Bodzavirág szedése

Bodzavirág szedése

A bodzavirág szedése

2 dolog, amit kerülj, és 2 jótanács a bodzavirág szedése során.

Korábbi cikkünkből már megtudhattuk, hogy a bodza májusban virágzik, illetve hogy mi mindenre van jó hatással, és milyen sokféleképpen felhasználható. Most megnézzük mire kell figyelni a bodzavirág szedése során.

Érdemes lehet tehát kihasználni ennek a csodás növénynek nemcsak a kellemes aromáját, de a gyógyhatását is. Így ha valaki kedvet érez hozzá, bátran szedhet belőle egy adagot, és megpróbálkozhat például egy kis bodzaszörp készítésével saját maga.

De, mikor, hol, hogyan érdemes bodzavirágot szedni, és mire érdemes odafigyelni eme tevékenység során? Most ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni.

Bodzavirág szedése
Bodzavirág szedése

Bodzavirág szedésére melyik időszak a legalkalmasabb?

Mint már említettük, a bodza májusban virágzik. Így májustól már el is kezdhetünk nyitott szemmel járni a természetben, némi érett bodzavirág után kutatva.

Vajon mikor érdemes leszedni a virágzatot? A szakemberek azt mondják, hogy amikor a bogernyő középső végén található virágok még gumósak, de a szélén körben már kinyíltak.

De a jó hír az, hogy a bodza virágzása egészen hosszú ideig tart. Akár június végéig van lehetőségünk rá, hogy szüreteljünk egy kis bodzavirágot.

Fontos még tudni, hogy a bodza elég érzékeny növény. Ezért kerüljük a harmatos napszakokat, és inkább száraz időben szedjük le a virágát. A legbiztonságosabb tehát a kora délutáni időszak.

Bodzavirág szedése
Bodzavirág szedése

Milyen helyeken érdemes bodzavirágot szedni?

A legnagyobb eséllyel ezeken a helyeken bukkanhatsz egy kis szüretelhető bodzavirágra a virágzási ideje alatt:

  • réteken, bozótosokban,
  • nitrogénben gazdag akácosokban,
  • utak mentén,
  • vegyes fájú erdőkben.

De érdemes lehet akár egy tövet a kertünkben elültetni. Így bizonyosan jó helyről szedhetünk bodzavirágot – és még csak különösebben messzire sem kell menni. 🙂

Bodzával egyébként számos más helyen is találkozhatunk, ám nem biztos, hogy pont onnan érdemes szüretelni a virágjából. Így például megélnek törmelékes helyeken, illetve szemétlerakók környékén is.

Bodzavirág szedése: ezeket a helyeket inkább kerüld!

Ha igazán egészséges és szennyeződéstől mentes bodzavirágot szeretnél szedni, akkor két területet érdemes leginkább elkerülni.

  1. Forgalmas utak közvetlen környéke

Az autók kipufogófüstjében levő káros anyagok sajnos a bodzavirágot is szennyezhetik.

  1. Mezőgazdasági területek

Mivel ezeken a részeken ipari növénytermesztés folyik, nyaranta rendszeres a kártevők, betegségek elleni védekezés. Ezt leginkább vegyszeres növénypermetezéssel oldják meg, ami rákerülhet a közeli erdősávok mellett növekvő bodzásokra is. Az így szennyezett bodzavirágokból készült szörp pedig akár mérgezést is okozhat.

Bodzavirág szedése
Bodzavirág szedése

Így szedd a bodzavirágot a tökéletesebb ízélményért!

  1. Virágzat leszedése:

A virágzatot a vastagabb szárral együtt, közvetlenül az elágazás után távolítsuk el. Ehhez kést vagy ollót használjunk.

  1. Mibe gyűjtsük a bodzavirágot?

A legalkalmasabb eszköz a nyitott kosár, mert így tudnak levegőzni a leszedett bodzavirágok. A nejlonzacskós megoldást inkább kerüljük, hogy elkerüljük a befülledést.

Mikor virágzik a bodza?

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek