Csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) ültetése, gondozása, szaporítása

Csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) ültetése, gondozása, szaporítása

Csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) származása, története

A csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) egy lenyűgöző szépségű, egzotikus virág, melynek története és származása Dél-Afrikába nyúlik vissza.

Származás:

A Nerine nemzetség mintegy 30 fajt foglal magába, melyek mindegyike Dél-Afrika déli és keleti vidékein őshonos. A csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) konkrétan Dél-Afrika keleti részén, a Drakensberg hegységben található meg természetes élőhelyén. Ez a hegyvidéki környezet hozzájárult ahhoz, hogy a növény viszonylag jól tűri a hideget, és Európa enyhébb éghajlatú részein is képes kint telelni.

Történet:

A csillogó pirosliliom a 20. század elején került át Dél-Afrikából Európába, ahol hamar népszerűvé vált különleges szépsége és késői virágzása miatt. Az európai kertészek gyorsan felismerték a növény díszítő értékét, és számos kertben megtalálta helyét. Azóta a csillogó pirosliliom világszerte elterjedt, és kedvelt dísznövényként tartják számon.

A csillogó pirosliliom Magyarországon:

Hazánkban a csillogó pirosliliom egyre népszerűbbé válik, és egyre több kertben találkozhatunk vele. Bár elsősorban konténeres növényként ajánlott nevelni, megfelelő takarással és védett fekvésben a szabadban is átteleltethető az ország melegebb vidékein.

Csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) ültetése, gondozása, szaporítása
Csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) ültetése, gondozása, szaporítása

Csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) jellemzői

A csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) egy igazán különleges megjelenésű, egzotikus virág, melynek szépsége ősszel bontakozik ki, amikor a legtöbb növény már visszahúzódik téli álmára.

Megjelenése, jellemzői:

 • Levelek: Hosszúak, keskenyek, élénkzöld színűek és szalag alakúak. A növény tőlevélrózsát alkot, melynek közepéből emelkedik ki a virágszár.
 • Virágszár: Erős, hengeres, akár 40-50 cm magasra is megnőhet.
 • Virágzat: Ernyőszerű virágzatban nyílnak a tölcsér alakú, rózsaszín virágok, melyek száma 5-10 között változik.
 • Virágok: A virágok különlegesek, hullámos szélű lepelleveleik visszahajlanak, így láthatóvá válik a hosszú, feltűnő porzó. A virágok színe a rózsaszín különböző árnyalataiban pompázik, de léteznek fehér virágú fajták is.
 • Hagymája: Nagy méretű, barna színű hagyma, melyből fejlődik ki a növény.

Rövid leírása, bemutatása:

A csillogó pirosliliom egy hagymás évelő növény, mely Dél-Afrikából származik. Késő nyártól őszig virágzik, amikor a legtöbb növény már elvirágzott. Virágai feltűnőek, élénk színűek és rendkívül tartósak, így vágott virágként is kiválóan alkalmasak. A növény levelei tavasszal jelennek meg, majd nyár közepén elszáradnak, és csak ősszel, a virágzás idején hajtanak ki újra.

Mérete:

A csillogó pirosliliom átlagos magassága 40-50 cm, de kedvező körülmények között akár 60 cm-re is megnőhet.

Virága:

A virágok tölcsér alakúak, 5-10 cm átmérőjűek. A lepellevelek színe a rózsaszín különböző árnyalataiban pompázik, de léteznek fehér virágú fajták is. A virágok illata enyhe, édeskés.

Csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) ültetése, gondozása, szaporítása
Csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) ültetése, gondozása, szaporítása

Gondozása, igényei

A csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) gondozása során fontos figyelembe venni a növény speciális igényeit a napfény, víz, hőmérséklet, öntözés, tápoldatozás és növényvédelem terén.

Napfény igény:

A csillogó pirosliliom napos vagy félárnyékos helyet kedvel. A megfelelő virágzáshoz legalább napi 6 óra közvetlen napfényre van szüksége. Ha cserépben neveljük, érdemes olyan helyre tenni, ahol délelőtt vagy délután éri a nap, a déli perzselő napfénytől pedig óvni kell.

Vízigény:

A pirosliliom mérsékelt vízigényű növény. A növekedési időszakban (tavasszal és nyáron) rendszeres öntözést igényel, de ügyelni kell arra, hogy a földje ne legyen állandóan átázva. Az öntözések között hagyjuk a talaj felső rétegét kissé kiszáradni. Ősszel, a virágzás után fokozatosan csökkentsük az öntözést, télen pedig csak annyira öntözzük, hogy a földje ne száradjon ki teljesen.

Hőmérséklet:

A csillogó pirosliliom viszonylag jól tűri a hideget, de a kemény fagyoktól óvni kell. A szabadban teleltetés esetén a hagymákat vastag mulcsréteggel takarjuk be. Cserépben nevelve a növényt fagymentes, hűvös helyen teleltessük át.

Öntözés:

Az öntözéshez lehetőleg lágy, szobahőmérsékletű vizet használjunk. Kerüljük a hideg vízzel való öntözést, mert az sokkhatást okozhat a növénynek.

Tápoldatozás:

A növekedési időszakban kéthetente tápoldatozzuk a növényt virágzó növények számára kifejlesztett tápoldattal. Ősszel és télen ne tápoldatozzunk.

Növényvédelem:

A csillogó pirosliliomot általában nem támadják meg kártevők vagy betegségek. Azonban a túlöntözés gombás betegségek kialakulásához vezethet. Ha a leveleken vagy a virágokon foltok jelennek meg, távolítsuk el az érintett részeket, és csökkentsük az öntözést.

Csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) ültetése, gondozása, szaporítása
Csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) ültetése, gondozása, szaporítása

Csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) virágja

A csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) virága számos elbűvölő jellemzővel rendelkezik, melyek igazán különlegessé teszik ezt az őszi szépséget:

Alak és méret:

 • Tölcsér alakú: A virágok kecsesen tölcsér alakúak, melyek a virágzatban kifelé nyílnak.
 • 5-10 cm átmérő: A virágok mérete változó, általában 5-10 cm átmérőjűek, így igazán feltűnő látványt nyújtanak.
 • Hosszú porzók: A virágok közepéből hosszú, feltűnő porzók nyúlnak ki, melyek még inkább fokozzák a virág egzotikus megjelenését.

Szín:

 • Rózsaszín árnyalatai: A csillogó pirosliliom virágai leggyakrabban a rózsaszín különböző árnyalataiban pompáznak, a halvány rózsaszíntől az élénk pinkig.
 • Fehér virágú fajták: Léteznek fehér virágú fajták is, melyek ugyanolyan kecsesek és szépek, mint rózsaszín társaik.

Lepellevelek:

 • Hullámos szélű: A virágokat alkotó lepellevelek széle hullámos, ami még különlegesebbé teszi a virág megjelenését.
 • Visszahajló: A lepellevelek finoman visszahajlanak, így láthatóvá válnak a hosszú porzók.

Egyéb jellemzők:

 • Ernyőszerű virágzat: A virágok ernyőszerű virágzatban nyílnak, melyek egyetlen virágszáron helyezkednek el.
 • Illat: A csillogó pirosliliom virágai enyhe, édeskés illatot árasztanak.
 • Tartósság: A virágok rendkívül tartósak, így vágott virágként is sokáig megőrzik szépségüket.
Csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) ültetése, gondozása, szaporítása
Csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) ültetése, gondozása, szaporítása

Csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) ültetése a kertbe

A csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) ültetése a kertbe egy izgalmas folyamat, amely garantálja, hogy ősszel gyönyörködhessünk ennek a különleges virágnak a szépségében. Íme néhány fontos tudnivaló az ültetéssel kapcsolatban:

Mikor ültessük?

A csillogó pirosliliom hagymáit tavasszal, április-május környékén érdemes elültetni, amikor már elmúlt a fagyveszély.

Hogyan ültessük?

 1. Talaj előkészítése: A pirosliliom jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt kedvel. Ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, és keverjünk hozzá komposztot vagy érett trágyát.

 2. Ültetési mélység: A hagymákat kb. 5-10 cm mélyre ültessük, a csúcsuk felfelé nézzen. A hagymák között hagyjunk kb. 20-30 cm távolságot, hogy legyen elég helyük fejlődni.

 3. Öntözés: Ültetés után alaposan öntözzük be a hagymákat, hogy a talaj kellően nedves legyen.

 4. További gondozás: A növekedési időszakban rendszeresen öntözzük a növényt, de ügyeljünk arra, hogy ne álljon pangó vízben. Nyár közepén a levelek elszáradnak, de ez természetes folyamat, ne aggódjunk miatta.

Fontos megjegyzések:

 • Fagyérzékenység: A csillogó pirosliliom nem teljesen télálló, ezért Magyarország hidegebb vidékein érdemesebb cserépben nevelni, és télire fagymentes helyre vinni.
 • Védett fekvés: Ha a kertben ültetjük, válasszunk számára napos, meleg fekvést, ahol védve van a hideg szelektől.
 • Talajtakarás: Ősszel takarjuk be a hagymákat vastag mulcsréteggel (pl. lombbal, szalmával), hogy megvédjük őket a téli fagyoktól.

Tipp: Ha szeretnénk, hogy a pirosliliomok még látványosabban mutassanak a kertben, ültessük őket csoportokba. Így ősszel egy igazi színkavalkádot varázsolhatunk kertünkbe!

Szaporítása

A csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) szaporítása elsősorban két módszerrel történhet:

 1. Sarjhagymák leválasztása:

Ez a leggyakoribb és legegyszerűbb módszer. A pirosliliom idővel sarjhagymákat fejleszt az anyahagyma körül. Ezeket a sarjhagymákat óvatosan leválaszthatjuk az anyanövényről, majd külön cserépbe vagy a kert megfelelő részébe ültethetjük. A leválasztást a nyugalmi időszakban, a virágzás után végezzük. A sarjhagymák általában 2-3 év alatt fejlődnek virágzóképes növényekké.

 1. Magvetés:

A magvetés ritkábban alkalmazott módszer, mivel a magok nehezen csíráznak, és a magoncok lassan fejlődnek. Ha mégis ezt a módszert választjuk, a magokat tavasszal vessük el laza, tápanyagban gazdag talajba. A csírázáshoz meleg (20-25°C) és nedves környezetre van szükség. A magoncok általában 5-7 év alatt válnak virágzóképessé.

Fontos: A csillogó pirosliliom szaporítása során mindig használjunk tiszta eszközöket, hogy megelőzzük a betegségek terjedését. A leválasztott sarjhagymákat és a magokat száraz, hűvös helyen tároljuk az ültetés időpontjáig.

Teleltetése

A csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) teleltetése a kertben Magyarország éghajlati viszonyai között körültekintést igényel, mivel a növény mérsékelten fagytűrő.

Két lehetőség közül választhatunk:

 1. Szabadföldi teleltetés:
 • Csak melegebb régiókban: A szabadföldi teleltetés csak az ország melegebb mikroklímájú területein javasolt, ahol a téli hőmérséklet ritkán süllyed -5°C alá.
 • Védett hely: Válasszunk a kertben olyan védett helyet a pirosliliomnak, ahol nem éri hideg szél és a talaj jó vízelvezetésű.
 • Vastag takarás: Ősszel, az első fagyok előtt takarjuk be a hagymákat vastag (legalább 10-15 cm) mulcsréteggel. Erre a célra használhatunk leveleket, szalmát, fenyőkéreg mulcsot vagy komposztot. A takarás megvédi a hagymákat a fagytól és a túlzott nedvességtől.
 • Tavaszi eltávolítás: Tavasszal, amikor elmúlt a fagyveszély, távolítsuk el a mulcsot, hogy a hagymák kihajthassanak.
 1. Cserépben teleltetés:
 • Biztonságosabb megoldás: Ha nem vagyunk biztosak a kertünk mikroklímájában, vagy ha hidegebb területen élünk, akkor a cserépben teleltetés a biztonságosabb megoldás.
 • Fagymentes hely: A cserepes pirosliliomot vigyük be fagymentes, hűvös (5-10°C) helyiségbe, például egy garázsba vagy egy pincébe.
 • Csökkentett öntözés: Télen csak nagyon ritkán öntözzük a növényt, hogy a földje ne száradjon ki teljesen.
 • Tavaszi kiültetés: Tavasszal, a fagyok elmúltával ültessük ki a pirosliliomot a kertbe vagy egy nagyobb cserépbe.

