Mák (Papaver) fűszernövény

Mák (Papaver)

Mák fűszernövény, ami fontos gyógyszer-alapanyag is

Ki ne emlékezne nagyanyáink mákos tésztáira a jó kis gulyásleves után? A mákot tehát mindenki ismeri, sokan szeretjük is az ízét – de nem gondolunk rá fűszernövényként.

Ennek oka, hogy az édes ízt adó növényeket – mint például a vanília, sőt, a cukor! – valahogy nem fűszerként tartjuk számon. Pedig egy fűszernövény nemcsak sós ízt ad (gondoljunk csak például az ánizsra), és nemcsak sós ételekbe tesszük – lásd, menta fűszernövény.

De legyen bármi oka is, a mák az nemcsak mák, hanem egy finom fűszernövény is. Sőt! Azt talán még kevesebben tudják, hogy a máknak bizonyos részét még gyógyszerekbe is teszik. És mivel hazánk környezeti adottságai kedvezőek a mák fűszernövény számára, akár kezdő kertészek is termeszthetik, saját házikertjükben. Ráadásul a mák virága egészen helyes, nemcsak hasznos, de akár díszítő szerepet is betölthet a kertünkben.

Mák (Papaver)
Mák (Papaver)

A mák fűszernövény rendszertani besorolása, származása, élőhelye

A mák gyűjtőnév valójában egy nemzetséget takar, köztük található például a jól ismert pipacs is. Hazánkban az egyik legjellemzőbb faj a kerti mák fűszernövény; ezt használják étkezési célra is.

A mák eredeti hazája Közép-Ázsia, de mára az egész világon elterjedt, hazánkban is igen népszerű. Nyári kirándulásaink során gyakorta gyönyörködteti szemünket a parlagos földeken, szántókon burjánzó, élénkvörös pipacstenger kedves látványa.

 

A mák fűszernövény megjelenése, termesztése, igényei

A kerti mák fűszernövény a mediterrán térségekben évelő, hazánkban egynyári növény, ami mintegy 120 centiméter magasra nő. Levelei fűrészesek, oválisak, virágai ragyogó fehérek vagy vörösek, rózsaszínek, lilák – vagy akár ezek keverékei is.

A mák fűszernövényt fagymentes időben érdemes kiültetni, akár már kora tavasszal is, mert az átmeneti fagyok nem tesznek kárt benne. Legjobban napos, meleg, szélvédett helyen, jó minőségű, közepesen kötött talajban fejlődik legjobban. A mák eleinte igényli a sok vizet, de a gubók fejlődéséhez inkább száraz környezetre van szükség. A mák mintegy 120-140 nap alatt fejlődik ki.

Mák (Papaver)
Mák (Papaver)

A mák fűszernövény felhasználása

A mákot akkor lehet betakarítani, amikor tokjában már zörögnek a magok; betakarítás után szárítsuk ki, nehogy befülledjen.

A mákot termeszthetik:

  • dísznövényként;
  • fűszernövényként (étkezési célra Magyarországon csak a lilásrózsaszín változat termeszthető)
  • és gyógyszeripari alapanyagként.

A mák éretlen terméséből nyerhető ki az ópium, melyet régen drogként használtak, de manapság a gyógyszeriparban aknázzák ki. A benne található morfin fájdalomcsillapító, görcsoldó, köhögéscsillapító hatású, ám ez az étkezési célokra termesztett fajokban elenyésző. A mák egyebek között tartalmaz még értékes ásványi anyagokat (kalciumot) és B-vitamint is, de étolajnak való alapanyagokat is kinyernek belőle.

Mák (Papaver)
Mákgubó (Papaver)

A mák fűszernövény felhasználása a konyhában

Nemcsak a tészta ízesítésére, bejglibe, rétesbe jó a mák fűszernövény: fagylaltba, pitékbe is tehetjük, sőt, sós ropogtatnivalók ízesítésére is kiváló.

Mák (Papaver) fűszernövény
Mák (Papaver)

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek