Igénytelen virágok, 3 szépséges növény

Igénytelen virágok

Igénytelen virágok 3 szépséges, könnyen kezelhető növény

Nincs is jobb dolog annál, mint amikor egy nyári hétvégén kiülünk a kertünkbe. Élvezzük a meleget, a madarak csicsergését, és persze mindenekelőtt gyönyörködünk dúsan növő, egészséges kerti virágaink csodálatos szépségében.

Szinte mindenki ezért álmodik kertes házról, és ez a kép lebeg a szeme előtt, amikor kiválasztja álmai otthonát. Ám mikor megkezdődik az új élet, rá kell jönnünk: ahhoz, hogy az álomkép megvalósuljon, meg is kell dolgozunk érte.

Szerencsére számos igénytelen virágot lehet találni. Köztük olyan igénytelen virágokat, melyek gondozása nem igazán igényel komoly befektetést, mégis kertünk ékei lehetnek. Íme az igénytelen virágok közül három, mely nemcsak könnyen kezelhető, de a kertedet is élénk színekkel tarkítja.

  1. Igénytelen, de gyönyörű: az aranycserje (Forsythia)

Sokan csak úgy ismerik: aranyeső, ami nem véletlen, hiszen úgy néz ki, mintha egy bokorra aranysárga eső hullott volna. Ezt a hatást élénksárga virágainak köszönheti, melyek tavasszal nyílnak. Nevezik még kerti aranyfának is, de igazából egy a lényeg: nemcsak szép, de igénytelen is.

Az aranycserje akár 2-3 méter magasra is megnőhet. Talajigénye nem bonyolult: tökéletesen megfelel neki bármilyen átlagos kerti föld. Szereti a napot, így ha igazán dús virágokat szeretnénk, válasszunk neki olyan helyet, ahol elegendő fény érheti. Szerencsére a kártevők sem annyira kedvelik, és a betegségektől sem kell félteni, és ráadásul még a benzingőzre sem érzékeny. Íme a tökéletes igénytelen virág: bárhol elél, és mindenhol gyönyörű.

Igénytelen virágok: aranycserje
Igénytelen virágok közé tartozik az aranycserje
  1. A kékeslila árnyalatot az igénytelen ligeti zsálya (Salvia nemorosa) biztosítja

A ligeti zsálya az igazán igénytelen évelő virágok közé tartozik. Mintegy 70 centiméter magasra nő, élénk színű, kékes-lilás árnyalatú virágai füzérszerűen elhelyezkedve nyílnak, ami csodásan dekoratív a zöld szárakon. Különösen szép kontrasztot alkothat, ha fehér vagy más, halványabb színű igénytelen virágok mellé ültetjük.

Kétszer is virágzik az évben, és nemigen igényel különösebb gondozást. Jó neki a homokos talaj, és bár ő is szereti a napot, félárnyékos helyen is elél.

Igénytelen virágok: ligeti zsálya
Igénytelen virágok: Ligeti zsálya
  1. A büdöske (Tagetes), nem szagolni, hanem szeretni kell

Bár az illata nem kellemes, azért nem is olyan vészes. Ráadásul virágai gyönyörű, élénksárga, narancsos, szinte vöröses színekben pompáznak, és elviselik a zordabb körülményeket is.

A büdöske vagy kedvesebb nevén bársonyvirág egy igénytelen virág. Kevés öntözés mellett is még nyár végén is megörvendeztet bennünket szépséges virágaival. A szaga egyébként jó szolgálatot is tesz: természetes módon riasztja el a bogarakat és kártevőket. Virágai ezzel szemben vonzzák a virágokat beporzó lepkéket, rovarokat. A büdöske tehát nemcsak az igénytelen virágok közé tartozik, de még szép és hasznos is.

Mi pedig élvezzük ki eme igénytelen virágok szépségét, kiülve a kertünkbe egy nehéz nap után.

Igénytelen virágok: Büdöske
Igénytelen virágok: Büdöske

Tavaszi fűvetés ideje

A szép kert alapja a gyep

A tavaszi gyep ápolása

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek