Fagyöngy (Viscum) gyógynövény

Fagyöngy (Viscum)

Fagyöngy gyógynövény

Nemcsak díszít, hanem egészségünkre is jótékony hatással van

Ki ne hallott volna már a fagyöngyről, ha máshonnan nem, hát az angolszász szokásból, hogy akik alatta állnak, megcsókolják egymást?

Pedig a fagyöngy érdekes növény: egyrészt kiváló dísznövény, főleg karácsonykor – másrészről viszont parazitaként van nyilvántartva.

De a fagyöngy, különösen a fehér fagyöngy mindemellett számos jótékony hatással is bír szervezetünk egészséges működését elősegítve. (Amennyiben kellő, de nem túlzott mértékben fogyasztjuk.)

Ismerkedjünk meg most tehát ezzel a sokoldalú élőlénnyel, a fehér fagyöngy gyógynövénnyel!

Fagyöngy (Viscum)
Fagyöngy (Viscum)

A fehér fagyöngy gyógynövény rendszertani besorolása, előfordulása

A fehér fagyöngy egy örökzöld, félélősködő* növény, mely a fagyöngyök rendjébe és a szantálfafélék családjába tartozik. A fehér fagyöngy egész Európában, köztünk hazánkban is ismert és elterjedt gyógynövény.

A fehér fagyöngy gyógynövény bizonyos lombhullató fák ágain egy bokrot alkot, ami akár egy méter átmérőjű is lehet. Télen még kezdő kertészek is felismerhetik, mikor a gazdafáról már lehullottak a levelek, mégis van rajta egy gömbölyű, leveles rész. A fehér fagyöngy gyógynövény legjobban ezeken az akár saját kertünkben termő fákon érzi jól magát:

  • nyárfa,
  • fűzfa,
  • almafa,
  • akácfa.

A fehér fagyöngyöt ismerhetjük még élősdi fagyöngy, enyvbogyó, lép, gyöngyösmadárlép neveken is.

Fagyöngy (Viscum)
Fagyöngy (Viscum)

A fehér fagyöngy gyógynövény megjelenése, szaporodása

A fagyöngyfélék családjának mintegy ezer fajából nálunk csak kettő található: a már említett fehér fagyöngy gyógynövény és a sárga fagyöngy.

A fehér fagyöngy gyógynövény fás szárú kétlaki cserje, termése fehér színű bogyó, ami késő ősszel érik, és ragadós nedvet áraszt. A kis bogyókat igencsak kedvelik a madarak: előszeretettel potyogtatják szét őket, melyek odaragadnak a fák kérgéhez. Ezekből a magvakból fejlődik ki aztán az új növény. A fagyöngy a gazdanövényét nem öli meg, csak legyengíti.

Fagyöngy (Viscum)
Fagyöngy (Viscum)

A fehér fagyöngy gyógynövény felhasználása gyógyászati célokra

A fehér fagyöngy gyógynövénynek gyógyászati célokra a leveleit és leveles hajtásait gyűjtik be, ősszel, koratavasszal vagy télen, majd napon kiszárítják. A bogyók hatóanyagtartalma, azon kívül, hogy mikor szüretelik le, attól is függ, hogy milyen gazdanövényen telepedett meg a fagyöngy.

A fehér fagyöngyöt egyébként már az ókor óta használják gyógyászati célokra; manapság tea formájában fogyasztják, hideg vízzel elkészítve.

A fehér fagyöngy gyógynövény gyógyhatásai

A fehér fagyöngy főbb gyógyhatásai:

  • szívritmus-szabályozó,
  • görcsoldó,
  • magas vérnyomást csökkentő,
  • pulzusszám-növelő,
  • érelmeszesedés tüneteit enyhítő hatású.

Fontos tudni, hogy a fehér fagyöngy gyógynövény levele mérgező, és a bogyóiban is találhatók veszélyes anyagok; kellemetlen mellékhatásai is lehetnek. Ezért csak orvosi felügyelet mellett ajánlott a fogyasztása.

* Félélősködőnek vagy félparazitának nevezzük az olyan növényeket, melyek erőforrásainak csak egy részét vonja el egy másik növénytől. A maradék szükséges tápanyagot a fagyöngy fotoszintetizálással szerzi be.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek

Gyógynövényinfó