Majoránna cserépben

Majoránna cserépben

Majoránna cserépben

Hogy egész évben meglegyen a betevő fűszered

Hazánkban, mérsékelt égövi elhelyezkedésének köszönhetően, négyféle évszak váltakozik egymást követően. Ez azt jelenti, hogy az egyik évszakban meleg van, amikor burjánzik a természet, nőnek, érnek a különféle növények. Azután ott van az ellentéte, a tél, amikor hideg van, és a természet – látszólag – téli álmot alszik, pihen. És persze a maradék két évszak, ami e két szélsőséges időszakot egymástól elválasztja.

Egy vérbeli kezdő kertész számára a téli időszak kissé eseménytelennek tűnhet, hiszen ilyenkor a kerti munkálatok szünetelnek. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a megszokott kerti fűszer- és gyógynövényeink sem alkalmasak arra, hogy frissen a tálalóasztalra kerülhessenek. Pedig milyen finom ízt tud adni az ételeinknek némi kis majoránna fűszernövény!

De szerencsére van egy jó hírünk: télen sem kell lemondanod a majoránna ízéről. És arról sem, hogy meglegyen a betevő, növényekkel pepecselő elfoglaltságod: nevelj majoránnát cserépben! A majoránna cserépben egész évben kiválóan eléldegél, így még azoknak is kiváló lehetőség, akik nem olyan szerencsések, hogy kerttel rendelkeznek.

Majoránna cserépben

A fűszernövény cserépben nevelve sokkal könnyebben kezelhető

A növény cserépben tartva igazából bárkinek, bárhova ajánlható – akár van kerti majoránnája, akár nincs. Mert ha otthonunkban cserépbe ültetjük a majoránnamagokat, sokkal könnyebben meg tudjuk teremteni a számára szükséges feltételeket.

Ha végül mégis inkább a kertünkben szeretnénk termeszteni a majoránnát, még akkor is érdemes cserépben, magról szaporítani. A majoránna ugyanis nem túlzottan jól tolerálja az erős hideget – ellenben nagy a fény- és melegigénye.

Mindezek orvoslására kiváló megoldás, ha a majoránnamagokat egy cserépbe ültetjük el. Így, cserepestül ugyanis lakásunknak éppen arra pontjára tudjuk tenni, ahol éppen a legideálisabb a majoránnának.

Majoránna cserépben

Majoránna cserépben: ezekre figyelj az ültetés során és azt követően

A majoránnamagokat az év bármely szakában elültetheted egy cserépben. Mivel a majoránnamagoknak legalább 10 napra szüksége van ahhoz, hogy kicsírázzanak, ezt akár a legnagyobb télvíz idején is megteheted. A majoránna így szépen, nyugodtan érhet a cserépben, egy napos, meleg helyen – például az ablakpárkányon.

Fontos, hogy ügyeljünk a majoránnamagok folyamatosan nedvesen tartásáról. A majoránna kifejezetten kedveli a nyirkos talajt, így rendszeresen érdemes ellenőrizni, hogy a cserépben a talaj ne száradjon ki.

A majoránna cserépben történő ültetése azért is előnyös a majoránna fejlődésének elősegítésében, hogy így a talaját is jobban tudjuk kontrollálni. Gondoskodhatunk a szükséges tápanyag-utánpótlásáról, valamint a majoránna magas vízigényét is könnyebben ki tudjuk elégíteni, ha cserépben neveljük.

Összességében elmondhatjuk: mindenki csak jól járhat a majoránna cserépben történő nevelgetésével. A kerttulajdonosok bármikor kiültethetik az alkalmas időpontban, de a kerttel nem rendelkezők sem maradnak majoránna nélkül. Egy kis majoránna cserépben – és egész évben meglesz a friss, ízletes fűszernövényed!

Majoránna cserépben

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek