Rozmaring (Salvia rosmarinus) fűszernövény

Rozmaring (Salvia rosmarinus) fűszernövény

Rozmaring fűszernövény: a tenger harmata és a magyar királynő vize

A rozmaring név kellemesen cseng, de az íze talán még ennél is nagyobb élvezetet okoz. Íme egy újabb különleges fűszernövény, amit a mediterrán térségnek köszönhetünk, és ami nemcsak finom, de gyógyhatásokkal is rendelkezik.

A rozmaring (Salvia rosmarinus) fűszernövény rendszertani besorolása, származása

A rozmaring növény egy évelő, illatos örökzöld cserje. Az ajakosvirágúak rendjébe, az árvacsalánfélék családjába és a zsálya nemzetségébe tartozik, népszerű és kedvelt fűszer- és gyógynövény.

A rozmaring eredetileg a Dél-Európából, a Földközi-tenger mentéről, Afrika környékéről származik, de mára már Magyarországon is elterjedt.

Népies nevei: rozmarin, antosfű. A latin eredetű „rozmaring” elnevezésre többféle elmélet is létezik. Az egyik, hogy egy görög kifejezésből ered, melynek jelentése „illatos cserje”. A másik szerint a „ros marinus”, „tengeri harmat” szavak összevonásából képződött.

Rozmaring fűszernövény (Salvia rosmarinus)
Rozmaring (Salvia rosmarinus) fűszernövény

A rozmaring (Salvia rosmarinus) fűszernövény megjelenése, gondozása, szaporítása

A fűszernövény külső megjelenésében hasonlít a levendulára, de könnyű megkülönböztetni őket, mert mindkettőnek meglehetősen jellegzetes az illata. A rozmaring fél-másfél méterre nő, szára és gyökere elágazik, idősebb ágai barnák, míg a fiatalabbak hamvasak. Levelei sötétzöldek, egyenes tűformát alkotnak, virágai a világoskék és a sötétlila árnyalatai között bármilyenek lehetnek.

A rozmaring nagy erénye, hogy szárazságtűrő, ám ezzel a hideget, kemény fagyokat nem viseli el. Télire inkább vigyük be a kertből, és tartsuk tavaszig cserépben. Fontos, hogy olyan homokos földbe ültessük, ami laza, könnyen átereszti a vizet, és humuszban gazdag.

A rozmaring magról és dugványozással is szaporítható. De akár úgy is termeszthetjük, hogy 10-15 cm hajtásait az alsó levelek eltávolítását követően egy pohárban meggyökereztetjük.

A rozmaring fűszernövény felhasználása

A rozmaringot már az ókortól fogva használták, elsősorban díszítésre. Hazánkban Károly Róbert hitvese, Erzsébet királyné alkohollal elkeverve gyógyfőzetet készített belőle („aqua reginae Hungariae”: „a magyar királynő vize”).

A rozmaring fűszernövényt rovarriasztó hatásának köszönhetően környezetbarát permetezőszerként is hasznosítják, de erőteljes szaga még a szúnyogokat is elriasztja.

Ma virágait és hajtásait használjuk fel, morzsolva forgalmazzák. Illatosíthatjuk vele fürdővizünket, hogy élvezzük frissítő hatását. Olaja javítja a vérkeringést, de a rozmaring fűszernövény étvágygerjesztő, görcsoldó, idegnyugtató hatásokkal is rendelkezik. Túlzott fogyasztását azonban kerüljük, mert bőrirritációt is okozhat.

A rozmaring fűszernövény felhasználása a konyhában

A rozmaring fűszernövény az oregánó és bazsalikom mellett az olasz konyha egyik jellegzetes fűszere. Főként húsételek (vadak, bárány, szárnyasok, zsírosabb húsételek, halételek) fűszerezésére használják, de gombához, mártásokhoz is kiváló. A rozmaring fűszernövénnyel eceteket is szoktak ízesíteni.

Rozmaring (Salvia rosmarinus) fűszernövény
Rozmaring (Salvia rosmarinus) fűszernövény felhasználása a konyhában.

A rozmaring hozzáadásával az ételek nemcsak finomabbak, de különleges illatúak is lesznek. Ezenkívül a rozmaringot esztétikus megjelenése miatt ételek díszítésére is használják.

A rozmaringot tartsuk zárható edényben, száraz helyen, hogy sokáig meg tudja őrizni az aromáját.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek