Gyep tavaszi ápolása: hogyan legyen mindig üde, zöld pázsitunk?

A gyep tavaszi ápolása

A gyep tavaszi ápolása: hogyan legyen mindig üde, zöld pázsitunk?

A 3 legfontosabb teendő tavasszal

Egy külső szemlélő számára egy kert akkor tűnik igazán ápoltnak, ha a gyönyörű, dús, élénkzöld fű egyenletesen rövid és csillogó. De mit kell tennünk ahhoz, hogy valóban így nézzen ki a mi kertünkben is? A gyep tavaszi ápolása cikkünk témája.

A válasz az, hogy gyakorlatilag a folyamatos törődés segít abban, hogy gyepünk ne csak egészséges legyen, de ápoltnak is látszódjon.

Persze télen megpihen a növényvilág is, így akkor mi is lazíthatunk egy picit. Ám ahogyan a tavasz első jelei megjelennek, ez egyúttal minket is figyelmeztet: ideje munkához látnunk.

A gyep tavaszi ápolása
A gyep tavaszi ápolása

A gyep tavaszi ápolása: mindenekelőtt tisztítsuk meg

Tavasszal a legelső feladatunk legyen az, hogy eltávolítjuk a gyepből az oda nem illő részeket. Első lépéseink ezek legyenek:

 • az avar, egyéb oda nem tartozó elszáradt növények eltávolítása;
 • az elhalt fűmaradványok kiszedése;
 • a gyep levegőztetése;
 • a moha kigereblyézése.

A munkálatok során fontos arra ügyelni, hogy maga az élő gyep ne sérüljön. Így válasszuk meg gondosan a gereblyét, és figyeljünk rá, hogy a gereblye fokai ne hatoljanak 2-3 centiméternél mélyebbre a talajba.

A gyep tavaszi ápolása
A gyep tavaszi ápolása: mindenekelőtt tisztítsuk meg

A gyep tavaszi ápolása: a talajtömörítés

A téli csapadék hatására a gyep alatti talaj fellazul, amit érdemes hengerezéssel visszatömöríteni. Ez azért lehet hasznos, mert ezáltal a fűtövek könnyebben tudnak bokrosodni.

A gyep tavaszi ápolása: gondoskodjunk a megfelelő tápanyagellátásról

A téli pihenő és a korábbi rendszeres nyírás miatt a talajban levő tápanyagok gyorsabban elfogynak. Így tavasszal mindenképpen érdemes pótolni a szükséges nyomelemeket egy kis trágyázással. Ezek lehetnek például a nitrogén, a foszfor vagy a kálium.

Miben segíthetik ezek a gyepünk egészséges fejlődését? Például:

 • elősegítik a fűszálak növekedését;
 • ellenállóbbá teszik a gyepet a betegségekkel szemben;
 • jobban elviselik a kevésbé kedvező körülményeket;
 • a gyökérzet fejlődését segítő anyagoknak köszönhetően pedig növelik a növények víz- és tápanyagfelvevő képességét.

A gyep tavaszi ápolása

A gyep  ápolása: feladatok minden időszakra

A fentieken kívül természetesen azok a feladatok sem maradhatnak el tavasszal sem, melyeket máskor is el kell végeznünk. Ha valóban szépséges zöld gyepet szeretnénk a kertünkbe, semmiképpen se feledkezzünk meg ezekről:

 • A gyep rendszeres, bőséges öntözése – természetesen az évszak adottságait figyelembe véve.
 • A gyep rendszeres nyírása: heti rendszerességgel, maximum 5-6 cm hosszú fűszálakat hagyva. Figyeljünk arra is, hogy a nyírószerszám mindig kellően éles legyen. Az eltávolított részeket mindig távolítsuk el a gyepről.
 • A gyep rendszeres gyomlálása. A bőséges öntözés és nyírás ugyanis nemcsak a gyep fűszálainak növekedését segíti elő, hanem más, nemkívánatos növényekét is. Ezeket érdemes bizonyos időközönként eltávolítani, de itt is ügyeljünk rá, hogy a gyep maga ne sérüljön tőle.

A gyep tavaszi ápolása

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek