A havasszépe (Rhododendron) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása

A havasszépe (Rhododendron) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása

A havasszépe (Rhododendron) széles választéka és színpompás virágai miatt nagyszerű választás lehetnek a kertünkbe. A havasszépe többféle alakban és méretben találhatók, így könnyen illeszthetők bármilyen kertbe.

A havasszépe tavasszal virágoznak, és a virágzás időtartama rövid, általában 2-3 hét, ami jól kiegészíti a kert más virágai között. A havasszépe jól alkalmazkodnak a hideg éghajlatú területekhez, és nagyon jól alkalmazkodnak a hegyi környezethez, ezért kiváló választás lehetnek a hegyi kertbe is.A havasszépe (Rhododendron) jellemzése, rendszertani besorolása

A havasszépe (Rhododendron) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó növénysorozat. Az egyes fajok különböző alakúak lehetnek, lehetnek fák, cserjék vagy bokrok.

A virágok általában nagyméretűek és színesek, lehetnek rózsaszínűek, pirosak, lila, fehérek vagy aranysárgák. A havasszépek általában tavasszal virágoznak, és a virágzás időtartama rövid, általában 2-3 hét. Magyarországon május elejétől június végéig virágzik.

Az egyes fajok mérete eltérő lehet, a legkisebbek cserjék, a legnagyobbak pedig akár 30 méter magas fák lehetnek.

havasszépe vagy rododendron (Rhododendron) a zárvatermők (Magnoliophyta) osztályába tartozó hangafélék (Ericaceae) családjának egy nemzetsége.

A havasszépe (Rhododendron) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A havasszépe (Rhododendron) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaA havasszépe (Rhododendron) származása, előhelye

A Távol-Keletről származik, de napjainkra közel ezer faja él az északi féltekén: Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában – a legtöbb Kínában, Japánban és Indiában, kiváltképp a Himalája lejtőin.

A havasszépe (Rhododendron) eredetileg főként az Északi-félteke és az Észak-Amerika északi részén található, ezenkívül jelen van Dél-Ázsiában, Ázsiában és Európában is. A legtöbb faj a Himalájában, a Közép-Ázsiai-hegységben és a Dél-Kína hegyei között található.

A havasszépek jól alkalmazkodtak a hideg éghajlathoz és a magas hegyi környezethez, és széles körben elterjedtek a hegyi erdőkben és a hegyi mezőkön. A havasszépek általában mérsékelt éghajlaton és magas hegyi régiókban fordulnak elő, de néhány faj található a trópusi erdőkben is.

A havasszépe (Rhododendron) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A havasszépe (Rhododendron) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaNevének eredete

Tudományos nevét Linné a görög rodón (rózsa) és dendron (fa) szavakból képezte. Mivel azonban a rododendron nem rózsa és nem is fa, ő maga is elégedetlen volt vele, olyannyira, hogy átkeresztelte azaleának, de ezt a nevet ma főleg a kertészeti, cserépben nevelt szubtrópusi fajtákra használják.

Magyar neve is többféle van: hangarózsa, havasi rózsa, havasszépe. Ez utóbbi azért a legtalálóbb, mert utal arra, hogy ez a növény az Alpokban és a Kárpátokban a fenyvesek fölött él: ott, ahol a gyalogfenyő a havasi rétekkel találkozik.

A havasszépe (Rhododendron) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A havasszépe (Rhododendron) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaÜltetése, szaporítása, gondozása

A havasszépe ültetése általában a tavaszi időszakban történik, amikor a föld még meleg és nedves. A növényeknek jól drenált, humuszos földre van szükségük, és a talaj savas vagy semleges pH-ja körülbelül 6-6,5. A havasszépének jól árnyékolt helyet kell adni, de az árnyéktól való védelem nem szükséges, ha a növényeknek napos helyet biztosítunk.

A havasszépe szaporítása általában vetőmagokból, tőosztással és metszetekkel történik. A vetőmagokat általában tavasszal kell elültetni, de a metszeteket és a tőosztást általában ősszel kell elvégezni.

A havasszépe gondozása könnyű, és a növényeknek csak minimális öntözésre van szükségük. A növényeknek rendszeresen trágyázni kell, és a túlzott nedvességet el kell távolítani a talajból, hogy megakadályozzuk a talajpenészesedést. A havasszépének szükségük van a helyes talaj- és nedvesség-ellátásra, a megfelelő árnyékolásra és a rendszeres trágyázásra, hogy szép és egészséges növekedést érhessünk el.

A havasszépe (Rhododendron) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A havasszépe (Rhododendron) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaA havasszépe (Rhododendron) teleltetése

A havasszépe (Rhododendron) általában hidegérzékeny növények, így a hideg téli időszakban védelemre van szükségük. A teleltetés módja függ a klímától és a fajtól, de általában az alábbi lépéseket kell követni:

 1. Ásson ki egy kör alakú gödröt a növény körül, amely legalább 15-20 cm mély és 30-40 cm széles.
 2. Töltse fel a gödröt falevelekkel, lucfenyőágakkal vagy más tűlevelű növénnyel, hogy a talajt melegen tartsa.
 3. Helyezze a növényt a gödörbe, és rakja körül a falevelekkel, lucfenyőágakkal.
 4. Végül fedje le a növényt egy műanyag fóliával, hogy megvédje a széltől és az esőtől.
 5. Ellenőrizze a növényt rendszeresen, hogy biztosítsa, hogy a talaj ne legyen túl nedves, és hogy a fólia ne sérüljön meg.

Jegyezni kell, hogy a havasszépének a téli fagytűrő fajták, ezeknek a növényeknek nem szükséges a fenti teleltetési eljárásokat alkalmazni, ezeket a növényeket a fagyos éghajlatban is ki lehet ültetni, kertbe.

A havasszépe (Rhododendron) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A havasszépe (Rhododendron) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaA havasszépe (Rhododendron) betegségei, kártevői

A havasszépek (Rhododendron) néhány kommun betegség és kártevő ellen kell védekezni. A leggyakoribb betegségek és kártevők a következők:

 1. Talajpenész: A talajpenész a talajban lévő gombák által okozott betegség, amely a levelek, a hajtások és a gyökerek károsodását okozza. A penészesedés megelőzésére a növényeknek jól drenált, szellős talajt kell biztosítani, és a túlzott nedvességet el kell távolítani a talajból.
 2. Szürkepenész: A szürkepenész a növények levelein és hajtásaiban jelentkező fehér penész, amely a levelek és a hajtások korai elhalásához vezethet. A szürkepenész megelőzésére a növényeknek széles körű árnyékolást kell biztosítani, és a növényeket rendszeresen permetezni különböző penészgomba elleni szerekkel.
 3. Vérszívó rovarok: Vérszívó rovarok, mint például a levéltetvek és a levélszívó bogarak, a növények leveleit és hajtásait táplálják, ami a növények gyengüléséhez és a virágzás elmaradásához vezethet. A vérszívó rovarok ellen rendszeresen kell permetezni a növényeket rovarölő szerekkel.
 4. Levéltetvek: A levéltetvek a növények leveleit és hajtásait táplálják, ami a növények gyengüléséhez és a virágzás elmaradásához vezethet. A levéltetvek ellen rendszeresen kell permetezni a növényeket rovarölő szerekkel.
 5. Levélszívó bogarak: A levélszívó bogarak a növények leveleit és hajtásait táplálják, ami a növények gyengüléséhez és a virágzás elmaradásához vezethet. A levélszívó bogarak ellen rendszeresen kell permetezni a növényeket rovarölő szerekkel, és fontos, hogy az érintett leveleket és hajtásokat eltávolítsuk a növényről.
 6. Kártevő rovarok: Kártevő rovarok, mint a levéltetvek, levélszívó bogarak, és a levélfodrok, a növények leveleit és hajtásait táplálják, ami a növények gyengüléséhez és a virágzás elmaradásához vezethet. A kártevő rovarok ellen rendszeresen kell permetezni a növényeket rovarölő szerekkel, és fontos, hogy az érintett leveleket és hajtásokat eltávolítsuk a növényről.
 7. Vírusok: A havasszépek néhány vírus betegségben is szenvedhetnek, amelyek a növények gyengüléséhez és a virágzás elmaradásához vezethetnek. A vírusos betegségek ellen nincs specifikus kezelés, a beteg növényeket el kell távolítani, hogy megakadályozzák a betegség terjedését.

Fontos megjegyezni, hogy a betegségek és kártevők megelőzése és kezelése érdekében elengedhetetlen a növények megfelelő gondozása, például a megfelelő talaj- és nedvesség-ellátás, a megfelelő árnyékolás és a rendszeres trágyázás.

A havasszépe (Rhododendron) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A havasszépe (Rhododendron) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaEzekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:

Gyógynövényinfó