A bambusz (Bambuseae) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása

A bambusz (Bambuseae) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása

A bambusz egy kiváló választás a kertünkbe, mert számos előnnyel rendelkezik. Elsősorban nagyon gyorsan növekszik, és ezáltal nagyon hamar lehet látványos eredményt elérni.

Ezenkívül a bambusz tökéletes választás, ha szeretnénk növelni a kertünk privát szféráját, mivel magas sövénysorokat lehet kialakítani belőle. A bambusz szintén jól alkalmazkodik a különböző talajtípusokhoz és klímához, és számos különböző fajtája közül lehet választani, amelyek különböző magasságban és formában növekednek.

A bambusz egy további előnye, hogy sokféleképpen felhasználható a kertben, például erkélyeken, teraszokon és kerti tavak körüli növényzetként.A bambusz (Bambuseae) jellemzése, rendszertani besorolása

A bambusz (Bambuseae) a növények rendjén belül a kalászosok (Poaceae) családjába tartozik. A család több mint 120 faja, melyek többsége trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken található.

A bambuszok gyorsan növő, magas, fás növények, melyek általában 2-30 méter magasak lehetnek. A leveleik zöldek, hosszúkásak és fényesek, és a hajtások végén virágznak. A virágok ritkák, és évente csak egyszer nyílnak meg. A bambuszok gyakran használtak dísznövényként, illetve építőanyagként is.

A bambusz (Bambuseae) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A bambusz (Bambuseae) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaA bambusz (Bambuseae) származása, előhelye

A bambuszok a trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken őshonosak, így elsősorban Ázsia, Afrika, és Dél-Amerika területén találhatók. A legtöbb bambuszfaj a trópusi Ázsiában őshonos, különösen Kína, India, Indonézia, és Malajzia területén. Azonban bambuszokat találhatunk Afrika és Dél-Amerika trópusi területein is.

Bambuszokat ültetnek az egész világon, így megtalálhatóak a trópusi és szubtrópusi éghajlatú régiókon kívül is, mint például Ausztrália, Új-Zéland, és az Egyesült Államokban is. Azonban ezek a fajok általában nem őshonosak ezeken a területeken, hanem ültetvényeken termesztik őket.

A bambusz (Bambuseae) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A bambusz (Bambuseae) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaÜltetése, szaporítása, gondozása

bambuszok ültetése és gondozása némileg eltér a más növényekétől.

Ültetés: A bambuszokat általában a tavaszi időszakban ültetik, amikor a talaj melegedni kezd. A bambuszokat jó vízelvezetésű, jó minőségű talajba ültetik, és napos helyre. A bambuszokat általában legalább 2-3 méter távolságra kell ültetni egymástól, hogy elég térük legyen növekedni.

Szaporítás: A bambuszokat a magról és a rizómáról is lehet szaporítani. A magról való szaporítás kissé nehézkesebb, mert a bambuszoknak ritkán termelnek magot. A rizómáról való szaporítás a legegyszerűbb módja a bambuszok szaporításának. A rizómákat könnyen el lehet választani a földből, és újraültetni őket új helyen.

Gondozás: A bambuszokat rendszeresen kell locsolni, különösen a nyári hónapokban, amikor a talaj könnyen kiszárad. A bambuszokat rendszeresen kell művelni, hogy eltávolítsuk a gyomnövényeket. A bambuszokat évente tavasszal kell trágyázni, hogy jó minőségű talajt biztosítsunk nekik. A bambuszokat évente tavasszal vágni kell, hogy megakadályozzuk őket abban, hogy túl nagyok legyenek a helyükön.

A bambusz (Bambuseae) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A bambusz (Bambuseae) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaBambusz fajták

Bambusz fajták:

 • Törpe bambuszok: ezek a fajok általában alacsony növekedésűek, és nem nőnek magasabbak, mint 2-3 méter. Például: Sasa veitchii, Pleioblastus pygmaeus,
 • Alacsony növekedésű bambuszok: ezek a fajok általában 2-4 méter magasak. Például: Bambusa multiplex, Fargesia murielae
 • Közepes növekedésű bambuszok: ezek a fajok 4-10 méter magasak. Például: Phyllostachys bambuszok, Sinarundinaria nitida
 • Óriás bambuszok: ezek a fajok általában 10-20 méter magasak, de néhány faj akár 30 méter magas is lehet. Például: Phyllostachys edulis, Dendrocalamus giganteus,

Ezek a fajok csak általános besorolást jelentenek, a bambuszok fajai között vannak átmenetek, és vannak olyan fajok amik kivételesen magasak.

A bambusz (Bambuseae) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A bambusz (Bambuseae) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaBambusz szárak növekedése

A bambusz szárak növekedése a bambusz fajtól és a környezeti feltételektől függ. Általában a bambusz szárak növekedése a legintenzívebb a tavaszi és nyári hónapokban, amikor a növénynek több napfény és víz áll rendelkezésére.

A bambusz szárak növekedése elsősorban a rizómából indul ki, és onnan emelkedik fel a föld felszínén. A bambusz szárak növekedése általában gyors, és néhány faj esetében akár egy nap alatt is növekedhetnek akár 2-3 cm-t. A növekedés sebessége fajtól és környezeti feltételektől függ, általában óriás fajok növekedése lassabb, mint alacsony növekedésűeké.

A bambusz szárak növekedése általában befejeződik, amikor a szárak elérik a teljes magasságukat, és a növény kezdi el fejlődni a virágzást. A virágzás a bambuszok életciklusának egy része, de ez a folyamat több évtizedet is igénybe vehet, és sok faj esetén ritka is.

A bambusz (Bambuseae) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A bambusz (Bambuseae) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaBambusz Virágzás

A bambuszoknak van egy életciklusa, melyben a virágzás egy fontos szakasz. A bambuszokat általában évek vagy akár évtizedek alatt nevelik, mielőtt elérnek a virágzás fázisát. Amikor a bambusz végül virágzik, a növények egyszerre, egész populációkban és szinkronban virágoznak, és ez a folyamat általában ritka.

A bambusz virágzásának időpontja fajtól és éghajlattól függ. Néhány faj esetén a virágzás akár több évtizedet is igénybe vehet, míg más fajok esetén csak néhány év alatt virágoznak. A bambusz virágzásának időpontja általában előre nem jelezhető, és a virágzás időszakában a növények gyakran meghalnak.

A bambusz virágzásának megfigyelése fontos lehet a bambusz termesztés és a természetvédelem szempontjából is. Mivel a bambuszok virágzása ritka, és a virágzás időpontja fajonként és éghajlati viszonyoktól függ, ezért fontos megfigyelni a virágzás időpontját, hogy megértsük a bambuszok életciklusát és segítsünk megóvni a fajokat.

A bambusz (Bambuseae) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A bambusz (Bambuseae) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaA bambusz (Bambuseae) begyűjtése, tárolása

A bambuszokat általában a rizómáikból gyűjtik be. A rizómákat általában ősszel vagy tavasszal vágják ki a földből, és eltávolítják a leveleket és a szárakat. A rizómákat általában száraz helyen tárolják, amíg újraültetni őket.

A bambusz szárakat lehet összegyűjteni, de általában csak akkor, ha már száradtak, és a leveleiket eltávolítják. A bambusz szárakat általában száraz helyen tárolják, hogy megőrizzék a minőségüket. A bambusz szárakat általában építészeti célokra használják.

A bambuszot, mint termesztett növényt, általában újraültetik a földbe, vagy rizóma formájában tárolják, hogy újra használhassák. Ha szárakat gyűjtünk, győződjünk meg róla, hogy a gyűjtött növényeket nem védik természetvédelmi szabályok, és hogy a gyűjtésükkel nem károsítjuk a természetes élőhelyeket.

A bambusz (Bambuseae) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A bambusz (Bambuseae) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaA bambusz (Bambuseae) felhasználása

A bambusz (Bambuseae) számos részét használják fel különböző célokra.

 • A bambusz szárai: A bambusz szárai gyakran használják építőanyagként, mivel erősek, tartósak és ellenállóak a rovarokkal szemben. A bambusz szárai felhasználhatóak lépcsők, rácsok, oszlopok, tetők, javítószalagok és szőnyegek készítésére.
 • A bambusz levelei: A bambusz levelei használhatók talajtakaróként, mivel jól táplálják a talajt és megakadályozzák a gyomok növekedését. A bambusz levelei felhasználhatóak állatok takarmányozására is.
 • A bambusz gyökerei: A bambusz gyökerei használhatóak eróziós ellenállóság javítására, mivel jól megtapadnak a talajban és segítenek megakadályozni a talajeróziót.
 • A bambusz virágai: A bambusz virágai használhatóak gyógynövényként, mivel jótékony hatásúak az emberi szervezetre.
 • A bambusz magja: A bambusz magja használható ételek elkészítésére, mint például a bambusz rizs.

A bambuszot használják még papír, ruha, eszközök, játékok, bútorok, ételek és italok előállítására is.A bambusz  teleltetése

A bambusz teleltetése azt jelenti, hogy a bambuszt úgy állítják elő, hogy túlélje a hideg téli időszakot. Bambusz fajokat vannak, amelyek évelőek és tudnak túlélni a hideg időjárást, de sok faj inkább évelő értékű és a hideg időjárásban elpusztulnak. A teleltetés akkor szükséges, ha a faj nem tudja túlélni a hideg időjárást.

A bambusz teleltetésének több módja is van:

 • A bambuszt tárolhatjuk egy hűvös, száraz helyen, például egy pincében vagy egy tárolóban.
 • A bambuszt fedhetjük le fóliával vagy műanyag fóliával, hogy megvédjük a hidegtől és a nedvességtől.
 • A bambuszt átültethetjük egy üvegházba, ahol meleg és nedves marad.
 • A bambuszt átültethetjük egy földbe, ahol a talaj a hidegtől védve van, például  fóliát használva.

Fontos megjegyezni, hogy a bambusz fajtól függően, a teleltetési módok eltérhetnek. Azt is érdemes tudni, hogy a bambusz ültetése előtt ellenőrizni kell a fajt, hogy megtudjuk, hogy milyen körülményeket igényel, hogy jól érezze magát.A bambusz (Bambuseae) betegségei, kártevői

A bambusz fajokat néhány betegség és kártevő is érintheti. Az alábbiakban néhány példa van felsorolva:

 • A bambusz rozsda (Phakopsora pachyrhizi) egy gombabetegség, amely a leveleken jelenik meg, és elszínezi őket. A rozsda megjelenése után a levelek elszáradnak és lehullanak.
 • A bambusz szürkepenész (Botrytis cinerea) egy gombabetegség, amely a bambusz hajtásain jelenik meg, és elszínezi őket. A penész megjelenése után a hajtások elpusztulnak.
 • A bambusz levéltetű (Aculops bambucicola) egy rovar, amely a leveleken él, és a levelek fehér foltokat hagynak maguk után.
 • A bambusz légy (Proconia undata) egy rovar, amely a bambusz hajtásain él, és rágja őket.
 • A bambusz levéltetű (Aculops bambucicola) egy rovar, amely a leveleken él, és a levelek fehér foltokat hagynak maguk után.

Az ilyen betegségek és kártevők ellen a megfelelő növényvédelmi eljárásokkal lehet védekezni, mint például a kártevők és a gombabetegségek elleni permetezések és a talaj és a növény tápanyagainak rendben tartása.Bambusz kiirtása

A bambusz túlzott elterjedése esetén különböző módszereket alkalmazhatunk a kiirtására. Az alábbiakban néhány példa van felsorolva:

 • Fizikai módszerek: A bambusz növekedési pontjainak eltávolítása, a bambusz szárak kézi vágása, és a bambusz gyökerek kivágása a talajból.
 • Vegyi módszerek: A bambuszt károsító herbicidek alkalmazása, amelyek a növekedési pontokon és a leveleken hatnak.
 • Biológiai módszerek: Az olyan kártevők és betegségek bevezetése, amelyek specifikusan a bambuszra hatnak.
 • Kombinált módszerek: A fizikai, vegyi és biológiai módszerek kombinációja.

A kiirtás módszereit a bambusz elterjedtségének mértéke, a környezeti feltételek és a kívánt eredmény határozza meg. Azonban, fontos megjegyezni, hogy a bambusz elterjedtségének kiirtása a környezetre és az élővilágra is negatív hatást gyakorolhat, ezért a kiirtást mindig körültekintően kell megtervezni és végrehajtani.Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:

Gyógynövényinfó