Azok a gaz gazok – nem is mindig olyan gazok 2.
3 ehető „gaz” + a leghasznosabb gyom
Korábban adtunk már néhány tippet arra, hogyan lehet megszabadulni kertünk nemkívánatos „betolakodóitól”, a haszontalan gazoktól. Ám mielőtt meggondolatlanul nekiállnánk, és mindet kiirtanánk, érdemes előtte utánajárni, nem lehet-e, hogy esetleg mégis hasznos lehet valamire?
Az előzőekben beszéltünk dekoratív gazokról, de gyógy- és egyéb hatásokkal rendelkezőkről is. Most ideje bemutatnunk azokat, melyek a konyhánk számára lehetnek előnyösek.
Nem is mindig gaz gazok – amelyek ehetők
- fehér/paraj libatop
Főleg azért egészséges, mert C-vitamint tartalmaz. Hajtásait megpárolva spárgához hasonló ételt készíthetünk belőle, míg leveleit főzelékként hasznosítják. Rokona pedig, ahogy neve is sejteti, főzelékként a spenótra emlékezet leginkább.
- százszorszép
Ki gondolná erről a kedves, esztétikus kis virágról, hogy ráadásul meg is lehet enni? Bár íze kicsit kesernyés, van, akit ez nem riaszt el, nyersen és feldolgozva is fogyasztják. A levelei salátába valók, virágát és termését pedig fűszerként hasznosítják. A tetejébe pedig még gyulladásgátló hatással is rendelkezik, sőt, az emésztőrendszeri és légúti panaszokat is enyhíti, teafőzet formájában.
- pitypang
Ez az egyik leggyakoribb gyomnövényünk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, és gyakorlatilag bármelyik része fogyasztható. Alkalmazzák máj- és vesebetegségek gyógyítására, de étvágygerjesztő és vízhajtó hatását is kihasználják. Fiatal hajtásait szendvicsbe, sült húsok mellé érdemes enni, de csinálnak belőle kávépótló port és ecetet is.
Látható hát, hogy nem kevés gaznak kikiáltott élőlény kiválóan használható táplálékként is. Ám van még egy említésre méltó növény, amely ahhoz képest, hogy „gaz”, az egyik legsokoldalúbban felhasználható. Nemcsak ehető, de számos más előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Vajon melyik lehet ez a növény?
Nem is mindig gaz gazok – a leghasznosabb gyom
Ez pedig nem más, mint a csalán. Bár sokan nem szeretik, hiszen ha nem vesszük észre, mikor elmegyünk mellette, bizony, kellemetlen érzéseket tud kelteni. Csípő, viszkető érzést hagy maga után. De lássuk, valójában miben oly sokoldalú ez a méltatlanul gyomként kezelt növény, melynek gyakorlatilag minden részét fel lehet használni valamire.
- leveleiből, hajtásaiból főzelék, leves, sőt szárítva fűszer is készülhet
- a „nagy csalán” és „rostcsalán” szárának kenderszerű rostjaiból zsineget és szövetet is készítettek
- takarmánynak is jó
- rovarűző hatású
- gyógyhatású:
- enyhíti a reumás tüneteket
- alternatív szerként használják rák ellen
- véd a baktériumos fertőzésektől
- jó emésztőrendszeri panaszokra
- herpesz ellen is használják
- csökkenti a vérnyomást és vércukorszintet