Varjúháj, a régi idők örökzöld gyógynövénye
Régi idők ismert, ám mára már kissé méltatlanul elfeledett gyógynövénye a kövi varjúháj – ami természetesen fűszernövénynek is kiváló lehet.
Miért érdemes akár saját kertünkben is megpróbálkozni a gyógynövénnyel? Mert igénytelen, bírja a szárazságot – ráadásul védett növény. Így ha szeretnék gyógyhatásait és dekoratív megjelenését élvezni: termesszünk magunknak!
A varjúháj gyógynövény rendszertani besorolása, előfordulása
A varjúháj elnevezés egy nagy, rengeteg fajból álló nemzetséget (Sedum) takar. Magyarországon a borsos varjúháj és a hatsoros varjúháj faja a legelterjedtebb.
A gyógynövény – Ausztrália és pólusok kivételével – szinte az egész világon elterjedt, így Európában is gyakran találkozhatunk vele. A természetben elsősorban köves lejtőkön, sziklás részeken fordul elő, így nem véletlen, ha leginkább napos sziklakertekbe, tetőterekre érdemes telepíteni.
A varjúháj gyógynövény megjelenése, igényei
A kövi varjúháj egy igénytelen évelő, örökzöld, pozsgás gyógynövény, mely 15-20 cm magas, tömött párnácskákká fejlődik. Húsos levelei sok vizet tudnak megkötni, de tűformájuknak köszönhetően viszonylag kevés nedvesség tud elpárologni belőlük. Ezek a levelek télen sem hullanak le, csak a színűk fordul bordós árnyalatúvá.
A gyógynövényt elsősorban dekoratív, szürkéskék levelei teszik a sziklakertek ékévé, de tavasszal-nyár elején sárga virágaiban is gyönyörködhetünk. A lepkék és a méhek is kedvelik, mert kiváló nektárforrást biztosít nekik.
A kövi varjúháj szereti a sok napfényt, és nem igényel különösebb gondozást. Mindössze arra érdemes ügyelni, hogy ne érje hosszan a pangó víz, ezért válasszunk neki jó vízelvezető, laza, kavicsos élőhelyet. Öntözni sem különösebben szükséges, mivel bőven elegendő neki a lehulló csapadék nedvessége.
A varjúháj gyógynövény felhasználása
A gyógynövény íze jellegzetesen savanykás, csípős, ezért fűszernövényként is előszeretettel felhasználják. Elsősorban levesekbe, salátákba teszik, de pörköltek, vadas ételek ízesítője is lehet: manapság a francia konyhaművészet egyik kedvelt fűszere.
A növénynek elsősorban a zsenge, tavasszal kifejlődő leveleit, hajtásait fogyasztják, melyek egész évben szüretelhetőek. Amire érdemes vigyázni: nagyon hasonlít magyarországi leggyakoribb rokonára, a borsos varjúhájra, ami hasmenést, szájüregi irritációt okozhat.
A varjúháj gyógynövény gyógyhatásai
A gyógynövényt magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően korábban a skorbut enyhítésére használták, de azóta további jótékony hatásaira is fény derült. Ilyenek például a magas vérnyomás és érrendszeri megbetegedések elleni védelem.
A gyógynövény további jótékony hatásai:
- erősíti az immunrendszert;
- fájdalomcsillapító hatású;
- fokozza a testünk inzulintermelésének intenzitását, így akár cukorbetegség elleni is alkalmas lehet.
Külsőleg nyílt sebek kezelésében is segíthet, sőt, a régi időben a népi gyógyászat is gyakran alkalmazta. Többek között aranyér ellen is bevetették a növényt, ezt a kevéssé ismert, de annál hasznosabb gyógynövényt.