A levendula ültetése ősszel

A levendula ültetése ősszel

A levendula ültetése őszi időben

+1 tipp, hogy ne fagyjon el

Sokunk egyik kedvenc növénye lehet a levendula. A levendula közismerten nemcsak egy kellemes megjelenésű, szép kékeslila virág, hanem fantasztikus az illata, és még számos gyógyhatással is rendelkezik.

Adja magát tehát, hogy mindazok, akik kerttel – vagy akár csak egy balkonnal, netán mindössze virágcseréppel – rendelkeznek, tartsanak otthon levendulát. Már csak azért is, mert a levendula, annak ellenére, hogy milyen különleges növény, nem igényel különösebb gondozást. Így akár kezdő kertészek is bátran belevághatnak a levendula ültetésébe őszi időszakban is…

…Vagy nem ősszel? Vajon ideális-e, ha a levendula ültetése ősszel történik, vagy pedig a levendula ültetése ősszel nem ajánlott?

A válasz röviden: a levendula őszi ültetése akár jó is lehet – feltéve, ha betartunk néhány szempontot a levendula ültetése során.

 

 

A levendula ültetése ősszel

A levendula ültetése ősszel is történhet, csak nem mindegy, hogy milyen formában

Ahogyan általánosságban a növények, a levendula ültetése ősszel vagy tavasszal történhet ideális esetben. A levendula ültetése egyébként gyakorlatilag bármikor történhet a kora tavaszi fagyokat követően egészen a késő őszi fagyok eljöveteléig. De vannak olyan esetek, amikor a levendulát ősszel jobb ültetni, mint tavasszal.

Az ugyanis, hogy a levendula ültetése őszi időszakban vagy tavasszal történjen, attól függ, milyen formájában szeretnénk ültetni. A levendula tudniillik ültethető magvetéssel is és előnevelt palánták telepítésével. Amennyiben magvetéssel szeretnénk ültetni a levendulánkat, akkor a levendula őszi ültetése a legideálisabb.

Ha azonban – és ez a gyakoribb eset egy kert esetében – palántaként szeretnénk ültetni, akkor a levendula ültetése tavasszal ideálisabb lehet.

De nemcsak a szaporítás módja határozza meg, hogy a levendula ültetése ősszel vagy tavasszal előnyösebb-e.

 

A levendula ültetése ősszel

Hogy történhet-e a levendula ültetése az attól is függ, milyen fajtát választunk

Levendula ültetése őszi időszakban, na de milyen levendula? A levendula nemzetség mintegy 40 különbözőféle fajt és hibridet foglal magában, és több mint 200 féle fajtája van.

Ezek közül a legismertebb a közönséges, valódi vagy orvosi levendula: ez az, amelyikből a gyógyhatású illóolajakat nyerik ki. És tulajdonképpen ez a legkevésbé igényes, és télálló is, ezért ha ezt választjuk, a levendula ültetése ősszel is történhet.

A levendula ültetése ősszel

És végül egy tipp, hogy a levendula ültetése ősszel ne tegyen kárt a növényben:

Jó tudni:

A frissen kiültetett levendulának mintegy 2 hónap szükséges, hogy gyökerei a kellő mértékben megerősödjenek. A még zsenge gyökerek viszont károsodhatnak a hirtelen bekövetkező erős fagyoktól.

Ezért ha a levendula ültetése az őszi időszakban történik, a levendulát úgy ültessük, hogy egy fekete kertészeti fóliát terítünk előtte a földre. Ha a levendula és a földje erre a fóliára kerül, akkor ez melegebb környezetet ad, így megvédheti levendulánkat az elfagyástól.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek