Citromfű (Melissa officinalis), az illatos gyógynövény

Citromfű, az illatos gyógynövény (Melissa officinalis)

Citromfű (Melissa officinalis), az illatos gyógynövény: a méhek kedvence

Melyik az a növény, aminek olyan illata van, mint a citromnak, mégsem terem citromot – ellenben kiváló gyógynövény? Szabad a gazda? Eláruljuk: ez a citromfű, ami amellett, hogy aromássá varázsolja kerted, számos betegséged tüneteit is enyhítheti. Ismerkedjünk most tehát meg a citromfűvel!

Citromfű (Melissa officinalis) eredete, származása

A citromfű egy fehér virágú évelő növény, ami az árvacsalánfélék családjába tartozik. Bár illata olyan, mint a citromé, nincsen közük egymáshoz. Közel-Keletről származik, innen terjedt el Európában, és ezen belül nálunk honossá is vált.

Számos neveken ismeri a néphagyomány, így például: citromszagú melissza, méhfű, mézfű, igaz nádrafű, macskaméz, mézelke, orvosi citromfű.

A sok mézzel kapcsolatos név abból ered, hogy eredeti latin megnevezése Melissa officinalis. Ennek első tagja egy női név, ami görögül azt jelenti: „mézelő méh”. Ez arra utal, hogy igencsak kedvelik a méhek, a citromfűben található sok nektár miatt.

Citromfű (Melissa officinalis), az illatos gyógynövény
Citromfű, az illatos gyógynövény (Melissa officinalis)

Citromfű (Melissa officinalis), az illatos gyógynövény igényei, gondozása

Bár a citromfű nem egy különösebben igényes növény, a napot nagyon kedveli. Ezért fontos, hogy olyan helyre ültessük, ahol mindig elegendő fényhez juthat. Bármilyen termőtalaj megfelel neki, de ha kényeztetni szeretnénk a citromfüvet, humuszban gazdag talajba ültessük.

A citromfű hosszú ideig elél, akár 8 éven át is élvezhetjük illatát. Nemcsak kertben, de az erkélyünkön is termeszthetjük, főleg, ha az déli fekvésű. A citromfű rendszeres öntözéséről ebben az esetben se feledkezzünk meg.

A citromfű szaporítása legkönnyebben előnevelt palánták kiültetésével oldható meg.

Citromfű (Melissa officinalis), mi mindenre jó?

Nem véletlen, hogy 2014-ben az orvosi citromfüvet választották az év gyógynövényének, ugyanis számos gyógyhatása ismert.

A citromfű fő hatóanyaga az illóolaj, de találhatóak még benne flavonoidok, rozmaringsav és triterpének is.

A citromfüvet külsőleg és belsőleg is szokták alkalmazni. Külsőleg herpesz ellen kiváló a citromfű, belsőleg pedig például emésztési problémákra, illetve alvászavar ellen is igazolt a citromfű gyógyhatása.

A citromfű nyugtató hatásának köszönhetően ideges eredetű szívpanaszok kezelésére is alkalmas, sőt, a kezdődő depresszió tüneteit is enyhítheti.

Citromfű, az illatos gyógynövény (Melissa officinalis)
Citromfű (Melissa officinalis)

Citromfű (Melissa officinalis), a gyógynövény alkalmazása gyógytea formájában és külsőleg

A citromfű tea formájában nyugtató hatású, de ha jó forrón fogyasztjuk, akkor az influenza és megfázás tüneteit is enyhítheti. Ha ideges tünetek ellen fogyasztanánk, ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl erős a forrázat. Ebben az esetben napi 2-3 csészénél ne igyunk többet belőle.

Citromfű, az illatos gyógynövény (Melissa officinalis)
A Citromfű teaként is fogyasztahtó.

Ha vízhajtóként innánk a citromfüvet, reggel, éhgyomorra fogyasszuk. Görcsös hányás ellen is hatékony, ilyenkor 1 csészével, lassú, apró kortyokban igyuk meg.

A citromfüvet külsőleg duzzanatok, reumás tünetek csillapítására használják. További jó hír, hogy az orvosi citromfű az egyik legbiztonságosabban használható gyógynövény, ami azt jelenti, hogy nem okoz különösebb mellékhatásokat.

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek

Fűszer és gyógynövények