Sütőtök fajták

Sütőtök fajták

Sütőtök fajták

A sütőtök a kabakosok vagy tökfélék családjába tartozik, rokonai például a főzőtök,  cukkini, görögdinnye és az uborka.  A sütőtök gazdag ásványi anyagokban, és vitaminokban, mint például a kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav.  A sütőtöknek számos fajtája létezik, és mindegyiket más célra érdemes felhasználni.

Sütőtök fajták

Nagydobosi sütőtök

Magyarországon a nagydobosi sütőtök számít a „hagyományos sütőtöknek”. A nagydobosi sütőtök héja szürke színű, általában 5-10 kg-os, 6-10 részben cikkelyezett. A húsa vastag, kemény és narancssárga. Az íze édes, telt, sütésre kifejezetten alkalmas, de pálinkát és lekvárt is szoktak belőle készíteni.

Sütőtök fajták
Nagydobosi sütőtök

Kanadai sütőtök / orange sütőtök / sonkatök

A kanadai sütőtöknek jellegzetes hosszúkás, körte alakja van. Többek között azért is egyre népszerűbb a háziasszonyok körében, mert kisebb a mérete, átlagosan 2-4 kg egy darab, míg más fajták akár 5-10 kg-osak is lehetnek. A húsa élénk narancssárga, könnyű feldolgozni, mert vékony a héja, és vastag a húsa, és krémes állagú, ezért jól lehet felhasználni levesek, ivólevek, főzelékek, piték készítéséhez, olyan receptekben, ahol a sütőtököt pürésíteni kell.

Sütőtök fajták
Kanadai sütőtök

Hokkaido tök

A Hokkaido tök egy Magyarországon kevésbé ismert sütőtök fajta. Japán Hokkaido szigetről kapta a nevét, de eredetileg Amerikából származik. Kisebb méretű 3-5 kg-os, élénk narancssárga a színe. Az íze kifejezetten édes, remekül használható levesekhez, szószokhoz, pitékhez, rizottóhoz, köretnek, lekvárnak vagy tölteni is lehet. A héja is ehető.

Sütőtök fajták
Hokkaido tök

Halloween tök

A halloween tök neve is jól mutatja, hogy ezt a fajtát szokták legtöbbször használni Halloweenkor. Az USA-ban, mikor a töklámpás készítés egyre népszerűbb lett, a farmerek elkezdtek olyan tökfajtákat nemesíteni, amik leginkább alkalmasak voltak a tökfaragáshoz. Ami a felhasználását illeti, az USA-ban az eladott Halloween tökök 99 %-át töklámpás készítésére használják fel, nem főzésre. Ez nem véletlen, mert bár a Halloween tök ehető, az íze elég semleges ízű. Ettől még megfelelő fűszerezéssel főzésre, sütésre is fel lehet használni, de ha finom sütőtökös ételeket szeretnél készíteni, ne ezt a fajtát válaszd! Inkább készíts belőle töklámpást, amiről útmutatót a linkre kattintva találsz!

Sütőtök fajták
Halloween tök

Sütőtök termesztése

Ha kedvet kaptál a sütőtök otthon termesztéséhez, az alábbi dolgokat érdemes tudni.

A sütőtök hosszú tenyészidejű növény, vetés után 6 hónappal lehet szüretelni.

Sok tápanyagra van szüksége, ezért kiskertben a legalkalmasabb hely a termesztéséhez a komposzthalom, és nagy a vízigénye.

A helyigénye is nagy, ezért a javasolt tőtávolság 1-2 méter kell, hogy legyen.

Április végén kell vetni, amikor a talaj hőmérséklete már eléri a 10 fokot, a palántákat előnevelni is lehet.

A sütőtököt rendszeresen kell öntözni és kapálni, a termések késő őszre fejlődnek ki.

A sütőtököt télen fagymentes, hűvös, száraz helyen kell tárolni.