Hegyi csombord (Satureja montana L.), téli borsfű

Csombord (Satureja montana L.)

Hegyi csombord, téli borsfű fűszernövény – mi a közös bennük?

… Rögtön meg is mondom, nem árulok zsákbamacskát: a kettő elnevezés ugyanazt a fűszernövényt takarja. Ismerjük meg a méltán népszerű, a konyhánkba erdélyi ízeket hozó borsikafű fűszernövény téli változatát!

A téli borsfű (hegyi csombord) fűszernövény származása, rendszertani besorolása

Ahogyan említettük, a téli borsfű az egynyári borsikafű közeli rokona, mondhatni évelő megjelenési formája. Őshazája alapvetően Dél-Európa, de nálunk is lehet termeszteni. Sőt, akár a saját kis házi konyhakertünkben is nevelhetünk néhányat az ínségesebb téli időkre.

A népnyelv sokféle néven emlegeti ezt a kellemes fűszernövényt: hegyi csombord, téli csombord, téli borsikafű, avagy téli borsfű formában használják.

A téli borsfű (hegyi csombord) fűszernövény megjelenése, termesztése, igényei

A csombord egy kellemes illatú, örökzöld fás fűszernövény, mely általában 10-40 cm, de akár 60 cm magasra is nőhet.

A téli borsfüvet onnan lehet megismerni, hogy hegyes, sötétzöld levelei vannak, amelyek tapintásra eltérnek borsikafű rokonától: annál sokkal keményebbek. Virága apró és fehér illetve halvány rózsaszínes-levendulás színben is előfordul, és júliustól szeptemberig pompázik kertünkben.

A téli borsfüvet dugványozással és magról is lehet szaporítani. Ez utóbbit tavasszal érdemes elvetni, míg dugványozást inkább annak második felében kezdjük el.

A téli borsfű fűszernövény szereti a sok napfényt, ellenben az átlagos talajjal is megelégszik, főleg, ha az száraz, jó vízelvezetésű. Kevesebb vizet igényel, mint a borsikafű, és lassabban is hajt ki annál. Ha télen is kint szeretnénk tartani a kertünkben, figyeljünk oda, hogy ne legyen túl nagy a talaj nedvességtartalma. Ebben az esetben ugyanis előfordulhat, hogy a téli borsikafű fúszernövény elfagy benne.

Tipp:

Érdemes bab mellé ültetnünk a téli borsikafű fűszernövényt, mert elősegíti a növekedését.

Csombord (Satureja montana L.)
Csombord (Satureja montana L.)

A téli borsfű (hegyi csombord) fűszernövény felhasználása

A téli borsikafűnek elsősorban a virágzó hajtását szokták felhasználni, és mind gyógyászati, mind fűszernövényként megállja a helyét. Bármelyik célra is szeretnénk, virágzás előtt vágjuk le a téli borsikafű hajtását. Ezeket kötözzük össze, és egy jól szellőző helyiségben akasszuk ki.

A téli borsikafű fűszernövény gyógyhatásai: gyomor- és bélproblémákra, a benne található illóolajoknak köszönhetően, de köhögés ellen is alkalmazzák. Általában ilyenkor teaként szokták fogyasztani, puffadás, étvágytalanság ellen, a gyermekeknek pedig szamárköhögésre is jó. Ezenkívül, kellemes illatát kihasználva, szárított formában potpurit is készíthetünk belőle, sőt, akár fürdővizünkbe is rakhatjuk, megfázásunk enyhítésére.

A téli borsfű (hegyi csombord) fűszernövény felhasználása a konyhában

A téli borsfű fűszernövény íze, hasonlóan borsikafű rokonához, enyhén csípős, borsos jellegű, csak annál erősebb, de ereje főzés hatására csökken.

A teák mellett a téli borsikafű levelét krémes levesek, babból készült ételek, fűszervajak ízesítésére is használják. Nemcsak kellemes ízt ad ételeinknek, de segít megemészteni a zsíros ételeket is.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek