Bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) az egyik legjobb immunerősítő

Bíbor kasvirág (Echinacea purpurea)

Bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) a 2020-as év gyógynövénye a legjobb immunerősítő

…de mi köze van a sündisznóhoz…?

A kasvirág, vagy ezen belül a bíbor kasvirág nem egy különösebben ismert név a hétköznapi ember számára. Ám akkor vajon miért választotta 2020-ban a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság az év gyógynövényévé? Biztosan megvolt rá az oka – de akkor mégis miért olyan kevéssé ismert?

A válasz abban rejlik, hogy a bíbor kasvirág gyógynövényt elsősorban másként ismerik, méghozzá úgy: echinacea. Valószínűleg ez a név már sokkal több ember számára cseng ismerősen. Mi mindent érdemes tudnunk a  gyógynövényről?

Bíbor kasvirág (Echinacea purpurea)
Echinacea purpurea

A bíbor kasvirág gyógynövény rendszertani besorolása, származása, élőhelye

A bíbor kasvirág vagy más néven lángvörös kasvirág a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszírózsák családjába tartozó évelő faj. A kasvirág nemzetségben a két legismertebb, gyógyhatással rendelkező faj a bíbor kasvirág és a keskenylevelű kasvirág. Mindkettő hasonlóan jótékony tulajdonságokkal rendelkezik.

A növény Észak-Amerikából származik, ahol a legnépszerűbb gyógynövénynek tartják. Elsősorban száraz, erdős területeken, füves pusztákon lehet találkozni vele, Európába a XVIII. században került, azóta dísz- és gyógynövényként termesztik.

A bíbor kasvirág gyógynövény megjelenése, igényei, gondozása

A növény akár másfél méteresre is megnő. Szárai egyenesek, ritkítólila színű virága annyira feltűnő, hogy igen kedvelt dísznövény. A közepén található csöves virágok tüskés kúpot alkotnak, melyek körül feltűnő bíborszínű nyelves virágai eleinte szétterülnek, majd lehajlanak.

Egyaránt elviseli a napot és a félárnyékot is. Előbbi esetben a virágai nagyobbak lesznek, utóbbiban magasabbra nő. Félárnyékban öntözni is kevésbé kell.

A gyógynövény a vízáteresztő talajt kedveli, a szárazságot jól tűri; nem különösebben igényes növény, akár mi magunk is termeszthetjük.

Bíbor kasvirág (Echinacea purpurea)

A bíbor kasvirág gyógynövény felhasználása

A növénynek elsősorban a föld feletti részeit (virágait), valamint a gyökerét használják fel. A legtöbb hatóanyag a nyers gyökérzetében található. A gyógynövény begyűjtését tavasszal és nyáron végzik, amikor a lila szirmai már lefelé állnak. A levágott virágokat szárítsuk ki napmentes, meleg, sötét helyen.

A  kasvirág virágát és gyökerét alkoholos tinktúra, tea vagy tabletta formájában alkalmazzák, de népszerű dísznövény is.

Az Echinacea purpurea gyógynövény gyógyhatásai

A gyógynövény hatóanyagai sebek kezelésére, pattanások ellen, emésztési zavarokra, köhögés ellen jók. De mindenekelőtt kiváló immunerősítő, baktérium- és vírusölő, gyulladáscsökkentő hatása miatt népszerű, melyet orvosi kutatásokkal is igazoltak. Többek között jól alkalmazható:

  • enyhe, középsúlyos megfázásokra;
  • légúti megbetegedésekre;
  • húgyúti fertőzésekre;
  • külsőleg nehezen gyógyuló sebekre, gyulladásos bőrbetegségekre.

Tudtad-e?

A bíbor kasvirág eredeti neve: echinacea, mely a latin echinos szóból származik, aminek jelentése: sün. Az elnevezés oka pedig az, hogy a kasvirág kúp alakú közepe úgy néz ki, mint egy összegömbölyödött sündisznó.

Bíbor kasvirág (Echinacea purpurea)
Kasvirág (Echinacea purpurea) kezdő virágzása

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek