Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, szaporítása

Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, szaporítása

Búbos lonc (Lonicera periclymenum) származása, története

A búbos lonc (Lonicera periclymenum) egy csavarodva kúszó cserje, amely Európa nyugati, középső és déli részein őshonos, egészen Svédország déli részéig és Marokkóig megtalálható.

Történet:

 • Őshonos elterjedés: A búbos lonc régóta ismert és kedvelt növény Európában. Természetes élőhelyein erdők szélén, tisztásokon, cserjésekben találkozhatunk vele.
 • Dísznövényként: Szépsége és illatos virágai miatt már régóta ültetik kertekben dísznövényként. Különösen népszerű kerítések, pergolák, lugasok befuttatására.
 • Kulturális jelentőség: A búbos loncnak számos kultúrában van szimbolikus jelentése. A szerelem, a hűség, a barátság jelképeként is tekintettek rá.

Magyarországi helyzet:

Bár Magyarországon nem őshonos, a búbos lonc már régóta kedvelt kerti növény. Számos kertészetben és faiskolai árudában beszerezhető. A legismertebb és legkedveltebb fajtája a ‘Serotina’, amelynek virágai kívül lilás-pirosak, belül sárgásfehérek.

Érdekességek:

 • A búbos lonc virágai nagyon illatosak, különösen estefelé. Ezért gyakran ültetik teraszok, lugasok mellé, hogy élvezhessük illatukat.
 • A búbos lonc termése piros bogyó, amely enyhén mérgező az ember számára.
 • A búbos lonc számos lepkefaj hernyójának tápnövénye, így fontos szerepet játszik a biológiai sokféleség megőrzésében.
Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, szaporítása
Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, szaporítása

Búbos lonc (Lonicera periclymenum) jellemzői

A búbos lonc (Lonicera periclymenum) egy elbűvölő szépségű, csavarodva kúszó cserje, amely romantikus hangulatot varázsol minden kertbe.

Megjelenése és jellemzői:

 • Levelek: Lombhullató levelei egyszerűek, tojásdadok vagy lándzsásak, sötétzöldek, kissé bőrneműek.
 • Virágok: A búbos lonc igazi ékessége a virágzata. A hosszú, tölcsér alakú virágok fürtökben nyílnak, és rendkívül illatosak, különösen estefelé. A virágok színe fajtától függően változhat, de leggyakrabban kívül lilás-pirosak vagy rózsaszínek, belül sárgásfehérek.
 • Termések: A virágokat piros, enyhén mérgező bogyók követik.
 • Méret: A búbos lonc akár 3-6 méter magasra is felfuthat, ha megfelelő támasztékot biztosítunk számára.

A búbos lonc fásodó szárú növény, amely csavarodva kúszik felfelé. A szárak idővel vastagodnak és elfásodnak. A fiatal hajtások zöldek és hajlékonyak.

A búbos lonc egy rendkívül dekoratív, kúszó cserje, amelyet elsősorban illatos virágaiért és romantikus megjelenéséért szeretnek. Kiválóan alkalmas pergolák, lugasok, kerítések, falak befuttatására. Nyár elejétől őszig virágzik, így hosszú időn át gyönyörködhetünk szépségében.

A búbos lonc virága a növény legfeltűnőbb része. A virágok hosszúak, tölcsér alakúak, és fürtökben nyílnak. A virágzat színe fajtától függően változhat, de a legjellemzőbb a kívül lilás-piros, belül sárgásfehér színkombináció. A virágok nagyon illatosak, különösen estefelé, amikor édes illatuk betölti a kertet.

Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, szaporítása
Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, szaporítása

Gondozása, igényei

A búbos lonc (Lonicera periclymenum) gondozása során a megfelelő környezeti feltételek biztosítása és a gondos ápolás elengedhetetlen a növény egészségéhez és virágzásához.

Napfény és víz igény:

 • Napfény: A búbos lonc a napos vagy félárnyékos helyeket kedveli. Az ideális az, ha a töve árnyékban van, míg a felső része elegendő napfényhez jut. Túl sok közvetlen napfény a leveleket megperzselheti, míg a teljes árnyékban kevesebb virágot hoz.
 • Vízigény: A búbos loncnak közepes vízigénye van. Rendszeres öntözést igényel, különösen a szárazabb időszakokban. Fontos, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen, de a túlöntözést is kerülni kell, mert a pangó víz gyökérrothadást okozhat.

Hőmérséklet:

A búbos lonc jól alkalmazkodik a magyarországi klímához. Az enyhe teleket és a mérsékelt nyarakat egyaránt jól tolerálja.

Öntözés:

 • Rendszeresség: A búbos loncot rendszeresen öntözzük, különösen a vegetációs időszakban (tavasztól őszig). A szárazabb időszakokban gyakoribb öntözésre lehet szükség.
 • Módszer: Az öntözést célszerű a növény tövéhez irányítani, hogy a levelek ne ázzanak el, ami gombás betegségek kialakulásához vezethet.

Tápoldatozás:

 • Tavaszi tápoldatozás: A búbos lonc tápanyagigényes növény, ezért a vegetációs időszak kezdetén érdemes tápoldatozni. Használhatunk általános virágzó növényeknek való tápoldatot vagy komposztot.
 • Őszi tápoldatozás: Ősszel már ne tápoldatozzuk a növényt, hogy felkészülhessen a téli nyugalmi időszakra.

Növényvédelem:

 • Kártevők: A búbos loncot időnként megtámadhatják levéltetvek, pajzstetvek vagy takácsatkák. Ezeket a kártevőket rendszeres ellenőrzéssel és szükség esetén rovarölő szerekkel lehet kezelni.
 • Betegségek: A búbos lonc viszonylag ellenálló a betegségekkel szemben. A túlöntözés azonban gombás betegségek kialakulásához vezethet. A megelőzés érdekében fontos a megfelelő öntözés és a jó vízelvezetésű talaj biztosítása.
Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, szaporítása
Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, szaporítása

Búbos lonc (Lonicera periclymenum) virágja

A búbos lonc (Lonicera periclymenum) virága igazán különleges és elbűvölő, számos jellemzőjével kitűnik a többi kúszónövény közül:

Alak és méret:

 • A virágok hosszúkás, tölcsér alakúak, hosszuk elérheti az 5 cm-t is.
 • A virágok fürtökben nyílnak, így a növényen egyszerre rengeteg virág díszlik.

Szín:

 • A búbos lonc virágjának színe fajtától függően változhat, de általában kétszínűek.
 • A külső oldala gyakran lilás-piros, rózsaszín vagy akár bordó árnyalatú.
 • A belső oldala általában krémszínű, sárgásfehér vagy halvány rózsaszín.

Illat:

 • A búbos lonc virágjának egyik legfőbb vonzereje az intenzív, édes illata.
 • Az illat különösen estefelé erősödik, így a nyári estéket még varázslatosabbá teszi.

Virágzási idő:

 • A búbos lonc általában nyár elejétől őszig virágzik, így hosszú időn át élvezhetjük a virágok szépségét és illatát.

Egyéb jellemzők:

 • A virágok sok nektárt termelnek, így vonzzák a méheket, lepkéket és más beporzó rovarokat.
 • A virágok elnyílása után piros bogyók fejlődnek, amelyek enyhén mérgezőek az ember számára, de a madarak szívesen fogyasztják.

Néhány népszerű fajta és virágszíne:

 • ‘Serotina’: kívül lilás-piros, belül sárgásfehér
 • ‘Belgica’: fehér virágok, lila és narancssárga árnyalattal
 • ‘Graham Thomas’: sárga virágok

A búbos lonc virága nemcsak szépségével és illatával, hanem különleges formájával és változatos színével is lenyűgözi a szemlélőt. Ha szeretnéd kertedet egy igazán romantikus és illatos növénnyel díszíteni, a búbos lonc kiváló választás lehet.

Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, szaporítása
Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, szaporítása

Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése a kertbe

A búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetésének ideális időpontja és módja a következő:

Mikor ültessük?

 • Ősz: Az ősz a legkedvezőbb időszak a búbos lonc ültetésére. Szeptember végétől november elejéig a talaj még kellően meleg, és a növénynek elegendő ideje van meggyökeresedni a tél beállta előtt.
 • Tavasz: Ha ősszel nem sikerült elültetni, akkor kora tavasszal, márciusban vagy áprilisban is ültethetjük, amikor a talaj már felengedett, de még nem indult meg a növények aktív növekedése.

Hogyan ültessük?

 1. Hely kiválasztása: Válasszunk napos vagy félárnyékos helyet a búbos lonc számára. A töve lehetőleg árnyékban legyen, míg a felső része kapjon elegendő napfényt. Fontos, hogy a kiválasztott helyen legyen megfelelő támaszték, amelyre a növény fel tud kúszni (pl. pergola, kerítés, fal).
 2. Talaj előkészítése: A búbos lonc nem túl válogatós a talajjal szemben, de a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Az ültetés előtt ássunk egy akkora gödröt, amely kétszer akkora, mint a növény gyökérlabdája. A gödör aljára tegyünk egy réteg komposztot vagy érett trágyát.
 3. Ültetés: Helyezzük a növényt a gödörbe úgy, hogy a gyökérnyak (ahol a gyökér a szárba megy át) egy szintben legyen a talaj felszínével. Töltsük fel a gödröt földdel, és óvatosan nyomkodjuk le a növény körül.
 4. Öntözés: Az ültetés után alaposan öntözzük meg a növényt, hogy a gyökerek jól érintkezzenek a talajjal.
 5. Támrendszer kialakítása: A búbos loncnak támasztékra van szüksége, hogy fel tudjon kúszni. A támasztékot már az ültetéskor érdemes kialakítani, hogy a fiatal hajtások könnyen rá tudjanak kapaszkodni.

További tippek:

 • Ha több búbos loncot ültetünk, hagyjunk legalább 1-1,5 méter távolságot közöttük, hogy legyen elég helyük fejlődni.
 • A búbos lonc hajlamos a felkopaszodásra, ezért időnként fiatalító metszést igényel. A metszést a virágzás után végezzük.
 • A búbos lonc konténeres növényként is megvásárolható, így egész évben ültethető, de a legkedvezőbb időszak továbbra is az ősz és a kora tavasz.

Ha ezeket a tanácsokat betartjuk, a búbos lonc hamarosan gyökeret ereszt új otthonában, és néhány éven belül gyönyörű virágaival díszíti majd kertünket.

Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, szaporítása
Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, szaporítása

Szaporítása

A búbos lonc (Lonicera periclymenum) szaporítása többféle módon is történhet, de a leggyakoribb és legegyszerűbb módszerek a következők:

 1. Bujtás:
 • Mikor: A bujtást tavasszal vagy nyár elején végezzük.
 • Hogyan: Válasszunk ki egy egészséges, fiatal hajtást a növényen. A hajtást hajlítsuk le a földre, és egy részét ássuk be a talajba. Rögzítsük a hajtást a földben egy kővel vagy dróttal. A hajtás beásott részén idővel gyökerek fejlődnek. Amikor a gyökérzet már elég erős, válasszuk le az új növényt az anyatőről, és ültessük el külön.
 1. Fás dugványozás:
 • Mikor: A fás dugványozást ősszel vagy tél végén végezzük.
 • Hogyan: Válasszunk ki egy egészséges, egyéves hajtást, amely már elfásodott. A hajtást vágjuk 15-20 cm-es darabokra. A dugványok alsó részét távolítsuk el a levelektől, és mártsuk gyökereztető hormonba. A dugványokat ültessük nedves, homokos talajba vagy tőzegbe, és tartsuk meleg, párás helyen. A gyökeresedés néhány hetet vehet igénybe.
 1. Zölddugványozás:
 • Mikor: A zölddugványozást nyár elején végezzük.
 • Hogyan: Válasszunk ki egy egészséges, fiatal hajtást. A hajtást vágjuk 10-15 cm-es darabokra. A dugványok alsó részét távolítsuk el a levelektől, és mártsuk gyökereztető hormonba. A dugványokat ültessük nedves, homokos talajba vagy tőzegbe, és tartsuk meleg, párás helyen. A gyökeresedés néhány hetet vehet igénybe.

Fontos: A búbos lonc szaporítása során mindig ügyeljünk a higiéniára, és használjunk tiszta eszközöket, hogy megelőzzük a betegségek terjedését.

A búbos lonc szaporítása viszonylag egyszerű, és a fenti módszerek bármelyikével sikerrel járhatunk. A szaporítás során legyen türelmünk, és ne csüggedjünk, ha nem minden dugvány vagy bujtás ered meg.

Teleltetése

A búbos lonc (Lonicera periclymenum) Magyarországon általában jól telel, és különösebb téli védelmet nem igényel. Azonban néhány dologra érdemes odafigyelni, hogy biztosítsuk a növény egészségét a hideg hónapokban is:

Fiatal növények:

 • Az első évben ültetett búbos loncokat érdemes védeni a téli fagyoktól. A tövét takarjuk be vastag mulcsréteggel (pl. falevél, szalma, komposzt), hogy megvédjük a gyökereket a fagytól.
 • A fiatal hajtásokat is érdemes óvni a széltől és a fagytól. Ezt megtehetjük úgy, hogy a növényt körbevesszük fenyőágakkal vagy fagyvédő textíliával.

Idősebb növények:

 • Az idősebb, már meggyökeresedett búbos loncok általában jól tűrik a telet, és nincs szükségük különösebb védelemre.
 • Ha azonban a tél nagyon hidegnek ígérkezik, a tövét takarhatjuk mulccsal, hogy megvédjük a gyökereket.

További tanácsok:

 • Ősszel, a fagyok beállta előtt öntözzük meg alaposan a növényt, hogy legyen elegendő nedvességtartaléka a télre.
 • A tél folyamán kerüljük a túlzott öntözést, mert a pangó víz károsíthatja a gyökereket.
 • Tavasszal, a fagyok elmúltával távolítsuk el a mulcsot a növény tövéről.

Különleges esetek:

 • Ha a búbos loncot cserépben neveljük, akkor a telet érdemes fagymentes helyen teleltetni. A cserepet tekerjük be fagyvédő textíliával, és helyezzük védett helyre (pl. garázs, pince).

Összefoglalva: A búbos lonc általában jól bírja a magyarországi teleket, és csak a fiatal növények igényelnek különösebb védelmet. Ha odafigyelünk a megfelelő öntözésre és a tövek takarására, a búbos lonc gond nélkül átvészeli a telet, és tavasszal újra kihajt.

Búbos lonc (Lonicera periclymenum) lehetséges betegségei, kártevői

A búbos lonc (Lonicera periclymenum) viszonylag ellenálló növény, de néhány betegség és kártevő időnként problémát okozhat. Az alábbiakban felsorolom a leggyakoribbakat:

Betegségek:

 • Levélfoltosság: Különböző gombák okozhatják, amelyek barna vagy szürke foltokat hagynak a leveleken. A fertőzött leveleket távolítsuk el, és permetezzünk gombaölő szerrel.
 • Lisztharmat: Fehér, lisztes bevonat jelenik meg a leveleken, hajtásokon és virágokon. A fertőzött részeket távolítsuk el, és alkalmazzunk gombaölő szert.
 • Fitoftórás gyökérrothadás: A túlöntözés vagy a pangó víz okozhatja. A növény elhervad, a levelek sárgulnak, a gyökerek pedig elrothadnak. A megelőzés érdekében gondoskodjunk a jó vízelvezetésről, és kerüljük a túlöntözést.

Kártevők:

 • Levéltetvek: A levelek fonákján telepednek meg, és szívogatják a nedveket. A levelek elszíneződnek, deformálódnak, és ragacsos mézharmatot termelnek. A levéltetvek ellen permetezhetünk rovarölő szerrel vagy természetes módszerekkel (pl. csalánlé, mosószappanos oldat).
 • Pajzstetvek: A levelek és a hajtások felületén telepednek meg, és szívogatják a nedveket. A pajzstetvek ellen nehéz védekezni, mert viaszos pajzs védi őket. A kisebb fertőzéseket kézzel vagy alkoholos vattával távolíthatjuk el, nagyobb fertőzés esetén rovarölő szert kell alkalmazni.
 • Takácsatkák: Apró, pókszerű kártevők, amelyek a levelek fonákján élnek, és szívogatják a nedveket. A levelek sárgulnak, elszáradnak, és finom pókhálószerű szövedéket hagynak maguk után. A takácsatkák ellen permetezhetünk atkaölő szerrel vagy természetes módszerekkel (pl. neem olaj).

Megelőzés:

 • Megfelelő gondozás: A búbos lonc egészségének megőrzésében a legfontosabb a megfelelő gondozás. Gondoskodjunk a rendszeres öntözésről, tápoldatozásról és a megfelelő metszésről.
 • Rendszeres ellenőrzés: Rendszeresen ellenőrizzük a növényt betegségek és kártevők jelei után kutatva. Ha időben észleljük a problémát, könnyebben kezelhető.
 • Helyes öntözés: Kerüljük a túlöntözést, mert a pangó víz kedvez a gombás betegségek kialakulásának.
 • Jó légáramlás: Biztosítsunk a növény számára jó légáramlást, hogy megelőzzük a gombás betegségek terjedését.

Ha ezekre a dolgokra odafigyelünk, a búbos lonc egészségesen fejlődik, és hosszú időn át díszíti majd kertünket gyönyörű virágaival.

Gyakori problémák és megoldások

A búbos lonc (Lonicera periclymenum) gondozása során felmerülő gyakori problémák és azok megoldásai:

1. Kevés virág:

 • Ok: Túl kevés napfény, tápanyaghiány, nem megfelelő metszés.
 • Megoldás: Biztosítsunk több napfényt a növénynek, de ügyeljünk arra, hogy a töve árnyékban maradjon. Tavasszal és nyár elején tápoldatozzuk a növényt, és rendszeresen metsszük, hogy elősegítsük az új hajtások növekedését.

2. Sárguló, lehulló levelek:

 • Ok: Túl sok vagy túl kevés víz, tápanyaghiány, kártevők vagy betegségek.
 • Megoldás: Ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát, és szükség esetén állítsuk be az öntözést. Ha a talaj túl száraz, öntözzünk gyakrabban, ha túl nedves, ritkábban. Tápoldatozzuk a növényt, és ellenőrizzük, hogy nincsenek-e rajta kártevők vagy betegségek.

3. Száradó, barnuló levélszélek:

 • Ok: Túl száraz levegő, erős szél, túlzott napfény.
 • Megoldás: Növeljük a levegő páratartalmát a növény körül, például párásítóval vagy a levelek permetezésével. Védjük a növényt az erős széltől és a közvetlen napfénytől árnyékolóhálóval vagy más növényekkel.

4. Gombás betegségek:

 • Ok: Túlzott nedvesség, rossz légáramlás.
 • Megoldás: Távolítsuk el a fertőzött leveleket és hajtásokat, és permetezzünk gombaölő szerrel. Gondoskodjunk a jó vízelvezetésről és a megfelelő légáramlásról a növény körül.

5. Kártevők:

 • Ok: Levéltetvek, pajzstetvek, takácsatkák.
 • Megoldás: A kártevőket rendszeres ellenőrzéssel és szükség esetén rovarölő vagy atkaölő szerekkel lehet kezelni. A kisebb fertőzéseket kézzel vagy természetes módszerekkel is eltávolíthatjuk.

6. Felkopaszodás:

 • Ok: Természetes folyamat, idősebb növényeknél gyakoribb.
 • Megoldás: Rendszeres metszéssel serkenthetjük az új hajtások növekedését, és megakadályozhatjuk a növény felkopaszodását.

Ha ezeket a tanácsokat betartjuk, a búbos lonc egészségesen fejlődik, és hosszú időn át díszíti majd kertünket gyönyörű virágaival és illatával.

Érdekességek róla

A búbos lonc (Lonicera periclymenum) nemcsak szépségével és illatával nyűgöz le, hanem néhány érdekes tulajdonsággal és történettel is rendelkezik:

 • Éjszakai illat: A búbos lonc virágainak illata estefelé a legerősebb, hogy vonzza az éjjeli lepkéket, amelyek a fő beporzói. Ez a tulajdonság romantikus hangulatot teremt a kertekben.

 • Szimbolikus jelentés: A búbos lonc a szerelem, a hűség és a barátság jelképeként ismert. A viktoriánus korban a szerelmesek búbos loncot ajándékoztak egymásnak, hogy kifejezzék érzelmeiket.

 • Gyógyászati felhasználás: A népi gyógyászatban a búbos lonc leveleit és virágait köhögés, megfázás és légúti problémák kezelésére használták. Azonban fontos megjegyezni, hogy a növény egyes részei mérgezőek lehetnek, ezért csak szakember felügyelete mellett szabad belsőleg alkalmazni.

 • Lepkék paradicsoma: A búbos lonc számos lepkefaj, például a lonclepke és a szenderlepkék fontos tápnövénye. Ha búbos loncot ültetünk kertünkbe, hozzájárulhatunk a lepkepopulációk fenntartásához.

 • Mérgező bogyók: A búbos lonc piros bogyói enyhén mérgezőek az ember számára, de a madarak számára fontos táplálékforrást jelentenek.

 • Sokoldalú felhasználás: A búbos lonc nemcsak kertekben, hanem parkokban, utak mentén és erdőtelepítésnél is hasznos növény. Gyorsan növekszik, és sűrű takarást biztosít, így segít megakadályozni a talajeróziót.

 • Kulturális jelentőség: A búbos lonc számos irodalmi műben és műalkotásban megjelenik, például Shakespeare „Szentivánéji álom” című darabjában.

Tények röviden összefoglalva

JellemzőLeírás
Család
Loncfélék (Caprifoliaceae)
Származás
Európa nyugati, középső és déli része
Élőhely
Erdők széle, tisztások, cserjések
Megjelenés
Csavarodva kúszó cserje
Méret
3-6 méter magasra is felfuthat
Levelek
Egyszerűek, tojásdadok vagy lándzsásak, sötétzöldek
Virágok
Tölcsér alakúak, fürtökben nyílnak, kívül lilás-pirosak vagy rózsaszínek, belül sárgásfehérek, illatosak, különösen estefelé
Termések
Piros bogyók (enyhén mérgezőek)
Virágzási idő
Nyár elejétől őszig
Napfényigény
Napos vagy félárnyékos hely
VízigényKözepes
Talajigény
Jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talaj
Szaporítás
Bujtás, fás dugványozás, zölddugványozás
Teleltetés
Általában jól telel, fiatal növények védelmet igényelhetnek
Betegségek és kártevők
Levélfoltosság, lisztharmat, fitoftórás gyökérrothadás, levéltetvek, pajzstetvek, takácsatkák
Jelentőség
Dísznövény, a szerelem, hűség és barátság jelképe, lepkék tápnövénye

 Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:Képek: Vistacreate, Pixabay

 

Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.