Mi egy kertész feladata? Mit csinál pontosan?

Mi egy kertész feladata? Mit csinál pontosan?

Mi egy kertész feladata? Mit csinál pontosan?

Évtizedekkel ezelőtt a magyar emberek nem alkalmaztak kertészt, hanem saját maguk tartották rendben a portájukat. Felgyorsult világunkban a megnövekedett igények és a szabadidő hasznos eltöltése miatt már elképzelhetetlen a művészi gondossággal megtervezett és kivitelezett kertek hozzáértő kertész nélküli rendben tartása.

Ebben a cikkben arról számolunk be, hogy mit csinál pontosan egy kertész. Kitérünk arra, hogyan alakul a benzines szerszámgépek ára, amelyek nagyban megkönnyítik a kinti munkát.Mit csinál a kertész?

Elsősorban a zöldterületek létrehozásáért és karbantartásáért felel. Ezen belül persze rengeteg feladat tartozik hozzá, gyakoribbak közé tartozik a fű vagy pázsit nyírása, a fák és a cserjék metszése, növények gondozása, öntözőrendszerek kezelése, területek karbantartása, zöldterületek tervezése és megvalósítása. A növények egészségének és életerejének a biztosítása, tápanyaggal való ellátása, szaporítása, átültetése, termesztési technikái mind a munkája része kell legyen. Ismernie kell a növények kártevőit, parazitáit, a gyakori növénybetegségeket és az ellenük alkalmazott intézkedéseket.Milyen eszközökkel dolgozik a kertész?

Fő munkaeszközeik közé tartozik az ásó, kapa, lapát, fűnyíró, sövénynyíró, fűrészek, öntözőberendezések, rovarirtók és gyomirtók valamint a létrák.

A kertészek önállóan dolgozni tudó szakmunkások, felügyelet nélkül végzik a feladataikat. Sokan közülük önálló vállalkozóként nyújtanak szolgáltatást az azt igénylők számára. Nemcsak kertészeti munkákat végeznek, hanem a területfenntartási munkákat is vállalják. Dolgoznak magánszemélyeknek és cégeknek, szállodáknak, lakóházaknak is, esetenként állami ügyfeleik is vannak.

Van lehetőségük közparkok és kertek karbantartására szakosodott cégeknél elhelyezkedni, kereskedelmi, önkormányzati és magán tereprendezési vállalatoknál végezni a munkájukat. De ezen kívül faiskolákban, kertészeti központokban, vagy barkács áruházakban a kertészeti részen vagy a kültéri részen eladói asszisztensként dolgozni.

Mi egy kertész feladata? Mit csinál pontosan?
Mi egy kertész feladata? Mit csinál pontosan?Milyen szakterületei vannak a kertész munkájának?

A továbbiakban azokat a területeket mutatjuk be, ahol a kertész általában tevékenykedik.

  • Tájmunkás

Elsődleges feladata a táj támogatási feladatok elvégzése, ilyen a pázsit nyírása, fák virágok ültetése, kerttervek készítése, öntözőrendszerek kiépítése. De előfordul nagyobb lélegzetű munka például teraszok telepítése. Ezek a munkák csak a gondosan összedolgozó csapattagokkal együtt valósíthatók meg, a felettesek utasításainak betartásával.

  • Gyep Szakértő

A gyep szakértő felügyeli a kerteket vagy a környezetet egy adott helyen, ahol tisztán és zölden tartja a növényeket az épületekben, idős otthonokban, kórházakban, kormányhivatalokban, és magánintézményekben. Ők nyírják a füvet, a bokrokat, karbantartják a virágágyásokat. Általában gyakran használnak műtrágyát, az ügyfelek javaslatai szerint alakítják, javítják a kerteket.

  • Öntözéstechnikus

Ő felel az öntözőberendezések, szivattyúk telepítéséért és teszteléséért, valamint a karbantartásáért. Üzemelteti a nehézgépeket, az öntözők vezetékeinek a felszerelése és a berendezések rendszeres ellenőrzése is feladatai közé tartoznak. Sokszor kell utazniuk az ügyfélhez és ott végezni el a feladatait. Szükség esetén tudja kicserélni a meghibásodott alkatrészt.

  • Arborista

Az arborista feladata a fákkal kapcsolatos növekedés és fejlődés tanulmányozása, termesztése és a környezetvédelem ezekkel kapcsolatban. Rendszeresen metszik a fákat és trágyázzák a felületet, védik őket a parazitáktól.

  • Kerttervező

A kerttervezők felelősek a teljes kertalkotási folyamatért a kezdeti tervektől a tényleges megvalósításért.

Mi egy kertész feladata? Mit csinál pontosan?
Mi egy kertész feladata? Mit csinál pontosan?A szükséges eszközök

Amennyiben szeretnénk a kertészkedéshez benzines szerszámgépet, akkor azt online könnyedén megtehetjük. A számtalan féle és fajta eszköz nagy segítségnek bizonyul majd a mindennapi munkavégzés során.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy a kertész munkája nagyon sokrétű, többféle szakterületre oszlik, ugyanakkor a szabad levegőn végzett kreatív, összetett munka.Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:

Gyógynövényinfó