Bodza (Sambucus) gyógynövény

Bodza (Sambucus)

Bodza gyógynövény, a szegény ember patikája

A bodza azon növények közé tartozik, melynek visszafogottan elegáns külseje megtévesztheti az embert. Ám a bodzában ennél sokkal több rejlik, mint amennyit felénk mutat. Szerencsére a régi korok embere felfedezte benne nemcsak a kiváló ételalapanyagot, hanem gyógyhatásait is. Mi pedig mindmáig kihasználjuk eme jó tulajdonságait: isszuk a finom bodzaszörpöt, de hasznosítjuk gyógynövényként is.

És mivel nemcsak szép, hasznos, hanem könnyen kezelhető is a bodza: kezdő kertészek, hajrá, termesszünk mindannyian bodza gyógynövényt saját kertünkben!

Bodza (Sambucus)
Bodza (Sambucus)

A bodza gyógynövény rendszertani besorolása, élőhelye

A bodza nemzetségen belül az a bodza, ami olyan sokoldalú fűszer- és gyógynövény, a fekete bodza nevű faj. A szedés során nem tévesztendő össze közeli rokonaival, a fürtös bodzával és a földi bodzával, mivel ezek a növények mérgezők.

Európában, így hazánkban is őshonos, és olyannyira jól érzi magát, hogy rengeteg helyen találkozhatunk vele kirándulásaink alkalmával. Árokpartokon, akácosban, útszélen, erdőszélen, tisztásokon, hegylábaknál, falvakban… de még a városban is elél, mert jól tűri a szennyezett levegőt is.

A fekete bodza hazánkban ismert még festőbodza néven is, mivel a terméséből régen igen tartós festéket készítettek.

Bodza (Sambucus)
Bodza (Sambucus)

A bodza gyógynövény megjelenése, igényei, termesztése

A fekete bodza gyógynövény mintegy 3-10 méter magasra növő egyéves cserje vagy fa, bár ez utóbbi hazánkban ritkán fordul elő. A bokor dúsan nő, vesszői ívesen lehajlanak, levelei sötétzöldek, fogazottak, az ágakon átellenben egymással szemben helyezkednek el. Apró virágai krémfehérek, virágzata bogernyőt alkot – illata pedig különlegesen kellemes.

A bodza virágzása május közepétől, június elejétől kezdődik, termése fekete, csonthéjas bogyó.

Mivel nálunk őshonos növény, a fekete bodza gyógynövény kellemesen érzi magát hazánkban. A bodza nem válogatós talajban, és félárnyékos helyen is megél, bár akkor terem legjobban, ha elegendő napfényhez és vízhez jut. A tartós vízborítást azonban kevésbé tolerálja.

A fekete bodza gyógynövény magról és dugvánnyal is könnyen szaporítható.

Bodza (Sambucus)
Bodza (Sambucus)

A bodza gyógynövény hatóanyagai, gyógyhatásai

A fekete bodza gyógynövénynek mind a virágában, mind levelében és érett termésében található gyógyhatású anyag. Manapság azonban inkább csak a virágait használjuk fel, eltávolítva mérgező kocsányait. Virágzatát májustól június végéig lehet szedni.

A fekete bodza főbb hatóanyagai:

A fekete bodza bogyóiból lekvárt, sőt, bort, pálinkát is főznek, de manapság leginkább a virágából szörpöt, melyből palacsintát készítenek. Szárított leveleit tea formájában fogyasztják.

A bodza főbb gyógyhatásai:

  • izzasztó, vizelethajtó,
  • légszomj-csillapító,
  • reumás fájdalmakat csökkentő,
  • székrekedést enyhítő,
  • álmatlanság ellen,
  • influenza ellen,
  • migrénre, idegyulladásokra,

valamint immunerősítő, antibakteriális, vírusellenes, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásokkal is rendelkezik.

Bodza (Sambucus)
Bodza (Sambucus)

 

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek