Gyomtalanítás, 5+1 szuper módszer gazok ellen

Kerti növények

Gyomtalanítás, 5+1 szuper módszer gazok ellen

Szép dolog az érintetlen természetben járni, ahol minden megterem, ami csak szeretne, és nem az ember határozza meg, mi legyen.

Ám a saját kis külön bejáratú kertecskénkben nem szívesen találkozunk bármilyen növénnyel, hanem csak olyannal, amit mi engedélyezünk. A gazoknak nincs helye bennük. De mi is az a gaz vagy más néven gyom, és mit lehet tenni, hogy ne uralja a házunk táját?

Gyomtalanítás – mi is az a gaz?

A gyomnövény hivatalos meghatározása:”az adott terület rendeltetésével, hasznosítási céljával ellentétesen előforduló, tömeges jelenlétével gazdasági kárt okozó, ember vagy állat egészségét veszélyeztető vagy egyéb veszélyhelyzetet okozó növény”. Bizonyos ilyen növények megfelelő időben történő irtására törvény kötelez bennünket, gondoljunk csak például az allergiát okozó parlagfűre.

Másfelől gyomnövénynek számítanak azok, melyek a következő káros hatásokat okozhatják:

 • elveszik az általunk ültetett növényeknek szánt vizet és tápanyagokat
 • beárnyékolják a saját növényeinket, így gátolva növekedésüket
 • kártevőket vonzanak és betegségeket okoznak
 • mérgezőek és/vagy tüskéjük van

egyszóval csökkentik a termelés sikerességét.

De a hétköznapibb értelemben minden „gaz”, ami nekünk valamiért (látszólag) nem hoz hasznot, vagy csak nem szimpatikus. Tehát lehet gyomnövény valami, ami csúnya, büdös, vagy ahelyett nő, amit mi szeretnénk. Ezért a kifejezés meglehetősen relatív, és akkor az, ha az adott terület gazdája meg akar szabadulni tőle.

Gyomtalanítás – hogyan szabaduljunk meg a nemkívánatos gazoktól?

Több módja is van annak, hogy megszüntesd a kertben burjánzó gazokat. Lássuk először a hagyományosabb megoldásokat.

 1. gazirtás hagyományosabb módszerekkel

 • kézi eltávolítás

A legkézenfekvőbb megoldás, ha fogjuk magunkat, és nekiállunk egyesével kihúzkodni a szükségtelen gyomnövényeket. Ilyenkor arra kell leginkább figyelnünk, hogy lehetőleg a teljes gyökerével együtt szedjük ki. Ha ugyanis marad benne, akkor gyorsan újra kinő, sőt, még jobban elszaporodhat.

tipp:

A nedves, fellazultabb földből könnyebb gyökerestül kihúzni, ezért érdemes a művelet megkezdése előtt kicsit fellocsolni a kívánt részt. De kihasználhatod az esőt is, ha azt követően látsz neki a munkának.

 • talajtakarás: a mulcsozás egyik előnye, hogy megnehezíti, hogy a növény kibújjon fölötte

Talajtakaró - mulcs

 1. gazirtás furmányosabb módon

 • forró vizet a gazra!

A forró víz az ellenállóbb gyomokat is elsorvasztja – csak arra vigyázzunk, hogy tényleg csak a nem kívánatos növényre öntsük.

tipp:

Környezetbarát megoldás lehet, ha más célból melegített vizet használunk, mint például a tésztafőzésből megmaradtat.

 • földsózás

Már az ókori rómaiak is tudták, hogy ha sóval szórnak be egy adott területet, ott bizony növény nem fog megteremni. Ez a módszer olyan helyeken használható, ahol semmilyen növényt sem látnánk szívesen sem most, sem később.

 • ecetelés

Ha kis ecetet csöpögtetsz a nemkívánatos betolakodóra, hamar el fog sárgulni.

tipp:

Használhatod erre a célra a savanyúságok megmaradt ecetes levét is.

És végül egy spirituális módszer a zavaró probléma megszüntetésére:

 1. gazirtás irtás nélkül

 • fogadd el őket!

Ami nekünk nem tetszik és/vagy nem ismerjük, valójában lehetséges, hogy vannak előnyös tulajdonságai. Sőt, akár kifejezetten hasznos is lehet. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy pitypang vagy lóhere csempészhet némi természetességet egy amúgy szigorúan megtervezett kertrendszerben. Érdemes lehet hát kicsit lazábban hozzáállni, hogy egy kis spontán élet is fakadhasson benne.

Színek a kertben, lila
Fogadd el őket!