Fontos: A csillogó pirosliliom teleltetése során a legfontosabb, hogy megvédjük a hagymákat a fagytól és a túlzott nedvességtől. Ha gondoskodunk a megfelelő védelemről, akkor tavasszal újra gyönyörködhetünk majd ennek az egzotikus virágnak a szépségében.

Csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) lehetséges betegségei, kártevői

A csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) viszonylag ellenálló növény, azonban néhány betegség és kártevő mégis veszélyt jelenthet rá:

Betegségek:

 • Hagymapenész (Fusarium): Ez a gombás betegség a hagymákat támadja meg, rothadást és pusztulást okozva. A fertőzött hagymák elszíneződnek, puhává válnak, és kellemetlen szagot árasztanak. Megelőzésként fontos a jó vízelvezetésű talaj és a mérsékelt öntözés. Ha a betegség már megjelent, a fertőzött hagymákat távolítsuk el, és a talajt gombaölő szerrel kezeljük.

 • Botrítisz (szürkepenész): Ez a gombás betegség a leveleken és a virágokon szürkés, penészszerű bevonatot képez. A fertőzés meleg, párás környezetben terjed. Megelőzésként biztosítsunk jó légáramlást a növény körül, és kerüljük a túlöntözést. Ha a betegség már megjelent, a fertőzött részeket távolítsuk el, és a növényt gombaölő szerrel kezeljük.

Kártevők:

 • Nárciszlégy lárvái: Ezek a lárvák a hagymákat károsítják, belülről rágják azokat. A fertőzött növények elsatnyulnak, leveleik sárgulnak, és a virágzás elmarad. Megelőzésként használhatunk rovarhálót a hagymák védelmére, vagy a talajt fonálférgekkel kezelhetjük.

 • Csigák és meztelen csigák: Ezek a kártevők a leveleket és a virágokat rágják, lyukakat és csipkézett széleket okozva. Megelőzésként használhatunk csigairtó granulátumot vagy rézszalagot a növények körül.

Általános megelőzés:

 • Egészséges hagymák ültetése: Mindig egészséges, sérülésmentes hagymákat ültessünk.
 • Megfelelő ültetési mélység: A hagymákat a megfelelő mélységbe ültessük, hogy elkerüljük a rothadást.
 • Jó vízelvezetésű talaj: Ültessük a pirosliliomot jó vízelvezetésű talajba, hogy megelőzzük a túlzott nedvességet.
 • Mérsékelt öntözés: Kerüljük a túlöntözést, különösen a nyugalmi időszakban.
 • Rendszeres ellenőrzés: Rendszeresen ellenőrizzük a növényeket betegségek és kártevők jelei után.

Ha időben észleljük a problémákat, és megfelelő intézkedéseket teszünk, a csillogó pirosliliom egészségesen fejlődhet és díszítheti kertünket.

Gyakori problémák és megoldások

A csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) gondozása során néhány gyakori probléma merülhet fel, de szerencsére ezek többsége könnyen orvosolható:

1. Nem virágzik a növény:

 • Oka: A leggyakoribb ok a nem megfelelő fényviszonyok. A pirosliliomnak legalább napi 6 óra közvetlen napfényre van szüksége a virágzáshoz.
 • Megoldás: Helyezzük át a növényt naposabb helyre, vagy biztosítsunk számára mesterséges megvilágítást.

2. Sárgulnak a levelek:

 • Oka: A sárguló levelek általában túlöntözésre utalnak. A pirosliliom nem szereti, ha állandóan vizes a talaja.
 • Megoldás: Csökkentsük az öntözés gyakoriságát, és ellenőrizzük a talaj vízelvezetését. Hagyjuk a talaj felső rétegét kiszáradni az öntözések között.

3. A levelek elszáradnak nyáron:

 • Oka: Ez a pirosliliom természetes életciklusának része. A levelek nyár közepén elszáradnak, majd ősszel, a virágzás előtt újra kihajtanak.
 • Megoldás: Ne aggódjunk, ez normális jelenség. Folytassuk a növény gondozását a szokásos módon.

4. A virágok elszíneződnek vagy foltosak:

 • Oka: Ez a probléma általában gombás betegség (pl. botritisz) fertőzésre utal, amelyet a túlzott nedvesség okoz.
 • Megoldás: Távolítsuk el a fertőzött virágokat és leveleket, és csökkentsük az öntözést. Szükség esetén alkalmazzunk gombaölő szert.

5. A növény nem hajt ki tavasszal:

 • Oka: Ennek oka lehet a túl mély ültetés, a kemény fagy vagy a kiszáradt hagyma.
 • Megoldás: Ellenőrizzük a hagyma állapotát. Ha egészségesnek tűnik, ültessük sekélyebbre, és gondoskodjunk a megfelelő öntözésről.

Általános tanácsok:

 • Mindig figyeljük a növény állapotát, és reagáljunk időben a változásokra.
 • Tartsuk be a megfelelő öntözési és tápoldatozási rendet.
 • Óvjuk a növényt a szélsőséges időjárási viszonyoktól (kemény fagy, perzselő nap).

Ha ezeket a tanácsokat betartjuk, a csillogó pirosliliom egészségesen fejlődik majd, és minden ősszel gyönyörű virágaival ajándékoz meg bennünket.

Érdekességek róla

A csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) nemcsak szépségével, hanem néhány érdekességével is felkelti a figyelmet:

 1. Késői virágzás: A pirosliliom az egyik legkésőbb virágzó hagymás növény, amely akkor hozza virágait, amikor a legtöbb növény már visszahúzódik a téli álomra. Ez különleges értéket ad neki az őszi kertekben.

 2. Dél-afrikai eredet: A növény eredetileg Dél-Afrika keleti részén, a Drakensberg hegységben őshonos. Ez a hegyvidéki környezet hozzájárult ahhoz, hogy a pirosliliom viszonylag jól tűri a hideget.

 3. Hosszú életű: A csillogó pirosliliom hagymái hosszú életűek, akár évtizedekig is élhetnek és virágozhatnak megfelelő gondozás mellett.

 4. „Meztelen hölgyek”: A Nerine nemzetség neve a görög mitológiából származik, ahol Nereus tengeristen lányait, a nereidákat nevezték így. A pirosliliomot néha „meztelen hölgyeknek” is nevezik, mivel a virágzás idején a levelek általában már elszáradtak.

 5. Tartós vágott virág: A pirosliliom virágai rendkívül tartósak, akár 2 hétig is elállnak vágott virágként, így vázában is sokáig gyönyörködhetünk bennük.

 6. Gyógynövényként is használták: A hagyományos dél-afrikai gyógyászatban a pirosliliom hagymáit lázcsillapítóként és fájdalomcsillapítóként alkalmazták.

 7. Sokféle színváltozat: A rózsaszín árnyalatain kívül léteznek fehér, narancssárga és piros virágú fajták is.

 8. Könnyen nevelhető: Bár egzotikus megjelenésű, a csillogó pirosliliom viszonylag könnyen nevelhető, és nem igényel különleges gondozást.

Tények röviden összefoglalva

JellemzőLeírás
Származás
Dél-Afrika keleti része, Drakensberg hegység
Megjelenés
Hosszú, keskeny levelek, tőlevélrózsa, erős virágszár, ernyőszerű virágzat, tölcsér alakú virágok
VirágzásKéső nyár/ősz
Virágok
Rózsaszín árnyalatai vagy fehér, hullámos szélű, visszahajló lepellevelek, hosszú porzók
Méret40-60 cm
Napfényigény
Napos vagy félárnyékos hely
VízigényMérsékelt
Hőmérséklet
Viszonylag hidegtűrő, de fagyérzékeny
Ültetés
Tavasszal, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajba
Szaporítás
Sarjhagymák leválasztása, magvetés
Teleltetés
Melegebb régiókban szabadföldben vastag takarással, hidegebb helyeken cserépben, fagymentes helyen
Betegségek és kártevők
Hagymapenész, botritisz, nárciszlégy lárvái, csigák, meztelen csigák
Érdekességek
Késői virágzás, hosszú életű hagyma, „meztelen hölgyek” elnevezés, tartós vágott virág, hagyományos gyógyászatban használt, sokféle színváltozat, könnyen nevelhető

 Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:Képek: Vistacreate, Pixabay

Csillogó pirosliliom (Nerine bowdenii) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.