Medvehagyma (Allium ursinum) származása, története
Származás:
A medvehagyma (Allium ursinum) az egyszikűek osztályába, a spárgavirágúak rendjébe, ezen belül az amarilliszfélék családjába tartozó faj. Európában és Kis-Ázsiában őshonos, nedves erdőkben, ligetes területeken, patakok mentén fordul elő. Magyarországon is gyakori, főleg a Dunántúlon és az Északi-középhegységben.
Történelem:
A medvehagyma ősidők óta ismert és használt gyógynövény. Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték gyógyhatásait. A medvehagyma nevét onnan kapta, hogy a medvék előszeretettel fogyasztják a téli hibernáció után, hogy pótolják a vitaminhiányt.
A medvehagyma a középkorban is népszerű gyógynövény volt. A kolostorokban termesztették és gyógyászati célokra használták. A 16. században Hieronymus Bock német botanikus írta le először a medvehagyma gyógyhatásait.
A medvehagyma a 19. században is népszerű volt, de a 20. században visszaszorult a használata. Az utóbbi évtizedekben ismét felfedezték a medvehagyma értékeit, és egyre népszerűbb a konyhában és a gyógyászatban is.
Felhasználás:
A medvehagyma leveleit és virágait fogyasztják. A levelek frissen salátákba, levesekbe, szendvicsekbe tehetők. A medvehagyma pesto is nagyon finom. A medvehagyma virágait is fogyaszthatjuk salátákba, szendvicsekbe.
A medvehagyma gyógyhatásai is jelentősek. Vértisztító, vérnyomáscsökkentő, emésztést serkentő, immunerősítő hatással bír. A medvehagyma hatékony a megfázás, influenza ellen is.
Medvehagyma szedése:
A medvehagyma szezonja március-áprilisra esik. Fontos, hogy csak olyan helyen szedjünk medvehagymát, ahol nem szennyezett a levegő és a talaj. A medvehagyma leveleit és virágait szedhetjük. A medvehagyma gyökerét nem szabad szedni, mert az a növény pusztulásához vezethet.
Fontos:
A medvehagyma összekeverhető a gyöngyvirággal, ami mérgező. A medvehagyma levelei szélesebbek, mint a gyöngyvirág levelei, és fokhagyma illatúak. Ha nem biztosak vagyunk benne, hogy medvehagymát szedtünk-e, akkor ne fogyasszuk el.
Medvehagyma (Allium ursinum) jellemzői
Megjelenés:
A medvehagyma 30-50 cm magas, évelő növény. Hagymája hosszúkás-tojásdad, buroklevele ép. Levelei hosszú nyelűek, 5-25 cm hosszúak, 2-5 cm szélesek, lándzsásak, elliptikusak, hegyes csúcsúak, keskenyedő vállúak. A levelek színe sötétzöld, fonákjuk világosabb. Virágzata ernyős, fehér színű, 6-12 mm hosszú lepellevelekkel. A virágkocsányok 1-2-szer hosszabbak a lepelnél.
Jellemzők:
- Erős fokhagyma illatú és ízű.
- Nedves, árnyékos erdőket, ligetes területeket kedvel.
- Március-áprilisban virágzik.
- Magyarországon védett növény.
Felépítés:
- Gyöktörzse: rövid, húsos.
- Hagyma: hosszúkás-tojásdad, buroklevele ép.
- Szár: egyenes, hengeres.
- Levelek: hosszú nyelűek, lándzsásak, elliptikusak, hegyes csúcsúak, keskenyedő vállúak.
- Virágzat: ernyős, fehér színű.
- Virág: 6 lepellevél, 6 porzószálat, 1 magház.
Rövid leírás:
A medvehagyma egy erdei növény, amelynek jellegzetes fokhagyma illata és íze van. Levelei sötétzöldek, virágai fehérek. Március-áprilisban virágzik. Magyarországon védett növény.
A medvehagyma egy értékes növény, amelynek számos jótékony hatása van. Fogyasztható frissen, salátákba, levesekbe, szendvicsekbe. A medvehagyma pesto is nagyon finom. A medvehagyma gyógyhatásai is jelentősek. Vértisztító, vérnyomáscsökkentő, emésztést serkentő, immunerősítő hatással bír. A medvehagyma hatékony a megfázás, influenza ellen is.
Mérete:
A medvehagyma 30-50 cm magasra nő. Levelei 5-25 cm hosszúak, 2-5 cm szélesek. Virágai 6-12 mm hosszúak.
Virág:
A medvehagyma virágai fehérek, 6 lepellevéllel, 6 porzószállal és 1 magházzal. Ernyős virágzatban nyílnak.
Fontos:
A medvehagyma összekeverhető a gyöngyvirággal, ami mérgező. A medvehagyma levelei szélesebbek, mint a gyöngyvirág levelei, és fokhagyma illatúak. Ha nem biztosak vagyunk benne, hogy medvehagymát szedtünk-e, akkor ne fogyasszuk el.
Medvehagyma (Allium ursinum) gondozása
Napfény és víz igénye:
A medvehagyma árnyékos, nedves helyet kedvel. A tűző napsütést nem viseli el jól. Fontos, hogy a talaj nedves legyen, de ne pangjon benne a víz.
Hőmérséklet:
A medvehagyma jól bírja a hideget, akár -20 °C-ig is. A nyári meleget is elviseli, de ilyenkor a levelei megbarnulhatnak.
Öntözés:
A medvehagyma öntözése száraz időszakban szükséges. Fontos, hogy ne öntözzük túl, mert a növény gyökerei rothadhatnak.
Tápoldatozás:
A medvehagymának nem feltétlenül szükséges tápoldatozás. Ha a talaj tápanyagban szegény, akkor tavasszal és ősszel adhatunk neki komposztot vagy trágyát.
Növényvédelem:
A medvehagyma nem hajlamos a betegségekre és a kártevőkre. A leggyakoribb kártevő a medvehagyma-levéltetű, amely ellen permetezhetünk csalánlével vagy neemolajjal.
Fontos:
A medvehagyma Magyarországon védett növény, ezért tilos a természetben gyűjteni. Ha medvehagymát szeretnénk termeszteni, akkor azt kertészetben vásárolhatjuk meg.
Tippek:
- A medvehagyma jól szaporítható magról és tőosztásról is.
- A medvehagyma leveleit frissen fogyaszthatjuk salátákba, levesekbe, szendvicsekbe.
- A medvehagyma pesto is nagyon finom.
- A medvehagyma gyógyhatásai is jelentősek. Vértisztító, vérnyomáscsökkentő, emésztést serkentő, immunerősítő hatással bír. A medvehagyma hatékony a megfázás, influenza ellen is.
Medvehagyma (Allium ursinum) virágja
- Szín: Tiszta hófehér.
- Forma: Az ernyős virágzatot apró, csillagformájú virágok alkotják.
- Szirmok: Általában 6 sziromszerű lepel alkotja a virágot, melyek hosszúkásak, végükön kicsit hegyesek.
- Méret: A virágok maguk kicsik, nagyjából 6-12 mm hosszúak
- Enyhe fokhagyma illat: Közelről a virágnak is enyhén érezhető a jellegzetes medvehagyma aromája.
- Virágzási idő: Március végétől egészen áprilisig nyílik, tehát a levelek megjelenésével nagyjából egy időben.
- Porzók: A virágok közepén 6 darab világos porzószállal találkozhatunk.
Érdekességek a medvehagyma virágáról:
- Ehető: A medvehagyma virágai is fogyaszthatók, díszíthetnek salátákat, szendvicseket, adnak egy kis plusz aromát az ételeknek.
- Rovarcsalogató: A tiszta fehér szín és a virágzat formája nagyon vonzó a beporzó rovarok számára.
Medvehagyma (Allium ursinum) levelei
Íme a medvehagyma leveleinek legfontosabb jellemzői:
- Szín: Élénk sötétzöld, a fonákja (alsó része) világosabb, matt zöldes árnyalatú.
- Forma: Hosszúkás, lándzsás vagy széles, elliptikus formájú, hegyes csúccsal és keskenyedő vállakkal.
- Méret: 5-25 cm hosszúak és 2-5 cm szélesek általában.
- Széle: Sima, nem fogazott.
- Erezete: A fő levélér jól látható, ezen kívül pedig oldalirányú, finomabb erezett is észrevehető.
- Megjelenés: Fényes, sima felületű, fiatal leveleknél kissé viaszosnak is tűnhet.
- Illat: Jellegzetes, intenzív fokhagymaillat, különösen, ha a leveleket kicsit megtöröd, megdörzsölöd.
Fontos megjegyzések:
- A medvehagyma levelei összetéveszthetők egyes mérgező növényekkel, mint például a gyöngyvirágéval. Ezért fontos, hogy az illata és a többi jellemző alapján is megbizonyosodj a növényről gyűjtés előtt.
- A medvehagyma levelei tavasz elején a legzsengébbek és legízletesebbek, a virágzás utáni időszakban már kissé durvábbá válhatnak.
Medvehagyma (Allium ursinum) ültetése a kertbe
A medvehagyma ültetése a kertbe két időpontban is lehetséges:
Ősszel:
- Időpont: Augusztus végétől november végéig ültethető.
- Előny: A téli hideghatás szükséges a csírázáshoz, így tavasszal már kikelnek a magok.
- Hátrány: A tél folyamán a magok kiszáradhatnak, elfagyhatnak.
Tavasszal:
- Időpont: Március elejétől április végéig ültethető.
- Előny: Biztosabb a csírázás, mert a magok már melegebb talajba kerülnek.
- Hátrány: A magoknak hosszabb időre van szükségük a csírázáshoz.
Ültetés:
- Hely: Válasszunk árnyékos, nedves, de nem pangó vízzel teli helyet a kertben.
- Talaj: A talaj legyen jó vízáteresztő, humuszban gazdag.
- Ültetés: A magokat 1-2 cm mélyre ültessük, 5-10 cm távolságra egymástól.
- Gondozás: A talajt tartsuk nedvesen, de ne öntözzük túl. A gyomokat rendszeresen távolítsuk el.
Tippek:
- A medvehagyma tőosztással is szaporítható.
- A medvehagyma gyorsan terjed, ezért érdemes egy helyre ültetni, ahol nem zavarja a többi növényt.
- A medvehagyma leveleit frissen fogyaszthatjuk salátákba, levesekbe, szendvicsekbe.
- A medvehagyma pesto is nagyon finom.
- A medvehagyma gyógyhatásai is jelentősek. Vértisztító, vérnyomáscsökkentő, emésztést serkentő, immunerősítő hatással bír. A medvehagyma hatékony a megfázás, influenza ellen is.
Szaporítása
A medvehagyma szaporítása történhet magról és tőosztásról is.
Magról:
- Időpont: A magokat ősszel (augusztus végétől november végéig) vagy tavasszal (március elejétől április végéig) ültethetjük.
- Előnyök: A magról szaporított növények erősebbek és ellenállóbbak.
- Hátrányok: A magról szaporítás lassabb, mint a tőosztás.
Tőosztás:
- Időpont: A tőosztás a legjobb időpontja a kora tavasz (március-április) vagy a késő ősz (október-november).
- Előnyök: A tőosztás gyorsabb és egyszerűbb, mint a magról szaporítás.
- Hátrányok: A tőosztással szaporított növények kevésbé ellenállóak.
Magról szaporítás lépései:
- Válasszunk ki egy árnyékos, nedves, de nem pangó vízzel teli helyet a kertben.
- A talajt lazítsuk fel és keverjük össze komposzttal.
- A magokat 1-2 cm mélyre ültessük, 5-10 cm távolságra egymástól.
- A talajt tartsuk nedvesen, de ne öntözzük túl.
- A gyomokat rendszeresen távolítsuk el.
- A magok tavasszal fognak kikelni.
Tőosztás lépései:
- Válasszunk ki egy erős, egészséges medvehagyma tövet.
- Ássuk ki a tövet óvatosan, hogy ne sértsük meg a gyökereket.
- Osszuk szét a tövet 2-3 részre, ügyelve arra, hogy mindegyik részen legyen gyökér és levél.
- Ültessük el a tőosztályokat egy árnyékos, nedves helyen.
- A talajt tartsuk nedvesen, de ne öntözzük túl.
- A tőosztályok hamarosan meggyökereznek és új növényeket fognak nevelni.
Tippek:
- A medvehagyma gyorsan terjed, ezért érdemes egy helyre ültetni, ahol nem zavarja a többi növényt.
- A medvehagyma leveleit frissen fogyaszthatjuk salátákba, levesekbe, szendvicsekbe.
- A medvehagyma pesto is nagyon finom.
- A medvehagyma gyógyhatásai is jelentősek. Vértisztító, vérnyomáscsökkentő, emésztést serkentő, immunerősítő hatással bír. A medvehagyma hatékony a megfázás, influenza ellen is.
Szedése
A medvehagyma szedése némi odafigyelést és tudatosságot igényel. Fontos szem előtt tartanunk a következőket:
Védettség:
- Magyarországon a medvehagyma védett növény, így természetvédelmi területeken, vadon élő állományokból tilos a gyűjtése!
- Kertészetekben megvásárolhatod, vagy megpróbálhatod nevelni saját kertedben.
Összetéveszthetőség:
- A medvehagyma levelei nagyon hasonlítanak a mérgező gyöngyvirág és őszi kikerics leveleire. Gyűjtésénél maximális körültekintés szükséges!
- A medvehagyma jellegzetes fokhagymaillata segíthet az azonosításban. Dörzsölj meg egy levelet az ujjad között, és szagold meg.
Mikor szedjük:
- A medvehagyma a virágzás előtt a legfinomabb és legzsengébb. Kora tavasszal, jellemzően március-áprilisban szedhető.
- Virágzás után a levelek kezdenek megkeményedni és ízük is kissé kesernyésebb lesz.
Hogyan szedjük:
- Lehetőleg csak annyit szedjünk, amennyit felhasználunk, így nem vesszük el feleslegesen a növénytől a regenerálódás lehetőségét.
- A leveleket közvetlenül a talaj felett vágjuk el, éles késsel vagy ollóval. Ne tépjük ki a hagymával együtt!
- Mindig hagyjunk meg pár levelet a növényen.
- Szedés után alaposan mossuk meg a leveleket, és hamarosan használjuk fel.
Tippek:
- Ha bizonytalan vagy a beazonosításban, ne szedd le a növényt!
- Kérd szakértő vagy tapasztalt ember segítségét.
- Lehetőleg szedj inkább saját kertedből vagy olyan helyről, ahol garantáltan nem összekeverhető más mérgező növénnyel.
Fontos: Súlyos mérgezés is kialakulhat, ha összetéveszted a medvehagymát más növényekkel. Ha nem vagy 100%-ig biztos a növényben, semmiképp se fogyaszd el!
Mire használjuk a medvehagymát?
A medvehagyma egy rendkívül sokoldalú növény, ízletes és egészséges is egyben. Íme, mire használhatod:
Kulináris felhasználás:
- Frissen: A leveleit frissen fogyaszthatod salátákban, szendvicsekben, turmixokban. Vágd apróra, vagy készíts belőle pesto-t.
- Levesek: Krémleves, zöldségleves gazdagítására tökéletes, de főzelékhez is adhatod.
- Főételek: Pirítva köretként tálalhatod, töltelékekbe (húsokhoz, tésztákba) keverve is nagyon finom.
- Medvehagymás pesto: Olajos magvakkal, sajttal, kis fokhagymával, olajjal turmixold össze, és sokféleképpen felhasználhatod.
- Sóban eltenni: Aprítsd fel a medvehagymát, keverjük össze jó minőségű sóval, és hagyjuk állni néhány napot. Ezután fűszerként használhatod.
Gyógyhatásai:
- Vértisztító: Kiváló méregtelenítő, serkenti a szervezet salaktalanító folyamatait.
- Magas vérnyomás: Szabályozza a vérnyomást, javítja a vérkeringést.
- Immunerősítés: Antibakteriális és vírusölő hatással is bír, segít megelőzni a betegségeket.
- Emésztés: Fokozza az emésztést, segít a puffadás és a hasi görcsök enyhítésében.
- Megfelelő koleszterinszint: Csökkentheti a káros koleszterin szintjét.
Fontos: Mint minden gyógynövénynél, a medvehagyma fogyasztásánál is fontos a mértékletesség, illetve bizonyos betegségek, állapotok (pl. terhesség, szoptatás) esetén előzetes konzultáció szükséges az orvossal.
Teleltetése
Jó hír, hogy a medvehagyma teleltetésével nem kell külön foglalkoznod a kertben. Ez a növény tökéletesen alkalmazkodott a magyar időjárási viszonyokhoz és kiválóan átvészeli a telet.
Így telel a medvehagyma kertben:
- Visszahúzódás: A virágzás és a termésképzés után a medvehagyma levelei elszáradnak, a növény földalatti hagymájába visszahúzódik. Ez egy természetes folyamat, ami a növény téli túlélési stratégiájának része.
- Télállóság: A föld alatti hagyma tökéletesen fagyálló, a hideg hónapokban is nyugalmi állapotban várja a tavaszt.
- Előbújás: Amint a talaj kissé felmelegszik és több fény éri, a medvehagyma hagymái újra hajtani kezdenek. Ez általában már kora tavasszal, március-április körül várható.
Teendőd a medvehagyma teleltetésével kapcsolatban:
- Hagyd békén: Semmiféle teendő nincsen vele ősszel és a téli hónapokban. Legfeljebb ha teljesen kiszáradt a föld feletti része és zavaró, levághatod, de ez sem szükséges.
- Mulcsozás: Ha a medvehagymád olyan területen van, ahol nem segíti más növények lombja a téli védelmet, vékony réteg avarral, esetleg szalmával takarhatod a területet. Ez véd a kiszáradástól és még extra tápanyagokat is biztosít.
Tippek:
- A medvehagyma jól nő félárnyékos, árnyékos helyeken, kifejezetten kedveli a fák, bokrok alatti területeket, ahol természetes levéltakarás védi hidegben is.
- Magról vetett medvehagyma esetén a kis növényeknek néha még hasznos lehet egy kis talajtakarás a télen.
A medvehagyma gondozása egyébként is minimális terhet jelent, a növény jól érzi magát a hagyományos kerti viszonyok között.
Medvehagyma (Allium ursinum) lehetséges betegségei, kártevői
A medvehagyma (Allium ursinum) egy ellenálló növény, de sajnos nem mentes a betegségektől és kártevőktől. Íme, néhány lehetséges probléma:
Betegségek:
- Lisztharmat: Ez a gombás fertőzés a levelek fehér foltosodását, elszíneződését okozza. Súlyos esetben a levelek elhalhatnak. Megelőzés: Jó légkeringést biztosító ültetés, fertőzött növényi részek eltávolítása.
- Rozsdagomba: Sárga, barna foltokat okoz a leveleken, gyengítheti a növényt. Megelőzés: Megelőző permetezés gombaölő szerrel, fertőzött növényi részek eltávolítása.
- Botrytisz: Barna foltokat és rothadást okoz a leveleken és a hagymán. Megelőzés: Jó vízelvezetés, fertőzött növényi részek eltávolítása.
Kártevők:
- Medvehagyma-levéltetű: Apró, zöld színű rovarok, melyek a levelek nedveit szívogatják, gyengítve a növényt. Megelőzés: Erős vízsugárral való lemosás, katicák betelepítése.
- Hagymalégy: A légy lárvái a hagymában táplálkoznak, károsítva azt. Megelőzés: Hálóval való takarás, növényi forgató.
- Csigák: A leveleket fogyasztják, jelentős károkat okozhatnak. Megelőzés: Csigaölő szer használata, sörélesztő csapda kihelyezése.
Tippek:
- Rendszeresen ellenőrizd a medvehagyma növényeket, hogy korai stádiumban felfedezd a betegségeket és a kártevőket.
- Távolítsd el a fertőzött növényi részeket, hogy megelőzd a fertőzés terjedését.
- Használj természetes növényvédelmi szereket, ha szükséges.
- Támogasd a hasznos rovarokat, mint a katicák, melyek segítenek a kártevők elleni küzdelemben.
Fontos megjegyezni, hogy a megelőzés a legjobb védekezés a medvehagyma betegségei és kártevői ellen. A megfelelő helyválasztás, a gondozás és a növények megfigyelése segíthet megőrizni a növények egészségét.
Gyakori problémák a medvehagyma termesztésénél és megoldásuk
Lassú növekedés:
- Lehetséges ok: Túl kevés fény, tápanyaghiány, pangó víz, nem megfelelő talajszerkezet.
- Megoldás: Ültessük a medvehagymát árnyékos, de világos helyre, javítsuk a talaj minőségét komposzttal, biztosítsunk jó vízelvezetést, lazítsuk fel a talajt.
Sárguló levelek:
- Lehetséges ok: Tápanyaghiány, vízhiány, túlöntözés, gombás fertőzés.
- Megoldás: Műtrágyázás komposzttal, a talaj nedvesen tartása, de nem pangó vízben, a vízelvezetés javítása, gombás fertőzés esetén gombaölő szer használata.
Fekete foltok a leveleken:
- Lehetséges ok: Gombás fertőzés, levéltetvek.
- Megoldás: Gombás fertőzés esetén gombaölő szer használata, levéltetvek ellen rovarölő szer használata vagy természetes módszerek, mint a katicák betelepítése.
Elhervadó levelek:
- Lehetséges ok: Hőség, szárazság, túlöntözés, kártevők.
- Megoldás: A talaj nedvesen tartása, de nem pangó vízben, árnyékosabb helyre ültetés, kártevők elleni védekezés.
Tippek:
- A medvehagyma nem igényel nagy gondozást, de figyeljünk a megfelelő fényviszonyokra, a talaj minőségére és a vízellátásra.
- Rendszeresen ellenőrizzük a növényeket, hogy korai stádiumban felfedezzük a problémákat.
- Használjunk természetes növényvédelmi szereket, ha szükséges.
- Támogasd a hasznos rovarokat, mint a katicák, melyek segítenek a kártevők elleni küzdelemben.
Érdekességek a medvehagymáról
- Sokféle néven emlegetik: kígyóhagyma, poroszhagyma, erdei fokhagyma, boszorkányhagyma, sási hagyma, sajamás, salamás, de szinte minden külföldi ország elnevezésében benne foglaltatik a „medve” szó.
- A medve kedvence: A medvék előszeretettel fogyasztják a medvehagymát, miután a téli hibernációból felébrednek, innen ered a növény magyar neve is.
- Régi gyógynövény: A medvehagymát már az ókorban is használták gyógyászati célokra. Vértisztító, vérnyomáscsökkentő, emésztést serkentő, immunerősítő hatással bír.
- Kulináris élvezet: A medvehagyma leveleit frissen salátákba, levesekbe, szendvicsekbe fogyaszthatjuk. Készíthető belőle pesto, chutney, de szárítva is felhasználható.
- Természetvédelmi oltalom alatt áll: Magyarországon a medvehagyma védett növény, így természetvédelmi területeken tilos a gyűjtése.
Történetek a nagyvilágból:
- Németországban: A medvehagyma a tavasz hírnöke. A németek „Bärlauch” néven ismerik és nagy becsben tartják. Számos ételhez használják, sőt, medvehagymafesztiválokat is rendeznek.
- Franciaországban: A medvehagymát „ail des ours” néven ismerik. Hagyományosan levesekhez és salátákhoz használják.
- Olaszországban: A medvehagymát „aglio orsino” néven ismerik. A toszkán konyhában különösen népszerű, pestot és tésztaszószt is készítenek belőle.
- Japánban: A medvehagymát „junsai” néven ismerik. Gyakran használják salátákhoz és tempurához.
A medvehagyma nemcsak finom és egészséges, de számos történet és legenda is fűződik hozzá. A tavasz ízét hozza el a konyhánkba, és egy kis ízelítőt ad a természet csodáiból.
Medvehagyma – Tények röviden
Tulajdonság | Tény |
---|---|
Tudományos név | Allium ursinum |
Magyar név | Medvehagyma |
Leírás | Többéves, hagymás növény, jellegzetes fokhagyma illattal |
Virágzás | Március-április |
Előfordulás | Erdők, ligetes területek |
Védettség | Magyarországon védett növény |
Felhasználás | Kulináris és gyógyászati |
Kulináris felhasználás | Levesek, saláták, pesto, chutney |
Gyógyászati hatások | Vértisztító, vérnyomáscsökkentő, emésztést serkentő, immunerősítő |
Érdekességek | A medvék kedvence, sokféle néven emlegetik, a tavasz hírnöke |
Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:
- Díszkert
- Fűszer és gyógynövények
- Gyümölcs
- Gyümölcs infók
- Kertépítés
- Kerti ötletek
- Kerti virágok
- Kerttervezés
- Konyhakert
- Magaságyás
- Szobanövény
- Zöldség
- Zöldség infók
- Virág infók
- Szobanövények
- Gyógynövény infó
- Kerti virág infók
- Madár infók
Képek: Vistacreate, Pixabay
Medvehagyma (Allium ursinum) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.