentő, emésztést javító hatása is ismert.
Külsőleg:
Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére fürdő és bedörzsölőszer formájában.
Egy levendulás fürdő egy túlfeszített, hajszolt nap végén nyugodt, pihentető álmot biztosít.
Álmatlanság esetén illóolaját a hálószobában párologtató lámpába tehetjük, vagy akár cseppenthetünk egy-két cseppet a kispárnára is. Az olaj viszkető rovarcsípések esetén is alkalmazható.
A levendulaolajos masszázs enyhíti a reumás fájdalmakat, és oldja a feszültséget.
A levendulaolajat tartalmazó bőrápoló készítmények kisbabáknál is biztonsággal alkalmazhatók.

Elkészítés:
Tea: 1 kávéskanálnyi levendulavirágot 2, d1 forrásban lévő vízzel leforrázunk,  5-10 percig állni tegyünk, majd leszűrjük. Mézzel ízesíthető.
Olaj: 1 maréknyi szárított vagy friss virágot tegyünk jól zárható üvegbe és öntsünk hozzá negyed liter olíva olajat, majd tegyük napos, meleg helyre, és hagyjuk 3-4 napig érlelődni. Ezután szűrjük le, majd a kész olajat hűvös helyen tároljuk.
Fürdő: Forrázzunk le 5-10 g levendulát 1 liter forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrés nélkül öntsük a fürdővízbe. (Ócska harisnyából „filtert” is készíthetünk, ha ebbe töltjük a levendulát, akkor fürdés után egyben kivehetjük)
Masszírozáshoz a nagy töménységű illóolajából 1-2 cseppet elegendő összekeverni egy evőkanál olivaolajjal vagy más hidegen préselt olajjal.

Kombinációk más gyógynövényekkel:
Jól társítható más, nyugtató hatású gyógynövénnyel pl. citromfűvel.Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:

Gyógynövényinfó