A rebarbara jótékony hatásai

A rebarbara jótékony hatásai

A rebarbara jótékony hatásai

Tudd meg, miért jó ez a gyümölcs, ami valójában zöldség 🙂

A rebarbara több szempontból is egy különleges növény.

Már a neve is érdekes. Magyarul úgy hangzik, mintha egy női név rejlene benne, pedig valójában eredetileg a görög „rhéon” szóból származik.

A másik furcsaság, hogy a köztudatban az az elterjedt vélemény, hogy a rebarbara gyümölcs. Ennek oka az, hogy íze édes, és leginkább édességek ízesítésére használják, ám igazából a zöldségek közé tartozik.

A rebarbara azért is olyan nevezetes, mert számos jótékony hatása miatt egy nagyon egészséges – zöldség. 🙂 Lássuk, miért jó fogyasztani.

A rebarbara jótékony hatásai előtt néhány szó a rebarbaráról

A rebarbara ázsiai eredetű, igénytelen bokorféle növény, és többek között a sóskával is ugyanabba a családba tartozik.

Fogyasztásra csak a szára alkalmas, levelei ellenben nagy mennyiségben mérgezőek lehetnek. Tavasszal és nyáron érik, áprilisban már betakarítható.

A rebarbara jótékony hatása
A rebarbara jótékony hatásai már közismertek.

A rebarbara jótékony hatásai a benne rejlő rengetegféle hasznos anyagnak köszönhetően

A rebarbara többek között ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazza, melyeknek köszönhetően számos gyógyhatása ismert:

  • magas rosttartalom az egészséges emésztéshez;
  • kalcium a csontok erősítésére;
  • antioxidánsok, C-vitamin az immunrendszer és a keringés javítására;
  • lutein, A-vitamin a bőr és szem egészségéért;
  • K-vitamin a véralvadásra.

A rebarbara jótékony hatásai

A rebarabara jótékony hatásai: így hat egészségesen a szervezetünkre

Már az ókori kínaiak is kihaknázták a rebarbara jó tulajdonságait: gyökerét hashajtónak használták.

De a rebarbara manapság számos egyéb problémánkat is enyhítheti. Ezekre van jó hatással:

  1. Immunrendszer:

Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően fogyasztásával erősíthetjük szervezetünk ellenálló képességét.

  1. Testsúly:

Mivel alacsony a kalóriatartalma, diétázók számára ideális lehet a megfelelő étrend kialakításában. További jótékony növényi hatóanyagai pedig gyorsítják az anyagcsere-folyamatot, mely a zsírégetésben játszik fontos szerepet, így segíthet a fogyásban is.

  1. Emésztési problémák:

A rebarbara magas rosttartalma megakadályozza a gázosodás, puffadás kellemetlen érzését. Emellett emésztésserkentő, víz- és hashajtó hatása is van, ráadásul az étvágyat is növeli.

 

  1. Szív- és érrendszeri megbetegedések:

Alacsony a koleszterin- és zsírtartalma, ellenben sok rost van benne, így a szívnek nem okoz megterhelést a fogyasztása. Az ugyancsak benne található antioxidánsok pedig megvédhetnek bennünket a különböző szívbetegségek kialakulásától.

  1. A fogak és csontok épsége:

A rebarbarában levő sok kalcium véd csontritkulástól, és attól sem félnünk, hogy idő előtt kihullik a fogunk.

  1. Látásjavítás, bőrfiatalítás:

A lutein és az A-vitamin a szem és bőrünk épségének megőrzésében segít.

  1. Rákbetegség:

A lutein továbbá egyes rákbetegségek megelőzésére is alkalmas.

  1. Véralvadás:

A rebarbarában található K-vitamin a véralvadás megindításában játszik fontos szerepet, így segíti a sebek gyorsabb gyógyulását.

A rebarbara jótékony hatásai

Csicseriborsó élettani hatásai

Moha a kertben – miért is ne?

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek