Milyen napszakban permetezzünk kertünkben?

Milyen napszakban permetezzünk kertünkben?

Milyen napszakban permetezzünk kertünkben?

Szeretjük vagy sem, tény, hogy a permetezés néha elkerülhetetlen, ha kertünkben szép és egészséges növényeket szeretnénk látni. De egy kezdő kertész számára rögtön felmerülhet a nyilvánvaló kérdés: hogyan és milyen napszakban permetezzünk? Ám a kérdésre nem is olyan egyszerű a válasz, ugyanis van néhány tényező, ami befolyásolhatja, hogy milyen napszakban permetezzünk.

Annyit mindenesetre már előre elárulhatunk, hogy a permetezés ideális napszaka jelen állás szerint – az éjszaka. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük inkább a főbb tudnivalókkal.

Hogyan permetezzünk, és milyen napszakban permetezzünk?

A permetezés egy olyan művelet, melynek segítségével megvédhetjük kertünk növényeit a különböző kártevőktől – méghozzá úgy, hogy elpusztítjuk ezeket a kártevőket. A kártevők lehetnek többek között:

A permetezés fajtáiból – attól függően, hogy mennyi permetlével, milyen cseppnagyságban permetezünk – többfélét különböztetünk meg:

  • ködszerű permetezés;
  • áztató permetezés;
  • sugárszerű permetezés.

Azt, hogy a permetezés melyik módja lesz alkalmas, egyrészt a kártevő fajtája, illetve az évszak határozza meg, amikor permetezni akarunk. Tavasszal és nyáron például a legtöbb kártevő ellen ködszerű permetezéssel szoktak védekezni.

Arra a kérdésre pedig, hogy pontosan milyen napszakban permetezzünk, többek között az adott évszak is segíthet. Főleg azért, mert az, hogy milyen napszakban permetezzünk, attól is nagyban függ, hogy milyen az aktuális hőmérséklet.

Milyen napszakban permetezzünk kertünkben?
Milyen napszakban permetezzünk kertünkben?

Milyen napszakban permetezzünk, és mikor ne permetezzünk semmiképp?

A permetezés ideális időszaka, mint az élet legtöbb területén, valahol az arany középúton lesz megtalálható. Mit értünk ezen pontosan? Azt, hogy sem túl melegben, sem túl hidegben nem szabad permetezni, mert többet árthat, mint használhat. Nézzük meg egy kicsit részletesebben a kérdést:

  • Fagyos időben ne permetezzünk, mert az nagyban csökkenti a permetezés hatékonyságát. A tél végi-kora tavaszi permetezés akkor kezdődhet, mikor a hőmérséklet már hajnalonként is fagypont fölött van.
  • Kánikulában (27C fölött) is tilos permetezni, mert a permetcseppeket érő napsugárzás súlyos perzselődést okozhat a növényeken.

Ezen meteorológiai megfontolások alapján a permetezés elvégzésének ideális napszakai az esti, késő esti és kora hajnali időszakok. A gyakorlatban manapság egyre inkább az éjszakai permetezés kezd egyre népszerűbbé válni. Már csak azért is, mert ilyenkor a hasznos állatoknak/rovaroknak kevésbé ártunk vele.

Milyen napszakban permetezzünk kertünkben?
Milyen napszakban permetezzünk kertünkben?

Milyen napszakban permetezzünk – további tanácsok a megfelelő időszak megtalálásához

Azt, hogy milyen napszakban permetezzünk, egyéb tényezők is befolyásolhatják, így például:

  • gyümölcsfákat inkább ne permetezzünk, amikor nedvesek (harmatosak, vagy közvetlenül eső előtt/után), mert akkor lecsoroghat róluk a permetlé;
  • erős szélben ne permetezzünk, gyenge szélben pedig a szél irányába permetezzünk;

Összefoglalva: abban az időszakban és napszakban permetezzünk, amikor jók az időjárási körülmények, és biológiailag optimális a védekezési idő betartása szempontjából.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek