Pitypang (Taraxacum officinale), a legkönnyebben termeszthető gyógynövény

Pitypang (Taraxacum officinale)

Pitypang (Taraxacum officinale), a legkönnyebben termeszthető gyógynövény…

…és a legtöbb néven ismert is

Vajon létezik-e kis hazánkban olyan ember, aki ne találkozott volna már életében a pitypanggal? Vagy más (és még nagyon is sok más!) néven a gyermekláncfűvel? Nehéz elképzelni egy tavaszi mezőt anélkül, hogy ne borítaná el ez a rengeteg, élénksárga virágú gyógynövény.

A gyógynövény legtöbbünk számára egy jellegzetes, gyakori gyomnövény, ami haszontalan. Pedig valójában a növény – nevezzük bárhogyan is rengeteg elnevezése közül – az egyik legjobb és legsokoldalúbb gyógynövény.

Pitypang (Taraxacum officinale)
Gyermekláncfű (Taraxacum officinale) virágzása

A gyógynövény rendszertani besorolása, eredete, nevei

A gyermekláncfű gyógynövény a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó évelő gyógynövény. Gyakorlatilag minden mérsékelt éghajlatú vidéken megtalálható, így hazánkban is rendkívül elterjedt; elsősorban legelőkön, réteken, kertekben találkozhatunk vele.

A  gyógynövény talán másik leggyakoribb neve a gyermekláncfű, de állítólag több száz másik névvel is illetik. Mindenesetre több mint 50 felsorolt neve* közül a legizgalmasabbak: disznókék, éjjelilámpa, csattogógaz, pimpiparé, marcivirág. A kutyatej is igen elterjedt, ám ez megtévesztő, mivel az valójában egy másik növénynemzetséget takar.

A pitypang gyógynövény jellemzői, termesztése

Áprilistól egészen az ősz beköszönte előtt virágzik. Eleinte szép, élénksárga színeivel teszi vidámmá környezetét, majd repülőszőlős magja szóródásának látványával szórakoztat. Leveléből és szárából kesernyés nedvű, fehér tejnedv folyik ki, ha leszakítjuk.

Külön a termesztésére nem is igazán kell nagy gondot fordítani. Hazánkban annyira jól érzi magát, hogy akkor is megterem kertünkben, ha nem akarjuk. Pedig tulajdonképpen a  gyógynövény nemcsak nem káros, de egyenesen hasznos gyógynövény, és ráadásul még kifejezetten szépen, természetesen mutathat kertünkben.

Pitypang (Taraxacum officinale)
Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)

A pitypang gyógynövény felhasználása

A pitypang gyógynövény a gyerekek egyik kedvelt játékszere: egyaránt lehet szárából szívószálat vagy akár koszorút készíteni.

De talán kevesebben tudják, hogy a pitypang zsenge, fiatal levele kiváló saláta-alapanyag, és főzeléket is készíthetünk belőle. A pitypang gyökerét kávépótlónak is felhasználhatjuk, ha előtte sütőben legalább 55°C-on kiszárítjuk.

A pitypang gyógynövény felhasználása során ügyeljünk arra, hogy az egyes részeit jókor szedjük le. A leveleit virágzás előtt, a szárát virágzáskor, a gyökerét pedig tavasszal és ősszel érdemes begyűjteni.

A pitypang gyógynövény gyógyhatásai

A pitypang levele számos vitaminban és ásványi anyagban gazdag. Többek között található benne C-vitamin, B1– B2-vitamin, vas, cink, réz, magnézium, kálium, kalcium és foszfor is.

A pitypang gyógynövény legfontosabb gyógyhatásai:

  • gyulladáscsökkentő;
  • méregtelenítő;
  • emésztésjavító;
  • enyhíti a máj- és epeproblémák okozta kellemetlenségeket;
  • elősegíti a máj és vese működését;
  • erősíti a kondíciót;
  • étvágynövelő;
  • vércukorszint-csökkentő, koleszterinoldó hatású;
  • enyhíti az ízületek fájdalmát, reumás panaszokat.

A pitypang gyógynövényt elsősorban tea formájában használják fel, de gyökerének főzetével borogatni is lehet a fájó testrészeket.

* Utolsó megtekintés: 2021-06-21

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek