Édeskömény fűszernövény

Édeskömény

Édeskömény fűszernövény

Nehéz eligazodni a sokféle kömény között.. Vannak olyan kömények, melyek hivatalos nevében is szerepel a „kömény” elnevezés. Ezek közé tartozik a klasszikus kömény, azaz fűszerkömény vagy a római kömény, ami valójában nem a kömény nemzetségbe tartozik.

Aztán ott van az ánizs fűszernövény, melyet szoktak még édesköményként is emlegetni, vagy a kapor, más néven kerti kömény. Ráadásul az indiai curry fűszerkeverék (ami nem tévesztendő össze a curry fűszernövénnyel) főbb alkotóelemei: fűszerkömény, római kömény, kapor és édeskömény…

De nem az a célunk, hogy mindenkit összezavarjunk az elnevezésekkel. A fentiekben még az is közös, hogy mindegyik kiváló ételízesítő, fűszernövény, és ez a lényeg. Vegyük például az édeskömény fűszernövényt.




Az édeskömény fűszernövény rendszertani besorolása, származása, élőhelye

Az édeskömény, ahogyan a fent említett társai is, a zellerfélék családjába tartozik, és a Foeniculum nemzetség legismertebb tagja. Három legismertebb változata:

  • közönséges édeskömény,
  • fűszer (édes) édeskömény /római édeskömény,
  • olasz édeskömény/gumós édeskömény.

Az édeskömény a mediterrán vidékekről származik, de napjainkban bármilyen területen megterem, ahol sok a napsütés, és meleg van. Nálunk ismerik még: ánizskapor, vezérkapor, fennel neveken, ismert olasz megfelelője: finocchio.

Édeskömény
Édeskömény gumók




Az édeskömény megjelenése, igényei, termesztése

Az édeskömény évelő (néha kétéves) fűszernövény, mely akár 1 méternél magasabbra is megnőhet. Ernyősvirágzata sárga, termései zöldesbarnák vagy zöldessárgák; külseje a kaporra emlékeztet, illata pedig az ánizsra.

Az édeskömény fény- és melegigényes fűszernövény, mely eleinte sok, később kevesebb vizet igényel; a közepesen kötött talaj a legideálisabb számára.

Az édeskömény magról szaporítható. Közepesen fagyérzékeny: a száraz kemény telek során elfagyhat, ezért inkább teleltessük.




Az édeskömény fűszernövény felhasználása

Az édeskömény, ahogyan a legtöbb fűszernövény, gyógyhatású is: termését, az abból kivont illóolaját és virágos hajtását használják erre a célra. Elsősorban étvágyjavító, puffadásgátló, görcsoldó, tejszaporító tulajdonságait használják ki.

Mindezeket az illóolaj mellett egyéb hatóanyagainak köszönheti: cukrok, fehérje, különböző vitaminok és ásványi anyagok is találhatóak benne. Az édeskömény fűszernövény továbbá pakolás formájában a fáradt szem felfrissítésére is alkalmas.

Az édesköményt csak egészben érdemes tárolni, hogy minél jobban meg tudjuk őrizni illóolaj-tartalmát.

Édeskömény




Az édeskömény fűszernövény felhasználása a konyhában

Az édeskömény nagyon egészséges fűszernövény: nemcsak magas vitamin- és ásványianyag-, hanem alacsony energiatartalmának köszönhetően is. Ahogyan illata, az íze is az ánizshoz hasonló, kellemesen egzotikus.

Az édeskömény az olaszok egyik kedvenc fűszernövénye, de általánosságban is elterjedt a használata. Salátákat, köreteket, főzelékeket, édességeket is készítenek belőle, valamint italok ízesítésére is használják (például a római változata az abszint fő ízesítője). Sajtokhoz is kiváló.

Az édeskömény magját levesek, halételek ízesítésére használják; reszelt gumóját pedig káposztasalátákba teszik. Szárított szárát Provance-ban parázsra szórják, hogy illata átjárja a roston sütött halféléket.

Édeskömény




Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek