Sáfrány vagy krókusz fűszernövény

Sáfrány (Crocus)

Sáfrány vagy krókusz fűszernövény

A fűszerek Rolls-Royce-a

A sáfrány vagy más néven krókusz egy kellemes megjelenésű, mindamellett igénytelen növény; akár saját kertünkben is termeszthetjük, kezdő kertészként is. A sáfrány név talán nem is ismeretlen legtöbbünk számára. Ha máshonnan nem is, akkor a jellegzetes indiai köret, a szép sárga sáfrányos rizs formájában.

Ám ez a látszólag szelíd növényke több meglepetést is tartogat nekünk. Egyrészt, mert ezt tartják a világ legdrágább fűszerének, a betakarítás nehézsége miatt. Másrészt pedig magyar vonatkozása is van. A jóféle sáfrány hazánkban is megterem, sőt, az 1700-as években a gyömbér, zsálya, fokhagyma, rozmaring mellett egyik legfontosabb fűszerünk volt. És persze, mint a legtöbb fűszernövény, a sáfrány is rendelkezik gyógyhatásokkal is.

Sáfrány (Crocus)
Sáfrány (Crocus)

A sáfrány vagy krókusz fűszernövény rendszertani besorolása, élőhelye

A sáfrány a nősziromfélék családjába tartozó növénynemzetség, illetve ez a neve a nemzetségen belül egyes fajok fűszerként használt bibéjének is. Ezek közül a jóféle sáfrányt használják legelterjedtebben. Magyarországon is most van felívelőben az újrafelfedezése. Bár még csak kevesen termesztik nagyüzemben, a bolgár mellett mi adjuk a világnak a világ egyik legjobb minőségű sáfrányát.

A sáfrány fűszernövény vadon nemigen található meg a természetben. Feltételezések szerint Délnyugat-Ázsiából származik. Manapság az egész világon termesztik kis mennyiségben, de fő termőterületei Irán, India, Olaszország, Spanyolország.

A sáfrány vagy krókusz fűszernövény megjelenése, gondozása

A jóféle sáfrány alacsony növésű, hagymagumós évelő fűszernövény, melynek különlegessége, hogy ősszel nyílik. Levelei ugyanakkor bukkannak elő, mikor 5-6 centiméter átmérőjű, kékeslilás levelei.

A sáfránynak kedvez a klímaváltozással járó hosszú, száraz, forró nyári hőmérséklet. Meszes, jó vízelvezető, kötött talajban érzi jól magát, és napos helyre érdemes ültetni. A kiültetett sáfrányok nyáron nyugalmi időszakban vannak, és csak szeptembertől kezdenek újraéledni.

A jóféle sáfrány virágai sterilek, ezért hagymagumókkal szaporíthatóak.

Sáfrány (Crocus)
Sáfrány (Crocus)

A sáfrány vagy krókusz fűszernövény felhasználása

A sáfránynak a kinyílt bibéit használják fel, melyet kézzel gyűjtenek be, hajnal után. Magas ára ennek, és annak köszönhető, hogy rengeteget kell leszüretelni 1 kilogrammnyi mennyiséghez, és a kiszárítása is különleges odafigyelést igényel.

A sáfrány ősidők óta használt gyógynövény is, görcsoldásra, stressz ellen, étvágygerjesztőnek, afrodiziákumnak. De használták étel- és kelmefestésre, ételek tartósítására, manapság pedig dísznövényként is.

A sáfrány vagy krókusz fűszernövény felhasználása a konyhában

A sáfrány az ételeknek jellegzetes sárga színt ad; összezúzott porként vagy szálakban kapható. Húsok, halak fűszerezésére, mártásokba, borokhoz adják, de tésztafélékhez, kenyerekhez, vaníliás, citromos ízvilágú süteményekhez is kiváló.

Sáfrány (Crocus)
Sáfrány (Crocus)

Spanyolországban, Iránban, Olaszországban, Indiában is fontos fűszer. Megtaláljuk a rizottókban, egyéb rizses ételekben, currykben; a paella és piláf fő fűszere is.

Ügyeljünk a sáfrány adagolására: csak minimálisat használjuk, mert nagyobb mennyiség fémes ízűvé teszi az ételt. 5 gramm felett pedig már mérgező is lehet.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek