Kicsi a kert? Sebaj, lehet rajta segíteni!

varosi-kerteszkedes

Kicsi a kert? Sebaj, lehet rajta segíteni!

6 szuperötlet, hogyan töltheted meg növényekkel

A „kertes” ház nagyon ígéretesen hangzik, ám legtöbbször ez valójában csak egy hangzatos jelző. Ugyanis sokszor az épület(ek) körüli szabad rész nemigen hagy elég szabad teret. Így kevés hely jut arra, hogy legyen egy amolyan igazi, esztétikai (virágoskert) és hasznos (konyhakert) örömeket nyújtó, saját kis édenünk.

De azért természetesen azoknak sem kell elkeserednie, akiknek nem áll rendelkezésére egy sok négyszögölnyi terület. Az emberi kreativitás mindenre talál megoldást, miért pont erre ne tenné? 😉 Máris megosztunk veletek egy párat.

Kicsi kert – az adottságok felismerése

  1. Vegyük észre ki a függesztés előnyeit

Ahogyan a lakásban is, a kültéren is ki lehet használni az olyan felületeket, amikre fel lehet lógatni egy kaspót. Attól még, hogy nem a földből nő ki, még kiváló hangulatot tudnak teremteni a magasabban elhelyezkedő kis növénykék. Egy ház körül pedig biztosan akad olyan rész, ahol ezeket ízlésesen el lehet rendezni.

Kertészkedés az erkélyen

 

  1. A függőleges felületek is kihasználhatók

Milyen szerencse, hogy bizonyos növények maguktól terjeszkednek fölfelé! Így nem kell mást tennünk, mint kiválasztani egy megfelelő függőleges felületet, és kiválasztani azt a fajtát, amit szívesen látnánk rajta. De ha más nincs, ott a kerítés!

A vadszőlő, borostyán például nagyon dekoratív a zöld leveleivel, de ősszel, mikor vörösbe fordul, aztán tényleg szemet gyönyörködtető látvány!

Borostyán, a kétarcú futónövény

  1. Költöztessünk össze több növényt

Egy kisebb területű termőföldre nyugodtan lehet többféle növényt egymás mellé ültetni. Az sem baj, ha a virágok és a konyhai felhasználásra alkalmas növények ugyanazon a helyen teremnek. Ezzel pedig nemcsak helyet lehet spórolni, de akár még hasznos is lehet, mivel bizonyos társítások kifejezetten segítik egymás fejlődését.

varosi-kerteszkedes

Kicsi kert – segítsünk rá kreativitással

  1. A létrakert

Egy feleslegesnek tartott létra remek tárolóeszköz cserepek és virágládák számára. Nemcsak dekoratív, de különlegesen egyedi virágtartó polc válhat belőle, ha szépen elrendezed rajtuk a növényeket.

  1. Lásd meg a kerti bútorokban is a lehetőséget

Talán még nem is nézted meg őket ilyen szemmel, de akár egy kerti asztalon is van olyan mélyedés, amibe növényeket lehet ültetni. Még szerencsésebb helyzetben vagy, ha egy ügyes kezű családtag maga készíti el lécekből. Így akár ki is lehet alakítani egy kifejezetten a növények tárolására szolgáló betétet a közepén.

  1. A raklap egy rendkívül sokoldalúan felhasználható eszköz

Lehet, hogy eddig nem vetted észre, de egy (vagy több) raklap kiváló segítség növények gazdaságos elhelyezésére. Ha van például egy kihasználatlan sarok, támaszd neki, és máris helyet biztosít a virágoknak. Ha a teteje van kívül, szögezz a lécekre fém tartókereteket, ezekbe pedig már bele tudsz tenni mindenféle cserepes növényt. A hátoldalán levő lábazatok pedig kiválóan funkcionálnak tartópolcként a virágtartóknak.

Kerti virágtartó ötletek