Leander gondozása teleltetés után

Leander gondozása teleltetés után

A leander gondozása teleltetés után

A leander egy gyönyörű szép mediterrán dísznövény, nem véletlen, hogy olyannyira kedveljük kertjeinkben, legyünk kezdő kertészek vagy gyakorlott profik.

Ahhoz, hogy a leander, avagy babérrózsa valóban gyönyörű és kertünk dísze legyen, oda kell figyelnünk a gondozására. És bár egész évben érdemes ügyelnünk, hogy megfelelő gondozást kapjon, a leander tavaszi gondozására fektessünk még nagyobb hangsúlyt. A leander mint mediterrán növény ugyanis nem télálló, teleltetni kell – a teleltetést követően pedig speciális gondozást igényel.Miért van szükség a leander gondozására teleltetés után?

Bár a leander viszonylag jól bírja a hűvösebb időt is, ez valójában 5-10C-nyi hőmérsékletet jelent. Emiatt télire keressünk olyan helyet neki, ahol nem kell fagytól tartanunk. Vagyis a leandert teleltetnünk kell, ha egész nyáron gyönyörködni akarunk dús, egészséges virágaiban. Ilyenkor a leander is megpihen: nem növekszik, ezért olyan helyen érdemes teleltetni, ahol nem túl magas a hőmérséklet.

A leander teleltetésre során a hőmérséklet mellett elsősorban arra ügyeljünk, hogy ne száradjon ki a földlabdája. Minél melegebb a teleltetőhelye, annál több víz kell a leandernek.

A leander gondozása teleltetés után, tavasszal kezdődik, de nem mindegy, hogy pontosan mikor és hogyan történik a gondozása.

Leander gondozása teleltetés után
Leander gondozása teleltetés után

A leander gondozása teleltetés után: a legfontosabb, amire oda kell figyelnünk

A legfontosabb szabály a leander teleltetés utáni gondozásakor, hogy ne kapkodjuk el a kiültetését. A leandert tavasszal, a fagyok elmúltával ültessük csak ki a szabadba, a nyári helyére. Ha tehát tavasszal még előfordulnak 5C alatti hőmérsékletek éjjel, akkor várjuk meg, míg melegebb lesz, vagy vigyük be éjszakára.

De ez még nem minden: az első időkben lehetőleg árnyékos helyre tegyük a leandert. A tavaszi hirtelen, erős napfény ugyanis barna foltokat okozhat a leander levelein: ezt hívják a növény megégésének.

Leander gondozása teleltetés után
Leander gondozása 

A leander gondozása teleltetés után: a szükséges teendők, ha szép virágokat szeretnénk

A leander gondozása teleltetés után 3+1 lépésben:

  1. A táptalaj felfrissítése

A leander nyáron és a teleltetés során rengeteg tápanyagot használ fel. Ezért ezt mindenképpen pótolnunk kell, friss föld formájában, ha nyáron szép virágokat szeretnénk.

  1. A leander visszametszése a teleltetés után

Ahhoz, hogy a leander minél gazdagabban virágozzon egész nyáron, a leander hajtásait teleltetés után vissza kell metszeni. A már 10 centimétert elért friss hajtások egyharmadát, sőt akár a felét is érdemes visszavágni, ha tömör és dús leandert szeretnénk.

Tipp:

Ha a leander elfagyott (levelei barnulnak és hullanak), metsszük le az elfagyott ágakat: így talán megmenthetjük a pusztulástól.

  1. A leander öntözése az időjáráshoz igazítva

Minél melegebb van, annál több vízre van szüksége.

+1: Ne feledjük: a leander napimádó növény, ezért nyáron érje minél több napfény.

Leander gondozása teleltetés után
Leander gondozása után csodaszép virágokat kapunk.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek