Borsikafű (Satureja hortensis) fűszernövény: az erdélyiek ízvilága

Borsikafű (Satureja hortensis)

Borsikafű fűszernövény: az erdélyiek ízvilága

…és az osztrákok rozmaringja

A borsikafű (röviden: borsika) nevet talán sokan hallották már, és talán sokan ismerik is, mint kiváló fűszernövényt. A borsika főleg az erdélyi ételekben dominál, de természetesen mindenféle más ételek fűszerezésére is kiválóan alkalmas.

És hogy miért neveztük címünkben az osztrákok rozmaringjának? Olvass tovább, és megtudod, csakúgy, mint sok más hasznos információt – a borsika fűszernövényről.

A borsikafű fűszernövény eredete, származása

A borsikafű az árvacsalánfélék családjába tartozó, elsősorban fűszerként használt növény. Magyarországon számos más néven is ismert, mint például: csombor, hurkafű, borsfű, pereszlén, kerti méh- vagy izsópfű. A Szigetközben pedig emlegetik bécsi rozmaringként is.

A borsika fűszernövény a mediterrán vidékekről származik, de mára már nálunk is elterjedt, népszerű konyhakerti növény.

Borsikafű (Satureja hortensis)
Borsikafű (Satureja hortensis)

A borsikafű fűszernövény megjelenése, termesztése

A borsika egyéves lágyszárú, elágazó szárú növény, mintegy 20-50 centiméterre is megnőhet.

A borsika fűszernövény termesztése nem különösebben bonyolult: palántázással és magvetéssel is termeszthető, akár saját házikertünkben is. Tavasszal érdemes elültetni, nem túl mélyre, kb. 1-2 centire a földben, de balkonra, cserépbe is ültethetjük.

A borsikafű fűszernövény igényei, ápolása

Szerencsére a borsikafű nem különösebben igényes növény. Szárazságtűrő, sőt, a napfényt is kifejezetten kedveli, és igényli a meleget. Utóbbiak már csak azért is fontosak, mert ezek segítségével válik igazán aromássá a benne található illóolaj, melynek kiváló ízvilágát köszönhetjük. A telet is könnyen átvészeli, ha a napfényes konyhaablakba helyezzük.

A borsika fűszernövény tápanyagszükséglete sem kényes. Nem kíván speciális termőtalajt, mindössze annyit tegyünk meg, hogy a termés előtti évben gondoskodjunk az alapvető tápanyagokról.

Ha cserépben neveljük, ügyeljünk rá, hogy a borsikafű elegendő vizet kapjon, locsoljuk rendszeresen. Kertben termesztve időnként gyomláljuk ki a felesleges növényeket körülötte.

A borsika jellemzően nem hajlamos a különféle megbetegedésekre. Ám ha biztosra mennénk, és nem akarunk növényvédő szereket alkalmazni, lehetőleg minden évben ültessük át a borsika fűszernövényt másik helyre.

Borsikafű (Satureja hortensis)
Borsikafű (Satureja hortensis)

A borsikafű fűszernövény felhasználása az ételekben és azon kívül

A borsikafű, amint a neve is utal erre, külsejében, illatában és ízében leginkább a borshoz hasonlít. De annál eggyel kevésbé karcos, erősebb, érdekes aromájú fűszer, és vélhetőleg ennek köszönheti mai népszerűségét.

A borsika fűszernövényt leggyakrabban krumplis, káposztás, gombás ételek ízesítésére használják, de kolbászok, vadételek, sajtok, halak ízéhez is passzol. Szokták még mártásokba, savanyúságokba is tenni, valamint babos ételekben is találkozhatunk vele. Ez utóbbit főleg azért ízesítik a borsikafűvel, mert az csökkenti a felfúvódást és annak tüneteit. Arra viszont érdemes vigyázni, hogy ne fűszerezzük túl az ételeket a borsikával, mert keserűvé válhat tőle az étel.

A borsikafűvet nemcsak fűszerezésre, hanem gyógyhatása miatt tea formájában is használják, gyomorerősítő, bélféregirtó, görcsoldó, étvágygerjesztő hatásai miatt.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek