Borágó fűszernövény, az uborkaillatú

Borágó fűszernövény

Borágó fűszernövény (Borago officinalis L.) , az uborkaillatú

Még a virága is ehető

A borágó fűszernövény vagy kerti borágó fűszer kevéssé ismert, pedig számos jó tulajdonsággal rendelkezik. Egyrészt nemcsak ételeket is fűszerezhetünk vele, de jótékony hatásai is vannak.

Másrészt a borágó azon ritka növények közé tartozik, melynek még a virágát is meg lehet enni – sőt, még finom is. És mindezen felül pedig még a konyhakertünkben is megterem és hasznos is: termesszünk borágó (Borago officinalis L.) fűszernövényt!

A borágó fűszernövény (Borago officinalis L.)  rendszertani besorolása, származása, előfordulása

A kerti borágó fűszernövény a borágófélék családjába és a borago nemzetségbe tartozik. Őshazája Afrika, Kis-Ázsia és Dél-Európa, de népszerűségének köszönhetően az egész világon előszeretettel termesztik.

Nálunk jellegzetes illata miatt uborkaszagú fűnek is nevezik. A borágó egyéb népies nevei: borrach, borrágó, borvirág, báránynyelv, hegyes útifű, kerti ökörnyelv, pirítófű, ürömfű, ökörnyelv, tetűvirág.

Borágó fűszernövény
Borágó (Borago officinalis L.) fűszernövény

A borágó fűszernövény megjelenése, igényei, termesztése

A kerti borágó egynyári, közepes méretű, bokros növekedésű fűszernövény: mintegy 30-50 centiméter magasra nő. Szára és ovális alakú levelei egyaránt szőrösek, kedves, élénkkék virágai lecsüngenek; de léteznek rózsaszín és fehér színű változatai is. A borágó fűszernövény virága jellegzetes, csillag alakú, különlegessége, hogy közepéből kilógnak fekete porzói, melyek nektárja könnyen odacsalja a méheket.

A kerti borágó fűszernövény nem különösebben igényes. Kedveli a napos helyeket és a gazdag tápanyagú, jó vízáteresztésű talajt. A szárazságot és alacsony hőmérsékletet (10C-os hőmérsékletig) jól tűri.

A borágó fűszernövény magját a fagyos időszak végeztével, kora tavasszal érdemes elvetni. Nagy előnye a borágónak, hogy könnyen, magától szaporodik: ősszel szórja el magjait, melyek hajlamosak könnyen elterjedni. Így kevésbé rutinos, kezdő kertészeknek is bátran ajánlhatjuk a borágó fűszernövény termesztését; erkélyre, cserépbe is nyugodtan kiültethetjük.

 

Borágó fűszernövény
Borágó (Borago officinalis L.) virágzata

A borágó fűszernövény felhasználása

Ha a kerti növény elhullajtja csillag alakú, teljesen szétnyílt leveleit, egyúttal azt is jelenti, hogy azok már ehetőek. De a borágó szinte minden része hasznos: levelei, szára, virágai egyaránt. Ezeket általában zsengén leszedve, frissen használják fel, mert szárítva nem őrzi meg eléggé ízanyagait, aromáját.

A borágó nemcsak fűszernövényként ismert, de gyógyhatásai miatt is népszerű. Számos jótékony anyagot tartalmaz, ezért különböző gyógyszerek hatóanyaga. Teaként stresszoldó, koleszterincsökkentő, vizelethajtó hatású, borogatásként gyulladásokra, torokbántalmakra alkalmazzák; olaját a bőrápolás területén is kihasználják.

Borágó fűszernövény
Borágó virága csillag alakú.

A borágó (Borago officinalis L.) felhasználása a konyhában

A borágó (Borago officinalis L.)  virágát salátákba, savanyúságokba teszik, de édességek édesítésére is kiváló, valamint sütemények dísze is lehet. Az ókori görögök boruk ízesítésére is használták.

A borágó zsenge leveleit apróra vágják, és levesekbe, krémsajtba, mártásokba, szendvicsek tetejére rakják. A borágót zöldségként is ehetjük, hasonlóan a spenóthoz; Németország egyik kedvenc étele.

Érdekesség:

A borágót régen melankólia ellen használták: ezért a kelták a bátorság növényének tartották ezt az ízletes és hasznos növényt.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek