A leander (Nerium oleander) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása

A leander (Nerium oleander) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása

A leander (Nerium oleander) egy színes és vonzó növény, amely jó választás a kertünkbe. A leander virágai színesek, általában rózsaszínűek, fehérek, vagy pirosak, és körülbelül 5-6 cm átmérőjűek, ami szép díszítő elem lehet a kertben.

A leandert használják, mint sövényt, vagy mint kerítést is. A leandert könnyű gondozni, és nem tolerálja a téli hideget. A leandert a mediterrán régióban őshonos, ezért jól fejlődik ott, de más éghajlattal rendelkező területeken is termeszthető.A leander (Nerium oleander) jellemzése, rendszertani besorolása

A Nerium oleander, azaz a leander egy évelő cserje vagy kisebb fa, melynek magassága általában 2-6 méter.

A levelei sötétzöldek, oválisak, és körülbelül 5-20 cm hosszúak. A virágai színesek, általában rózsaszínűek, fehérek, vagy pirosak, és körülbelül 5-6 cm átmérőjűek. A virágzás általában május-október között tart.

Szimpla vagy dupla szirmú, színes virágai az ágak csúcsán nyílnak. Az öt sziromlevél az óramutató járásával egyező irányban csavarodott, ettől a virág kis kerékre emlékeztet. Színe lehet fehér, sárga és a rózsaszíntől a bordóig bármilyen árnyalatú. Illata „édeskés”, átható.

Magvai hüvelyes tokokban fejlődnek.

A leander rendszertani besorolása: a rendszertan szerint a leander az Oleandraceae családba tartozik.

A leander (Nerium oleander) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A leander (Nerium oleander) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaLeander származása, előhelye

A Nerium oleander, azaz a leander természetes előfordulási területe Ázsia, Afrika és Európa keleti része.

A leander főként a mediterrán régióban, ahol az éghajlat meleg és nedves, nő. A leanderot Ázsiában, Indiában, Pakisztánban, Afganisztánban, Iránban, Törökországban, Grúziában, Görögországban, Albániában, Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában található meg.

A leandert általában cserjeként termesztik, de kisebb fává is nőhet, ha jól fejlődik.

A leander (Nerium oleander) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A leander (Nerium oleander) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaÜltetése, szaporítása, gondozása, metszése

A Nerium oleander, azaz a leander ültetése és gondozása:

  • Ültetés: A leandert jól drenált, jó vízáteresztő földbe ültessük. A leander szereti a napfényt, ezért olyan helyet válasszunk, ahol napos, de nem túl meleg.
  • Szaporítás: A leandert általában magról szaporítják, de lehet vágással is szaporítani.
  • Gondozás: A leandernek nedves, de nem mocsaras talajra van szüksége. A leandert rendszeresen öntözzük, különösen a nyári hónapokban, amikor a talaj könnyen kiszáradhat. A leandert évente tavasszal műtrágyázzuk.
  • Metszés: A leandernek szüksége van rendszeres metszésre, hogy jól nőjön és virágozzon. A leandert tavasszal, mielőtt a virágok kifejlődnének, metszessük vissza. A metszésnek segítenie kell a leandernek, hogy új hajtásokat hozzon, és jól nőjön.

A leandert a mérgező növények közé tartozik, ne fogyasszuk azt illetve óvatosan bánjunk vele ha csecsemő, gyerek vagy háziállatok vannak körülötte.

A leander (Nerium oleander) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A leander (Nerium oleander) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaLeander felhasználása

A Nerium oleander, azaz a leander legfőképpen a kertészeti célokra használják, mint cserje, vagy kisebb fa. A leander virágai színesek, általában rózsaszínűek, fehérek, vagy pirosak, és körülbelül 5-6 cm átmérőjűek, ami szép díszítő elem lehet a kertben. A leandert használják, mint sövényt, vagy mint kerítést is.

A leander gyógynövényként is ismert, a levele, virága, hajtása és a magja is mérgező, de a gyógyászatban használják, hogy különböző betegségek kezelésére. Azonban a leandert csak szakember felügyelete mellett használják, mert a növény erősen mérgező.

A leandert használhatják arra is, hogy elpusztítsák a rovarokat és a kártevőket, és hogy megakadályozzák a növényeket a betegségtől. Emellett a leandert használják még, hogy eltávolítsák a szennyeződést a vízből és a talajból.

A leander (Nerium oleander) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A leander (Nerium oleander) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaA leander (Nerium oleander) teleltetése

A Nerium oleander, azaz a leander egy trópusi és szubtrópusi eredetű növény, így a hideg téli időszakban védve kell tartani. A leandert a kertben ültetve, ha a téli hőmérséklet alacsony, a növényt be kell vinni egy fedett helyre vagy egy szobába, ahol a hőmérséklet melegebb.

Ha a leandert szobában tartjuk, akkor ügyelni kell arra, hogy a növénynek jó minőségű fényt és jó vízellátást biztosítsunk, valamint rendszeresen öntözzük és talaját nedvesen tartsuk.

A leandert szobában tartva, ne hagyd hogy a hőmérséklet alacsonyabb legyen mint 10-15 C°, és kerüld a hideg huzatot. A leandert szobában tartva, a fényigénye magas, ezért érdemes olyan helyet választani ahol napos.

A leandert kertben ültetve, ha a talaj mélyen fagy, akkor a cserjét védjük le, például fóliával vagy takaróanyaggal.

A leandert általában jól tűri a téli hideget, ha jól van előkészítve, és védve van a hideg téli időszakban.

A leander (Nerium oleander) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A leander (Nerium oleander) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaA leander (Nerium oleander) betegségei, kártevői

A Nerium oleander, azaz a leander növény a kártevők és a betegségek szempontjából általában jól tolerálható.

Azonban néhány betegség és kártevő, amelyek a leandert érinthetik:

  • Tűlevelű rovarok: A tűlevelű rovarok, mint például a levéltetvek, a permetező rovarok és a levélhártyások, a leandert támadhatják.
  • Kártevő rovarok: A leander kártevői közé tartoznak a levélhártyás rovarok, a levéltetvek és a permetező rovarok.
  • Penészes betegségek: A leandert penészes betegségek is érinthetik, mint például a botritisz és a fehérpenész. A penészes betegségek megelőzésére és kezelésére a növényt rendszeresen permetezzük fungiciddel.
  • Szárazság: A leander szárazságtűrő, de ha túl sokáig száraz a talaj, a növény levelei elkezdhetnek sárgulni és lehullani.
  • Túl sok víz: A leandert túl sok víz is károsíthatja, ha a talaj túl mocsaras, a növény gyökerei elrothadhatnak.

Az általános gondozás, mint például a rendszeres öntözés, a talaj nedvesen tartása és a rendszeres műtrágyázás segít megelőzni a betegségeket és a kártevőket. Ha a betegséget vagy kártevőt észleljük, akkor a szakember segítségét kell kérni a kezelésre.

A leander (Nerium oleander) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A leander (Nerium oleander) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaEzekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:

Gyógynövényinfó