A rebarbara jótékony hatásai
Tudd meg, miért jó ez a gyümölcs, ami valójában zöldség 🙂
A rebarbara több szempontból is egy különleges növény.
Már a neve is érdekes. Magyarul úgy hangzik, mintha egy női név rejlene benne, pedig valójában eredetileg a görög „rhéon” szóból származik.
A másik furcsaság, hogy a köztudatban az az elterjedt vélemény, hogy a rebarbara gyümölcs. Ennek oka az, hogy íze édes, és leginkább édességek ízesítésére használják, ám igazából a zöldségek közé tartozik.
A rebarbara azért is olyan nevezetes, mert számos jótékony hatása miatt egy nagyon egészséges – zöldség. 🙂 Lássuk, miért jó fogyasztani.
A rebarbara jótékony hatásai előtt néhány szó a rebarbaráról
A rebarbara ázsiai eredetű, igénytelen bokorféle növény, és többek között a sóskával is ugyanabba a családba tartozik.
Fogyasztásra csak a szára alkalmas, levelei ellenben nagy mennyiségben mérgezőek lehetnek. Tavasszal és nyáron érik, áprilisban már betakarítható.
A rebarbara jótékony hatásai a benne rejlő rengetegféle hasznos anyagnak köszönhetően
A rebarbara többek között ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazza, melyeknek köszönhetően számos gyógyhatása ismert:
- magas rosttartalom az egészséges emésztéshez;
- kalcium a csontok erősítésére;
- antioxidánsok, C-vitamin az immunrendszer és a keringés javítására;
- lutein, A-vitamin a bőr és szem egészségéért;
- K-vitamin a véralvadásra.
A rebarabara jótékony hatásai: így hat egészségesen a szervezetünkre
Már az ókori kínaiak is kihaknázták a rebarbara jó tulajdonságait: gyökerét hashajtónak használták.
De a rebarbara manapság számos egyéb problémánkat is enyhítheti. Ezekre van jó hatással:
Immunrendszer:
Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően fogyasztásával erősíthetjük szervezetünk ellenálló képességét.
Testsúly:
Mivel alacsony a kalóriatartalma, diétázók számára ideális lehet a megfelelő étrend kialakításában. További jótékony növényi hatóanyagai pedig gyorsítják az anyagcsere-folyamatot, mely a zsírégetésben játszik fontos szerepet, így segíthet a fogyásban is.
Emésztési problémák:
A rebarbara magas rosttartalma megakadályozza a gázosodás, puffadás kellemetlen érzését. Emellett emésztésserkentő, víz- és hashajtó hatása is van, ráadásul az étvágyat is növeli.
Szív- és érrendszeri megbetegedések:
Alacsony a koleszterin- és zsírtartalma, ellenben sok rost van benne, így a szívnek nem okoz megterhelést a fogyasztása. Az ugyancsak benne található antioxidánsok pedig megvédhetnek bennünket a különböző szívbetegségek kialakulásától.
A fogak és csontok épsége:
A rebarbarában levő sok kalcium véd csontritkulástól, és attól sem félnünk, hogy idő előtt kihullik a fogunk.
Látásjavítás, bőrfiatalítás:
A lutein és az A-vitamin a szem és bőrünk épségének megőrzésében segít.
Rákbetegség:
A lutein továbbá egyes rákbetegségek megelőzésére is alkalmas.
Véralvadás:
A rebarbarában található K-vitamin a véralvadás megindításában játszik fontos szerepet, így segíti a sebek gyorsabb gyógyulását.
Csicseriborsó élettani hatásai
Moha a kertben – miért is ne?
Kerti ötletek témájú cikkek
Kerttervezés témájú cikkek
Kertépítés témájú cikkek
Díszkert témájú cikkek