Aranyvessző (Solidago)

Aranyvessző (Solidago)

Aranyvessző (Solidago) gyógynövény, ami nemcsak a szemet gyönyörködteti

…hanem ráadásul számos egészségügyi problémát lehet vele kezelni

Valószínű, hogy az aranyvesszőről senkinek sem az jut elsőre eszébe, hogy milyen hasznos gyógynövény. Sokkal inkább az, hogy milyen szép sárgán tud pompázni a kertünkben.

Vagy még inkább, az, hogy tulajdonképpen melyik növényről beszélünk, amikor az aranyvessző kerül szóba? Merthogy három különböző növény is van, amelyik szép sárga virágokkal díszíti a kertet: az aranyfa, az aranyvessző és az aranyeső. Közülük leginkább az aranyfát (vagy aranycserjét)* ismerjük, és tévesen aranyesőnek* szoktuk hívni, ami pedig valójában egy csüngő sárga virágú fa.

De térjünk vissza az aranyvessző gyógynövényhez: ez a „kóró” nemcsak kiváló dísznövény, de gyógyhatásokkal is rendelkezik (míg az aranyeső mérgező). És a legjobb hír, hogy nem különösen igényes: bátran termesztheti bárki, még kezdő kertész is a kertjében.

Az aranyvessző (Solidago) gyógynövény rendszertani besorolása, származása, élőhelye

Az aranyvessző nemzetség az őszirózsafélék családjába és az őszirózsaformák alcsaládjába tartozik. A nemzetségbe mintegy 80 faj tartozik, melyek nagy része Észak-Afrikában és Kelet-Európában található, Európában csak 4 faja honos. A legismertebb és legelterjedtebb faja a gyógynövényként is elismert közönséges aranyvessző.

Az aranyvessző gyógynövény egyéb ismert nevei: aranyos ruta, jágerkender, erősrojt, aranyos istápfű.

Az aranyvessző gyógynövény vadon leginkább árokparton, bozótosokban, vizek mellett, erdőszélen, tisztásokon található, manapság viszont már kerti dísznövényként is népszerű.

Aranyvessző (Solidago)
Aranyvessző (Solidago)

Az aranyvessző gyógynövény megjelenése, igényei, gondozása, szaporítása

Az aranyvessző (Solidago) gyógynövény évelő, két-három méter magasra növő, tövénél bokrosodó kóró, sűrű levelekkel, melynek sárga virágai ívelt virágfüzért képeznek. Szára bolyhos, ezeken helyezkednek el sűrűn lándzsás, fogazott szélű levelei.

Az aranyvessző gyógynövény nyár végén borul virágba, jelezve az évszak végének közeledtét.

Az aranyvessző gyógynövény nem igényel különösebb gondozást, sőt, magától is gyorsan terjed. Fagyra nem érzékeny, szereti a nem túl száraz, tápdús talajt és a napfényt. Kertbe érdemes nemesített fajtákat ültetni, ha nem akarjuk, hogy túlságosan elszaporodjon. Szépen mutat a kertek szélein, kerti tavak mellett, ahol minél több tér áll rendelkezésre.

Az aranyvessző gyógynövényt tavasszal tőosztással, ősszel magvetéssel érdemes szaporítani, de saját maga is szétszórja magjait.

Aranyvessző (Solidago)
Aranyvessző (Solidago)

Az aranyvessző (Solidago) gyógynövény felhasználása, gyógyhatásai

A közönséges aranyvessző gyógynövénynek a virágos szárait használják gyógyászati célokra. A begyűjtését a virágzás megkezdésekor lehet megkezdeni, júniustól augusztus/szeptemberig lehet szedni.

A közönséges aranyvesszőben számos hasznos anyag, például illóolajak találhatóak. Jellemzően teaforrázatként fogyasztják. A közönséges aranyvessző gyógyhatásai:

  • vizelethajtó,
  • gyulladáscsökkentő,
  • immunrendszer-erősítő,
  • herpesz tüneteit enyhítő,
  • görcsoldó,
  • fájdalomcsillapító.

Az aranyvesszőt használják továbbá húgyúti megbetegedések, epe- és vesebántalmak megelőzésére és kezelésére, reumás, ízületi fájdalmak enyhítésére is. A közönséges aranyvessző gyógynövény külsőleg felhasználva fekélytisztító, sebgyógyító hatású, és toroköblítésre is alkalmas.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek

* Utolsó megtekintés: 2022-07-11