Zamatos turbolya fűszernövény

Zamatos turbolya fűszernövény

Zamatos turbolya fűszernövényt termesszük otthon, hogy biztonsággal fogyaszthassuk!

Levele megtévesztésig hasonlít a sárgarépához, külsőleg olyan, mint a mérgező foltos bürök, ám valójában egy ízletes, gyógyhatású fűszernövény – mi az?

Ez bizony nem más, mint a zamatos turbolya, a francia, olasz és erdélyi konyha kedvelt, hazánk elfeledett fűszernövénye. Bár vadon is megél, mégis inkább érdemes házikertünkben tudatosan termeszteni. Nemcsak azért, hogy legyen egy újabb szuper fűszernövényünk, hanem azért is, hogy még véletlenül se tévesszük össze a mérgező bürökkel.

Ismerjük fel, és fedezzük fel újra a zamatos turbolyát, ezt a kellemes és hasznos fűszernövényt!

Erdei turbolya
Erdei turbolya

Zamatos turbolya fűszernövény: általános tudnivalók

A zamatos turbolya a turbolya nemzetség Magyarországon leggyakrabban előforduló faja; az ernyősvirágzatúak rendjébe és a zellerfélék családjába tartozik.

A zamatos turbolya fűszernövény elsősorban a Dél-kelet Európától Közép-Ázsiáig terjedő területeken őshonos, de sokan úgy tartják, Magyarországon is. A zamatos turbolya főleg akácosokban található meg, azok egyik aljnövényzeteként.

Nálunk egyébként számos más néven is emlegetik a zamatos turbolyát: turbulya, torbolya, ormánka, illatos turbolya, olasz saláta, zamatos turbolya, édespetrezselyem.

Zamatos turbolya fűszernövény
Zamatos turbolya levelei

A zamatos turbolya fűszernövény megjelenése, termesztése, igényei

A fűszernövény édeskés ízű, illata az ánizsra emlékeztet. Szára 20-70 centiméterre nő meg, levelei a petrezselyemhez hasonlítanak, ernyős virágzata kis fehér virágokból áll.

A zamatos turbolya gyors növekedésű fűszernövény: vetése után 4-5 hét múlva már szüretelhetjük is a leveleit. Érdemes egyébként házikertünkben vagy otthon, balkonládában termeszteni, mert nem különösebben igényes növény.

A zamatos turbolyát magról érdemes nevelni, melyeket akár már tél végén is elvethetünk, mert nem különösebben érzékeny a hidegre. A magok már fagypont felett elkezdenek csírázni, intenzív növekedésnek viszont csak 16-20 °C hőmérséklettől indulnak. A zamatos turbolya kedveli a száraz, meleg területeket, és a talaj minőségére sem érzékeny; azért nagy szárazság idején locsoljuk rendesen.

Zamatos turbolya fűszernövény
Zamatos turbolya virágzata

A fűszernövény felhasználása

A turbolya fűszernövény leveleit tavasztól őszig folyamatosan, virágzása előtt lehet szüretelni. Azon frissiben is felhasználhatjuk, sőt, jól záródó zacskóban hűtőben tárolva egy hétig eláll, illetve ecetben, olajban is tarthatjuk. De kiszárítva, száraz, fénytől védett helyen tárolva hosszabban kitart, bár ilyenkor ízének és illatának intenzitása jelentősen csökken.

A zamatos turbolya fűszernövény hajtásából illóolajat is készítenek, mely ásványi anyagokat, C- és A-vitamint is tartalmaz. A zamatos turbolya virágzó, leveles hajtásából tea is készül, ami jó hatással van a vese- hólyag- és emésztőszervi panaszokra.

Zamatos turbolya fűszernövény
Zamatos turbolya fűszernövény

A zamatos turbolya fűszernövény felhasználása a konyhában

A fűszernövényt a francia konyha zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítésére, sült húsok (báránysültek), tojásételek fűszerezésére is használja. Kora tavaszi, zsenge hajtásai salátának is tökéletesek.

A turbolya kiváló fűszer gombához, borsóhoz, krumplis fogásokhoz; de akár spenóthoz is szokták adni, hogy még jobb íze legyen.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek