A kakukkfű (Thymus) évelő és népszerű fűszernövény

A kakukkfű (Thymus) évelő és népszerű fűszernövény

+1 jótanács, hogyan érdemes használni

Ha valaki szereti a latinos ételeket és ízvilágukat, akkor biztos, hogy a kakukkfüvet is szeretni fogja.

Jellegzetes illata, különleges aromája kifejezetten népszerűvé tette ezt az évelő növényt: tudj meg többet a kakukkfűről!

A fűszernövény származása

Nem véletlen, hogy az olaszos ételek kedvelt fűszere, hiszen a Földközi-tenger környékéről származik, innen indult világhódító útjára. Manapság pedig már Európa, Ázsia és Észak-Amerika mérsékelt éghajlatú részein is elterjedt.

Magyarországon is igen népszerű: elsősorban haszonnövényként termesztik fűszerkertekben. Több más néven is emlegetik hazánkban, mint például: kakucskafű, vadcsombor, tömjénfű, démutka vagy balzsamfű.

A kakukkfű (Thymus) évelő és népszerű fűszernövény

A kakukkfű megjelenése, fajtái

Évelő növény, és az árvacsalánfélék családjába tartozik.

Lassan nő, kb. 10-15 cm magasra, bár vannak olyan fajtái is, amelyek akár 40 cm hosszúra nyúlnak. Levelei és virágai kicsinyek, és egyfajta növényszőnyegként takarják a talajt olyan területeken, ahol nem járnak sokan. Virágai lilásvörös vagy rózsaszínűek, és az ágak végén találhatóak.

Magyarországon a mezei kakukkfű a legelterjedtebb, elsősorban mészkőhegységekben és szárazabb, füves réteken találhatjuk meg – ami nem nehéz, jellegzetes illatának köszönhetően. Egyéb fajtái:

  • fénylő kakukkfű,
  • citromillatú kakukkfű,
  • hegyi kakukkfű,
  • korai kakukkfű,
  • homoki kakukkfű.

A kakukkfű évelő és fűszernövény igényei, gondozása

Évelő azok közé a növények közé tartozik, mely cserépben, erkélyen egyaránt könnyen nevelhető, főleg, ha sok napfény éri. A legegyszerűbb, ha előnevelt palántaként szerezzük be, és tavasz végén-nyár elején ültessük ki. Július-augusztus táján virágzik.

A kakukkfű (Thymus) évelő és népszerű fűszernövény

Évelő és népszerű fűszernövény

Nem különösebben igényes növény: számára elegendő az általános termőföld, illetve a rendszeres öntözés. Mérsékelten bírja a telet: mínusz 15°C fok már túl hideg lehet neki. A napfényt viszont szereti és igényli is: ha a világos konyhaablakunkba tesszük, kellemes illatával fogja meghálálni a törődést.

Annak köszönhetően, hogy évelő növény, tavasszal újranő. Évközben egyébként nem kell vele sokat foglalkozni, mindössze esetleg érdemes néha kigyomlálni, és tél végén visszavágni az öreg hajtásokat.

A kakukkfű évelő és fűszernövény főbb felhasználási területei

Elsősorban fűszernövényként tartják, kellemes illata és íze miatt, de felhasználják például a parfümiparban is.

Fűszernövényként leveleit kiszárítva használják, de a legjobb, ha frissen, a kertünkből szedve ízesítjük vele ebédünket.

A kakukkfű (Thymus) évelő és népszerű fűszernövény

A fűszernövény az alábbi ételek ízesítésére alkalmas:

  • húsos, halas, vadas ételek,
  • kolbász, hurka, májasok,
  • levesek,
  • saláták, öntetek.

Ezen kívül nagyon kellemes ízt ad a sajtos, gombás ételeknek is.

Tipp:

Óvatosan az adagolással: domináns íze miatt, ha túl sok kerül az ételbe, keserűvé válhat tőle az íze.

A kakukkfű (Thymus) évelő és népszerű fűszernövény

A kakukkfű (Thymus) évelő és népszerű fűszernövény

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek

Fűszer és gyógynövények